Δελτίο τύπου βουλευτή κου Καββαδά για δωρεά απινιδωτών.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λευκάδα, 25 Ιουνίου 2021

 

Θανάσης Καββαδάς: «Η Λευκάδα πρωτοπορεί τοποθετώντας απινιδωτές σε 15 πολυσύχναστα χωριά και στο Μεγανήσι, τον Κάλαμο και τον Καστό –

Ακόμα και μία ζωή να σωθεί αξίζει κάθε κόστος» –

Τελετή παράδοσης-παραλαβής 15 φορητών απινιδωτών δωρεάς Αθ.Μαρτίνου

 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επίσημη τελετή παράδοσης – παραλαβής των 15 αυτόματων, φορητών απινιδωτών, δωρεάς του ευεργέτη κ.Αθανάσιου Μαρτίνου, που προορίζονται να τοποθετηθούν σε πολυσύχναστα χωριά (Εγκλουβή, Λαζαράτα, Μαραντοχώρι, Σύβοτα, Νικιάνα, Σύβρος, Άγιος Πέτρος, Βλυχό, Αθάνι, Βουρνικά, Καρυά, Τσουκαλάδες) και στα τρία νησιά της Λευκάδας, το Μεγανήσι, τον Κάλαμο και τον Καστό.

Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Διοικητή κ. Ιωάννη Μπάκαβου στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας συμμετείχαν ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, ο Αντιπεριφερειάρχης κ.Ανδρέας Κτενάς, ο Δήμαρχος κ. Χαράλαμπος Καλός, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Σωτήρης Σκιαδαρέσης, οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων όπου θα τοποθετηθούν οι απινιδωτές και αρκετοί πολίτες που έχουν προσφερθεί εθελοντικά να εκπαιδευτούν στη λειτουργία τους.

Μετά το πέρας της τελετής, ο κ. Καββαδάς δήλωσε:

«Επεδίωξα να διοργανώσουμε αυτή τη σεμνή τελετή για δύο λόγους: πρώτον, για να ευχαριστήσουμε με τη δέουσα επισημότητα, δημόσια, τον ευεργέτη κύριο Αθανάσιο Μαρτίνο, χάρη στην ευγενική χορηγία του οποίου η Λευκάδα απέκτησε 15 φορητούς, αυτόματους απινιδωτές. Και δεύτερον, για να αναδείξουμε ότι η Λευκάδα βρίσκεται για μια ακόμη φορά στην πρωτοπορία, σε ένα θέμα που αφορά ανθρώπινες ζωές και που ήρθε στην επικαιρότητα με τον πιο συνταρακτικό τρόπο.

Πριν ένα χρόνο ξεκίνησε η προσπάθειά μας για να εξασφαλίσουμε τους απινιδωτές στη Λευκάδα, και χρειάστηκε όραμα, γενναιοδωρία, κοινωνική ευαισθησία και συνεργασία πολλών ανθρώπων.

Όμως για την Ελλάδα, το καμπανάκι χτύπησε από τα δύο διαδοχικά περιστατικά καρδιακών ανακοπών που σημειώθηκαν: ένα διάσημο περιστατικό, του Δανού ποδοσφαιριστή, Κρίστιαν Έρικσεν, και ένα ακόμη που έγινε ελάχιστα γνωστό, έγινε όμως στην Ελλάδα, στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδική και αφορούσε ένα παιδί 14 χρονών. Και στις δύο περιπτώσεις οι άνθρωποι σώθηκαν χάρη στους διασώστες και στην ύπαρξη και λειτουργία απινιδωτών.

Η περίπτωση όμως του 14χρονου πρέπει να μας ανησυχήσει και να μας κινητοποιήσει. Το γήπεδο όπου διεξαγόταν ο ερασιτεχνικός αγώνας, στη διάρκεια του οποίου κατέρρευσε το παιδί, δεν διέθετε απινιδωτή – η ζωή του όμως σώθηκε επειδή είχε απινιδωτή ο γειτονικός φούρνος.

Στην Ελλάδα υπάρχουν λίγο παραπάνω από 500 απινιδωτές σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους, προσβάσιμοι σε όλους – όταν στην Ολλανδία, μία χώρα που έχει μόλις το 1/3 της έκτασης της Ελλάδας αλλά πάνω από 17 εκατομμύρια κατοίκους, υπάρχουν 20.000. Σε όλη την Ευρώπη, 350.000 ζωές χάνονται κάθε χρόνο από ανακοπή, όταν υπολογίζεται ότι 100.000 από αυτές θα μπορούσαν να σωθούν.

Οφείλουμε να προετοιμάσουμε, να θωρακίσουμε τη χώρα ώστε τέτοια περιστατικά να προλαμβάνονται – και σε αυτόν τον τομέα, η Λευκάδα πρωτοπορεί στον ελλαδικό χώρο. Ελάχιστες πόλεις της Ελλάδας διαθέτουν περισσότερους εξωτερικούς απινιδωτές, όπως για παράδειγμα η Δράμα που έχει 42.

Η διαφορά μας όμως έγκειται στη διασπορά. Στη Λευκάδα πήραμε τη στρατηγική απόφαση να τοποθετήσουμε τους απινιδωτές σε πολυσύχναστες περιοχές και στα πιο απομακρυσμένα νησιά μας που βρίσκονται μακριά από μεγάλες δομές υγείας. Έτσι πετύχαμε την βέλτιστη πληθυσμιακή και χωρική κάλυψη.

Στην απόφασή μας έπαιξε ρόλο και η αύξηση του πληθυσμού τους θερινούς μήνες. Οι πολυπληθείς επισκέπτες είναι ένας παράγοντας που οφείλουμε να λάβουμε υπόψη μας. Με την ύπαρξη των απινιδωτών, η Λευκάδα, ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας παίρνει ουσιαστικά μέτρα για να προστατεύσει ζωές, και αυτό της δίνει επιπλέον αξία ως προορισμό.

Και βεβαίως, οι απινιδωτές δεν έχουν καμία αξία αν δεν υπάρχουν άνθρωποι εκπαιδευμένοι που ξέρουν να τους λειτουργούν. Είναι πολύ σημαντικό να εκπαιδευτούν συμπολίτες μας και μάλιστα όχι μόνο στην χρήση απινιδωτών αλλά και στην τεχνική καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ). Γι’ αυτό και σήμερα έκανα και την πρόταση να συστήσουμε στη Λευκάδα ένα Σύλλογο Εθελοντών Διάσωσης Καρδιακής Ανακοπής.

Όπως ανέφερα και από το βήμα της Βουλής, δεν σταματάμε εδώ. Ήδη έχω καταθέσει πρόταση στην Κυβέρνηση για να εξοπλιστούν όλοι οι αθλητικοί χώροι στην χώρα με απινιδωτές, και σκοπεύω να αναλάβω και άλλες πρωτοβουλίες. Θέλουμε να υπάρχουν παντού απινιδωτές, με ειδική εφαρμογή μέσω της οποίας καθένας θα μπορεί να βρει τον πλησιέστερο διαθέσιμο, σε προστατευμένα κουβούκλια που θα είναι ανοιχτά προσβάσιμα όποτε και από όποιον χρειαστεί. Και βεβαίως, μέσω ειδικής εφαρμογής θα είναι συνδεδεμένοι και με το ΕΚΑΒ ώστε άμεσα, με την ενεργοποίησή τους, να ειδοποιείται το πλησιέστερο νοσοκομείο για αποστολή βοήθειας και διασωστών.

Σε ό,τι αφορά τη Λευκάδα, έκκανα έκκληση στους φορείς για τη συνεργασία της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, του επιμελητηρίου και άλλων φορέων, ώστε να εξοπλίσουμε με απινιδωτές και άλλους δημόσιους χώρους και η Λευκάδα να συνεχίσει να πρωτοστατεί και στο επίπεδο της υγειονομικής ασφάλειας.»