Το «Φανάρι» είναι δημοτικό- άρθρο του Στ. Ζαβιτσάνου

Το «Φανάρι» είναι δημοτικό

Μπορούμε να ανατρέψουμε  την συμπαιγνία Δήμου – Κτηματικής;

του Στάθη Ζαβιτσάνου

Στο θέμα του Φαναριού έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές. Και παρότι παραμένει ένα από τα περισσότερο συζητημένα θέματα στο Μεγανήσι, δεν θα σταματήσουμε να το προβάλλουμε, ελπίζοντας στην τελική δικαίωση. Σήμερα, αυτό το ιδιαίτερα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο του συνόλου των Μεγανησιωτών, η δημοτική αρχή του κου Δάγλα, προσπαθεί  να το αποποιηθεί, προκειμένου μέσο της κτηματικής υπηρεσίας, να μεταφερθεί σε ιδιώτη. Έτσι απλά!

Με αφορμή την τελευταία συνάντηση στις δικαστικές αίθουσες, αρκετών νυν και τέως δημοτικών συμβούλων, η σημερινή μου παρέμβαση έχει να κάνει με δύο πράγματα:

Το πρώτο να διευκρινίσουμε επί της ουσίας το ιδιοκτησιακό χαρακτήρα του χώρου και παράλληλα την υποκριτική στάση της δημοτικής αρχής.

Το δεύτερο, στο οποίο θα αναφερθώ με επόμενο άρθρο μου,  έχει να κάνει με την πολιτική, κοινωνική, οικονομική διάσταση και διαπλοκή του θέματος.Ώστε στο τέλος, να  έχουμε απάντηση στο ερώτημα που θα μας τεθεί στην δικαστική αίθουσα: Δηλώνουμε αθώοι ή ένοχοι;

Ο ιδιοκτησιακός χαρακτήρας της περιοχής.

Θα πρέπει αρχικά να διευκρινίσουμε, την  έννοια του δημόσιου κτήματος.  Τι είναι δηλαδή το δημόσιο κτήμα; Ποια δημόσια κτήματα υπάρχουν  στο Μεγανήσι; Πώς προέκυψαν αυτά;

Δημόσιο κτήμα (Παλαιός Αιγιαλός, άρθρο 1 του Ν. 2971/2001 ‘’περί αιγιαλού και παραλίας’’, ο οποίος τροποποίησε τις διατάξεις του Α.Ν. 2344/1940), είναι η ζώνη της ξηράς, που προέκυψε από τη μετακίνηση της ακτογραμμής προς τη θάλασσα. Οφείλεται σε φυσικές προσχώσεις ή τεχνικά έργα και προσδιορίζεται από τη νέα γραμμή αιγιαλού και το όριο του παλαιότερα υφιστάμενου αιγιαλού. Για παράδειγμα, η πλατεία του Βαθιού ήταν δημόσιο κτήμα (πριν παραχωρηθεί στον Δήμο), αφού η θάλασσα παλιά έφτανε πάνω στα «Πανουτσέικα». Αυτό δεν αμφισβητείται. Όμως για το Φανάρι υπάρχει κάποιος που θα μπορούσε να μας δηλώσει ότι η θάλασσα έφτανε στην σημερινή άσφαλτο;  Όχι βέβαια… Η σημερινή ακτογραμμή υπήρχε διαχρονικά κάτι που τεκμηριώνει με αεροφωτογραφίες και άλλα επιστημονικά στοιχεία, ο ειδικός εμπειρογνώμονας κος Τιμίου.

Τότε με ποια ερείσματα το διεκδικεί η Κτηματική Υπηρεσία;

Την δημοτική περίοδο 91 – 94, αποτυπώσαμε την ευρύτερη περιοχή Αθερινός– Φανάρι με σκοπό την αξιοποίησή της. Στην συνέχεια ζητήσαμε τον καθορισμό των γραμμών αιγιαλού και παραλίας. Το 1995, είχε λήξει η θητεία μας, και η αρμόδια επιτροπή που επισκέφτηκε το χώρο, όρισε με αυθαίρετο και λανθασμένο τρόπο μία γραμμή παλιού αιγιαλού, λαμβάνοντας προφανώς υπόψη της την άμμο, η οποία όμως ήταν φερτή και όχι αποτέλεσμα χειμέριου κύματος.  Η τότε δημοτική αρχή δεν το αντιλήφθηκε και το θέμα έμεινε έτσι. Όταν εμείς ξεκινήσαμε την διαμόρφωση του χώρου το 2007, ποτέ δεν φανταστήκαμε την ύπαρξη μιας τέτοιας γραμμής, ούτε οι τεχνικές υπηρεσίες επισήμαναν την ύπαρξη ενός τέτοιου θέματος. Αντίθετα, όλες οι Νομαρχιακές και Περιφερειακές υπηρεσίες, συμφώνησαν στην μελέτη διαμόρφωσης του χώρου, όπως  και των περιβαλλοντικών μελετών.  Διότι για εμάς τότε, δεν θα ήταν καθόλου δύσκολο να επανακαθορίσουμε την παλιά ακτογραμμή και να διορθώσουμε το θέμα. Δεν παύει όμως, να είναι κάτι που μας διέφυγε!

Οι μεθοδεύσεις της δημοτικής αρχής…

Με την ανάληψη της δημαρχίας από την παράταξη του κου Δάγλα, τον Σεπτέμβρη του 2014, αμέσως η Κτηματική υπηρεσία εγείρει θέμα ιδιοκτησιακό. Είχαν προηγηθεί το καλοκαίρι, και πριν την ανάληψη της δημαρχίας, οι επανειλημμένες συσκέψεις και συναντήσεις του κου Δάγλα και των συνεργατών του, με την Κτηματική. Η αντιπολίτευση έχει αναλάβει ενεργό ρόλο και είναι η μόνη που παίρνει πρωτοβουλίες  για την στήριξη του δημοτικού χαρακτήρα του ακινήτου. Αντίθετα ο κος Δάγλας και οι συνεργάτες του, κινούμενοι παρασκηνιακά, στηρίζουν τις ενέργειες της Κτηματικής,  πράττοντας οτιδήποτε, προκειμένου  ολόκληρη η έκταση να περάσει στο δημόσιο.  Και συγκεκριμένα:

  • Η κτηματική υπηρεσία επισκέπτεται για αυτοψία το χώρο, στις 4 Σεπτέμβρη, δύο μέρες μετά την ανάληψη της δημαρχίας από τον κο Δάγλα. Τυχαίο;
  • Ο κος Δάγλας, με την ιδιότητα του Δημάρχου καταθέσει μήνυση εναντίον μου, για …. βλάβη του δημοσίου!
  • Σχεδόν όλες οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο στην πλειοψηφία του είναι σύμφωνο με τον δημοτικό χαρακτήρα του ακινήτου, ακυρώνονται με .… δήθεν «αυτεπάγγελτη» παρέμβαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
  • Η Κτηματική, επιβάλλει πρόστιμο στον Δήμο, το οποίο ο κος Δάγλας κρατάει κρυφό, ώστε να παρέλθει άπρακτος ο χρόνος, μέσα στον οποίο ο Δήμος θα μπορούσε να το αμφισβητήσει. Και όχι μόνο αυτό, προβαίνει στην εξόφλησή του, αποδεχόμενος ουσιαστικά τον λόγο επιβολής και κατ’ επέκταση την κτηματική ως ιδιοκτήτρια.
  • Παρά την κωλυσιεργία του κου Δάγλα, απέναντι στις πρωτοβουλίες της αντιπολίτευσης, η οικονομική επιτροπή αποφασίζει την ανάθεση μελέτης σε εμπειρογνώμονα, σχετικά με την θέση της παλιάς γραμμής αιγιαλού, τον Ιούλιο του 2015.Η δημοτική αρχή, καθυστερεί 18 μήνες να κάνει την ανάθεση, δίνοντας χρόνο στην Κτηματική να κινηθεί νομικά. Τελικά την πραγματοποιεί τον Δεκέμβρη του 2016, επικαλούμενη την δυσκολία να διαθέσει ο Δήμος 4.000 €, όπως επικαλέστηκε ο κος Δάγλας στο δικαστήριο, εκείνη την εποχή, που έδιναν δωρεάν νερό και ρεύμα στα λιμάνια και απέφευγαν να ενοικιάσουν  τους δημοτικούς και κοινόχρηστους χώρους!
  • Το 2017, κατατίθεται η μελέτη από τον εμπειρογνώμονα κο Τιμίου, η οποία με επιστημονικό τρόπο, αεροφωτογραφίες, γεωλογικές παρατηρήσεις κ.λπ. αποδεικνύει με περίτρανο τρόπο, ότι όχι μόνο δεν έχει υπάρξει αλλαγή της σημερινής ακτογραμμής, από προσχώσεις ή μπαζώματα, ώστε να δημιουργούνται προϋποθέσεις δημοσίου κτήματος, αλλά αντίθετα υπάρχει διάβρωση τουλάχιστον ενός δύο μέτρων στην συγκεκριμένη περιοχή. Αφού κατατέθηκε η μελέτη, η οποία αμφισβητούσε την υπάρχουσα γραμμή του παλιού αιγιαλού, θα έπρεπε να συγκροτηθεί η προβλεπόμενη από τον νόμο επιτροπή, η οποία και θα έκρινε τελικά τον επανακαθορισμό. Αμ ….δε!!!! Παραμένει τέσσερα χρόνια τώρα παγωμένο το θέμα!
  • Ενάντια στις αγωγές της Κτηματικής και σε όλες τις δικαστικές διαδικασίες, ο Δήμος απουσιάζει. Επόμενο είναι ο Δήμος, τουλάχιστον πρωτόδικα, να χάσει την υπόθεση. Και ενώ η πρωτόδικη απόφαση δεν έχει καλά – καλά καθαρογραφεί, έρχεται σχεδόν αμέσως η Κτηματική, να το παραχωρήσει δωρεάν στον ιδιώτη κο Κατωπόδη. Λες και το αναψυκτήριο, το έφτιαξε το δημόσιο! Τώρα βέβαια, από καιρό έχει πάψει να είναι «παράνομο»!
  • Ο Δήμος συνεχίζει να απουσιάζει, ακόμα και όταν ο κος Κατωπόδης, με αγωγή του κατά του Δήμου, ζητάει να θεωρηθεί άκυρη η ενοικίαση (2010 – 2014) του αναψυκτηρίου και να του επιστραφούν (!) από τον Δήμο τα χρήματα.Υπέρ του κου Κατωπόδη παρεμβαίνει η Κτηματική υπηρεσία, ενώ η δημοτική αρχή είναι και πάλι παντελώς απούσα!
  • Το τελευταίο που μάθαμε τυχαία στο δικαστήριο τις προάλλες, ήταν σχετικά με το έγγραφο της Κτηματικής προς τον Δήμο, με το οποίο δηλώνει ότι δεν προκύπτουν νέα στοιχεία, ώστε να επανεξεταστεί η γραμμή του παλιού αιγιαλού! Θέση, η οποία προφανώς υποκρύπτει σκοπιμότητα. Όμως μπορούμε να την προσβάλουμε μέσα στα συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια που ορίζει ο νόμος. Εκτός και η δημοτική αρχή, αφήσει να παρέλθει άπρακτος  ο χρόνος και μετά μας πει ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα.  Το τελευταίο θα φανεί τις προσεχείς μέρες.

Στο δεύτερο μέρος του άρθρου μου, θα έχουμε και αυτό το δεδομένο.

Δεν μπορώ να προδικάσω την εξέλιξη του θέματος. Μπορούμε όμως να ρίξουμε φως σε όλες τις πτυχές του θέματος και ο καθένας να αναλάβει την δική του ευθύνη. Το θέμα δεν είναι μια απλή κτηματική αντιδικία με το δημόσιο. Έχει μια ευρύτερη πολιτική και ηθική διάσταση, την οποία θα προσπαθήσω να αναδείξω στο επόμενο άρθρο μου.

 

Ευστάθιος Ζαβιτσάνος

Πρώην Δήμαρχος Μεγανησίου