Σε εφαρμογή το μεταφορικό ισοδύναμο, φθηνότερα καύσιμα για τους Μεγανησιώτες

(Πηγή: Meganisi News)

Σύμφωνα με το άρθρο 112 του ν.4714/2020, από 1-8-2020 η καταβολή του Αντισταθμίσματος Νησιωτικού Κόστους (ΑΝΗΚΟ) του ν.4551/2018, όπως ισχύει, για την προμήθεια των επιλέξιμων υγρών καυσίμων, θα γίνεται απευθείας στους κατοίκους και στις επιχειρήσεις των 34 νησιών της πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου, που είναι δικαιούχοι του Μοναδικού Αριθμού Νησιώτη (MAN) και του Μοναδικού Αριθμού Νησιωτικής Επιχείρησης (ΜΑΝΕ).

Το μέτρο εφαρμόζεται πιλοτικά από την 1 Αυγούστου 2020 στα κάτωθι νησιά, με βάση και την επίσημη ανακοίνωση:

Αγαθονήσι, Άγιος Ευστράτιος, Αλόννησος, Αμοργός, Ανάφη, Αντίπαρος, Αστυπάλαια, Ίος, Ικαρία, Κάρπαθος, Κάσος, Κέα, Κίμωλος, Κύθηρα, Κύθνος, Λειψοί, Λέρος, Μεγίστη, Μήλος, Νίσυρος, Πάτμος, Σαμοθράκη, Σέριφος, Σίκινος, Σίφνος, Σκιάθος, Σκόπελος, Σκύρος, Σύμη, Τήλος, Φολέγανδρος, Φούρνοι, Χάλκη και Ψαρά.

Σύμφωνα με την K.Y.A. 811/2021 (Πιλοτική εφαρμογή του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου στη μεταφορά καυσίμων στα νησιά για το έτος 2021) η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου, από τις 29/04/2021 επεκτείνεται και στα ακόλουθα οκτώ νησιά:

Αγκίστρι, Αμμουλιανή, Ελαφόνησος, Ιθάκη, Κουφονήσια, Μεγανήσι, Παξοί και Σχοινούσα

για τα κάτωθι επιλέξιμα υγρά καύσιμα:

  • Όλοι οι τύποι αμόλυβδης βενζίνης, όλοι οι τύποι πετρελαίου κίνησης, όλοι οι τύποι πετρελαίου θέρμανσης κατ’ οίκον καθώς και το υγραέριο κίνησης (Autogas).

Οι κάτοχοι ΜΑΝ και ΜΑΝΕ των ανωτέρω νησιών μπορούν να καταχωρίσουν τις αποδείξεις προμήθειας επιλέξιμων καυσίμων που έχουν λάβει (από 01/08/2020 για τα 34 νησιά και από 29/04/2021 για τα υπόλοιπα 8 νησιά) καθώς και να προμηθεύονται υγρά καύσιμα, με άμεση καταχώριση της απόδειξής τους από τους πρατηριούχους, αφού πραγματοποιήσουν είσοδο στο Πληροφοριακό Σύστημα του Μ.Ι. και αποδεχτούν τους όρους συμμετοχής τους στη δράση του Μ.Ι. Καυσίμων

Σε περίπτωση που δικαιούχος της δράσης δεν διαθέτει ΜΑΝ, ΜΑΝ-Ε μπορεί να εγγραφεί ακολουθώντας τους εξής συνδέσμους:

Για να δείτε τον κατάλογο με τα πρατήρια υγρών καυσίμων που λειτουργούν στα νησιά της πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου, πατήστε εδώ