Ανακοινώσεις ΕΚ Λευκάδας (αναφορά και στο Μεγανήσι)

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ – ΒΟΝΙΤΣΑΣ

ΤΜΗΜΑ: ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΝΥΔΡΙΟΥ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΤΟ ΕΡΓΟ!

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΤΟΥ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥ ΣΤΟ ΝΥΔΡΙ!

Το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας- Βόνιτσας, την Τρίτη 11 Μαΐου πραγματοποίησε έλεγχο στο εργοτάξιο της ανάπλασης του Νυδριού προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τηρούνται οι προδιαγραφές ασφαλείας για τους εργάτες και κατοίκους, αφού το έργο είναι μέσα σε κατοικημένη περιοχή, στο κέντρο του Νυδριού. Επίσης, για τις συνθήκες που εργάζονται οι εργάτες του έργου. Το προηγούμενο διάστημα έχουν καταγραφεί πολλές περιπτώσεις τραυματισμών κατοίκων, άλλες ελαφρύτερες άλλες σοβαρότερες. Αποδείχθηκε ότι μέτρα ασφαλείας δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στο είδος του έργου και στο χώρο που εξελίσσεται, δηλαδή μέσα σε κατοικημένη περιοχή.

Είναι γνωστά τα «κόλπα στην πιάτσα» με τις μεγάλες εκπτώσεις που δίνουν οι εργολάβοι για να πάρουν τα έργα που μεταφράζονται σε ελλείψεις βασικών μέτρων προστασίας, σε συνεργεία με λίγους εργάτες και ατέλειωτες υπερωρίες. Με αυτόν τον τρόπο γλιτώνουν σε κόστος από τα ελλιπή μέτρα ασφάλειας και σε μεροκάματα. Από την άλλη, βρίσκουν διάφορους υπαρκτούς ή ανύπαρκτους λόγους για καθυστερήσεις, που μεταφράζονται σε κέρδη για την τσέπη τους και αγανάκτηση για όσους περιμένουν να τελειώσουν τα όποια έργα. Κι έτσι καταλήγουν ολόκληρες περιοχές να εξαρτώνται από τις ορέξεις των εργολάβων. Ποιοι νομίζουν πως είναι αυτοί που απειλούν ότι θα «παρατήσουν το έργο όπως είναι» κρατώντας σε ομηρία το Νυδρί;

Το συγκεκριμένο έργο στο Νυδρί, άρχισε τον Οκτώβρη του 2019, με το τέλος της σεζόν, και έπρεπε να να έχει τελειώσει στα μέσα Δεκέμβρη του 2020.Η πανδημία ήταν τοκαλύτερο πλυντήριο για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και για τον εργολάβο για να επικαλεστούν διάφορες δυσκολίες, να παρατάνε στη μέση το έργο και να ρίχνουν την ευθύνη στο ότι δε βρίσκουν εργάτες ή χίλιες δυο άλλες δυσκολίες.

Με το ελάχιστο προσωπικό που ξεκίνησε τις εργασίες η εταιρία, γιατί δεν φρόντισε να παραδώσει ολοκληρωμένο έστω το μισό, συνεχίζοντας αργότερα το φθινόπωρο, παρά έσκαψε ολόκληρο το δρόμο; Φτάνοντας, τελικά, να εκβιάζει με παρατάσεις τους κατοίκους που περιμένουν την ολοκλήρωση του έργου για να ανοίξουν τα καταστήματα τους.Μια σειρά εργασίες ακόμα και στο σπίτι του να κάνει κάποιος, πχ να φτιάξει την αυλή του, θα χρειαστεί ένα σωρό εργάτες, όχι όταν μιλάμε για έργο που αφορά όλο το κέντρο του Νυδριού και με προϋπολογισμό 2,5 εκατ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός που προκάλεσε τη μεγάλη αγανάκτηση όλων των κατοίκων ότι πριν 2-3 μήνες περίπου δούλευαν 3 άτομα στο έργο. Αυτή η κατάσταση, η αγανάκτηση των κατοίκων, ανάγκασε εργολάβο και Περιφέρεια «να βρουν» εργάτες.  Παρόλα αυτά οι άθλιες εργασιακές συνθήκες για όλους δεν άλλαξαν και πολύ. Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Κτενάς, σε ερώτηση που έγινε στο περιφερειακό συμβούλιο, φρόντισε να καλύψει τον εργολάβο δικαιολογώντας όλες του τις επιλογές.

Μεγάλες ευθύνες για αυτή την κατάσταση έχει και η Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων που είναι κύριος του έργου. Ήταν και είναι εμφανήςη αδιαφορία για τις συνθήκες ασφάλειας που επικρατούν σε όλο τον χώρο του εργοταξίου.Σε ένα πολυδιαφημισμένο έργο η ασφάλεια όλων είναι σοβαρό ζήτημα που αφορά το σύνολο των κατοίκων του Νυδριού και δεν μπορεί να αφήνει παγερά αδιάφορη την Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων.Τώρα, η ΠΕ Λευκάδας και η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων να αναλάβουν τις ευθύνες τους ως κύριοι και επιβλέποντες του έργου, ώστε να εξασφαλιστούν τα μέτρα προστασίας για εργάτες και κατοίκους. Να σταματήσουν τα «χαϊδέματα» στον εργολάβο, και να προσληφθούν τώρα οι απαραίτητοι εργάτες ώστε να τελειώσει το έργο σύντομα, και με ανθρώπινες εργασιακές συνθήκες, για να ανοίξουν τα καταστήματα.

Παρόμοια κατάσταση υπάρχει και στο Μεγανήσι, όπου ο συγκεκριμένος εργολάβος έχει αναλάβει το εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης ανάμεσα στα χωριά Κατωμέρι και Σπαρτοχώρι. Οι ελάχιστοι εργάτες που έχει δε φτάνουν να προχωρήσει το έργο. Με αυτές τις συνθήκες που επέλεξε ο εργολάβος να προχωρήσει το έργο αφήνει σχεδόν κάθε μέρα το Σπαρτοχώρι χωρίς νερό.Αλλά και στο δρόμο στο Σπαρτοχώρι έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα με κίνδυνο ακόμα και για την ίδια τη σύνδεση του χωριού.

Ξεκαθαρίζουμε προς κάθε κατεύθυνση: λόγο για το τι θα γίνεται και πως θα γίνονται οι εργασίες στο έργο αλλά και στους χώρους δουλειάς θα έχουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους, οι εκπρόσωποι τους. Και αυτό αφορά τους εργασιακούς χώρους όλων των κλάδων. Αυτές οι εργασιακές συνθήκες μεσαιωνικής γαλέρας δε θα συνεχιστούν! Οι εργάτες θα εργάζονται με αξιοπρέπεια όπως τους αξίζει! Δε θα θησαυρίζουν οι εργοδότες στις πλάτες των εργατών και αυτοί θα πρέπει να σκύβουν το κεφάλι και να λένε κι ευχαριστώ!

Μόνο στο δρόμο του αγώνα κερδίζεται το δικαίωμα των εργαζόμενων να διεκδικούν καλύτερες συνθήκες εργασίας κόντρα στη λογική «να βγει η δουλειά» ή να γίνει «αυτό που έχει ανάγκη η επιχείρηση»!

            Έλα τώρα σε επαφή με το σωματείο σου! Οργάνωσε τη συμμετοχή σου!

13-5-21

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

……………………………………………………………………………………………………………………

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ – ΒΟΝΙΤΣΑΣ

ΤΜΗΜΑ: ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ –ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ!

ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ-ΕΚΤΡΩΜΑ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ!

«8 Ώρες Δουλειά – 8 Ώρες Ανάπαυση – 8 Ώρες Ελεύθερος Χρόνος»αυτή η ιστορική κατάκτηση της εργατικής τάξης θέλουν να γίνει με μια μονοκοντυλιά 13 ώρες δουλειά την μέρα με μείωση μισθών! Θέλουν να τσακίσουν την υγεία και την ζωή των εργαζομένων για τα κέρδη των αφεντικών.

ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ! – ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ!

Η κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας στον δρόμο που έστρωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θέλει να επιβάλει την τζάμπαδουλειά. Μιλάνε για «ελεύθερο χρόνο για την φροντίδα των παιδιών» αυτοί που έκλεισαν παιδικούς σταθμούς, που δεν προσλαμβάνουν δασκάλους για τα σχολεία! Θέλουν να δουλεύει ο εργαζόμενος σα σκλάβος, χωρίς να πληρώνεται ,επιβάλλοντας δουλειά 7 μέρες την βδομάδα, 13 ώρες την μέρα!

ΩΡΑΡΙΑ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ – ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΗΧΑΝΕΣ!

Η ζωή μας, οι συνθήκες δουλειάς οι δικές μας και των παιδιών μας, οι μισθοί μας, βρίσκονται στο κρεβάτι του Προκρούστη. Θέλουν να κόψουν τα χέρια και τα πόδια μας. Να μας πάρουν ακόμα και το δικαίωμα της συλλογικής διεκδίκησης και οργάνωσης, την απεργία και την δράση των σωματείων μας ώστε να μείνουμε ανυπεράσπιστοι απέναντι στην εργοδοσία.

ΛΑΣΤΙΧΟ ΩΡΑΡΙΑ-ΛΑΣΤΙΧΟ ΖΩΗ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ!

Αυτοί που διέλυσαν κάθε ελεγκτικό μηχανισμό που υπήρχε υπέρ του εργαζόμενου και άφησαν τους εργαζόμενους έρμαιο της εργοδοσίας ακόμη και μέσα στην πανδημία μιλάνε για νομοσχέδιο «προστασίας της εργασίας». Φτάνουν στο σημείο να μετατρέψουν την Επιθεώρηση Εργασίας σε ΜΚΟ και βάζουν επικεφαλής της τον διαβόητο Σκέρτσο, πρώην Διευθυντή του Συνδέσμου των Βιομηχάνων! Ο υπουργός Χατζηδάκης, γίνεται ο μεγαλύτερος σφαγέας των εργαζομένων και Μέγας Προστάτης της Εργοδοσίας.

ΠΑΡΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ!

ΤΩΡΑ πρέπει να δοθεί αποφασιστική απάντηση. Τώρα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Να μην επιτρέψουμε στην Κυβέρνηση να μας πάει 100 χρόνια πίσω. Την στιγμή που βιομήχανοι, μεγαλέμποροι και τραπεζίτες αυξάνουν τα κέρδη τους μέρα με την μέρα, θέλουν εμείς να βυθιστούμε σε ακόμη μεγαλύτερη φτώχεια. Να δουλεύουμε περισσότερο και να πληρωνόμαστε λιγότερο!

ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΣΚΛΑΒΟΙ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ!

Με απειλές, ψέματα και συκοφαντίες προσπαθούν να τρομοκρατήσουν και να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους ώστε να κρύψουν τους πραγματικά αντεργατικούς σχεδιασμούς τους, για να ξεπεράσουν την κρίση τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Εμείς έχουμε υποχρέωση αυτό που μας κληροδότησαν οι γονείς μας, το 8ωρο και τα δικαιώματα, να το παραδώσουμε εμείς στα παιδιά μας. Εκπροσωπούμε το δίκιο των πολλών, της εργατικής τάξης. Εμείς παράγουμε τα κέρδη τους, εμείς είμαστε αυτοί που οικοδομούμε το μέλλον, εμείς είμαστε που τραβάμε την κοινωνία μπροστά. Δε θα αφήσουμε να γυρίσουν πίσω το ρολόι της Ιστορίας!

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ!

ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

………………………………………..

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ- ΒΟΝΙΤΣΑΣ

ΤΩΡΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ!

Το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας- Βόνιτσαςμαζί με άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις της Ελλάδας υψώνουμε την φωνή μας και στεκόμαστε στο πλευρό του ηρωικού λαού της Παλαιστίνης που βρίσκεται αντιμέτωπος με την δολοφονική πολιτική και την βαρβαρότητα του Ισραήλ. Δεν μπορούμε να μένουμε σιωπηλοί και αδρανείς μπροστά στο έγκλημα.

73 χρόνια από την Καταστροφή, την Νάκμπα, της 15 Μάη του 1948, όταν μετά την επίθεση του Ισραήλ, καταστράφηκαν ολοσχερώς 415 Παλαιστινιακά χωριά, σκοτώθηκαν πάνω από 10.000 παλαιστίνιοι και δεκάδες χιλιάδες τραυματίστηκαν, ενώ 760.000 παλαιστίνιοι εκτοπίστηκαν δια της βίας από την πατρίδα τους για να καταλήξουν πρόσφυγες στις γύρω περιοχές. Ο λαός της Παλαιστίνης βιώνει μια νέα Καταστροφή.

Το κράτος δολοφόνος του Ισραήλ, αξιοποιώντας την ανοιχτή στήριξη και ανοχή των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και Κυβερνήσεων -όπως της Ελλάδας όλα αυτά τα χρόνια- κλιμακώνει την επιθετικότητα του, τους επικοισμούς, τις εξώσεις παλαιστινίων, την βία, τους βομβαρδισμούς και τις δολοφονίες ακόμη και μικρών παιδιών, ενώ απειλεί με νέα εισβολή εναντίον της Γάζας και νέο αιματοκύλισμα.

Οι εξελίξεις και η επιθετικότητα του Ισραήλ πατάνε στους επικίνδυνους σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς των μονοπωλίων. Η αναγνώριση του αμερικανόπνευστου δήθεν «δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», είναι αποδοχή της παράνομης κατοχής της Παλαιστίνης και της βίας του κατακτητή εναντίον ενός λαού που αγωνίζεται για την ελευθερία του.

Οι εργαζόμενοι, το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας- Βόνιτσας μαζί με πολλά άλλα συνδικάτα της Ελλάδας που υπογράφουμε αυτό το κείμενο καταγγέλλουμε το συνεχιζόμενο έγκλημα εναντίον του Παλαιστινιακού λαού. Καταγγέλλουμε και απαιτούμε την παύση κάθε συνεργασίας και στήριξης των Ελληνικών Κυβερνήσεων προς το κράτος δολοφόνο.

Η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει ΤΩΡΑ στην  υλοποίηση της απόφασης της Βουλής του Δεκέμβρη του 2015 για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.

Τώρα να σταματήσει κάθε επιθετική ενέργεια του Ισραήλ εναντίον του λαού της Παλαιστίνης.

Δυναμώνουμε την Αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνηςγια δημιουργία ενιαίου ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ στα σύνορα του 1967.

Για να σταματήσει το έγκλημα, για να ζουν οι λαοί ειρηνικά στον τόπο τους

14-5-2021

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ