Αφιέρωμα του «Έθνους» στο Μεγανήσι

Η Λευκάδα του έχει κλέψει τη δόξα: Το άγνωστο, παραμυθένιο νησάκι του Ιονίου που ερωτεύεσαι με το πρώτο «κλικ»

Είναι άδικο να μην το έχεις γνωρίσει ακόμα

Τα Επτάνησα για όσους τα έχουν επισκεφθεί έστω και μια φορά, πάντα θα αποτελούν την πιο μαγευτική μπλε κουκίδα στον χάρτη της Ελλάδας. Η ομορφιά των τοπίων, το πράσινο που εναλλάσσεται με το μπλε σε κάθε βλέμμα και οι μαγευτικές Χώρες των νησιών, συνθέτουν παραμυθένια σκηνικά που σε καλούν να χαθείς μέσα τους.

Άλλοι αγαπούν τη Λευκάδα, άλλοι ψηφίζουν Κεφαλονιά και άλλοι είναι φανατικοί της Ζακύνθου. Πόσοι όμως γνωρίζουν το Μεγανήσι; Και αν το γνωρίζουν αρκετοί, πόσοι έχει τύχει να το επιλέξουν για τις διακοπές τους;

Το Μεγανήσι είναι ένας τόπος μικρός, ανάμεσα στην Καστό και τον Κάλαμο και ανάμεσα στη Λευκάδα και την Αιτωλοακαρνανία, που αγαπιέται ιδιαίτερα και ψηφίζεται από μεγιστάνες όλου του πλανήτη για αγορά παραθαλάσσιας κατοικίας.

Στο Μεγανήσι θα φτάσεις σε λιγότερο από μισή ώρα με το καραβάκι από το Νυδρί και δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε πως το ερωτεύεται κανείς ήδη από το πρώτο λεπτό στο λιμανάκι του. Μπορεί το νησάκι αυτό να είναι μικρό, αλλά 1.000 μόνιμοι κάτοικοι το χαίρονται χειμώνα – καλοκαίρι και διατηρούν την ομορφιά του ατόφια και άσπιλη.

Φυσικό κάλλος που θυμίζει μέρος εξωτικό

Σμαραγδένια, καταπράσινα και διάφανα νερά παίρνουν χρώμα από τα δέντρα που συνήθως βουτούν μέσα στη θάλασσα και κάνουν το τοπίο να μοιάζει σα να βγαίνει από ταινία. Κάθε παραλία του Μεγανησιού είναι έργο τέχνης, μιας τέχνης στην οποία δεν έχει επέμβει ανθρώπινο χέρι. Παρατηρώντας το θα αναρωτιέσαι για ώρες πόση μαγεία μπορεί να κρύβει η φύση.

Στο Μεγανήσι θα συναντήσεις τρεις κύριους οικισμούς, το Σπαρτοχώρι με την υπέροχη παραλία και τα σοκάκια που φέρνουν σε… Κυκλάδες, το Κατωμέρι, την πρωτεύουσα του νησιού με την έντονη νυχτερινή ζωή και το ακόμα πιο έντονο παραδοσιακό στοιχείο και το Βαθύ που είναι χτισμένο γύρω από το φυσικό λιμανάκι του νησιού.

Η παραλίες Άι Γιάννης, Σπηλιά, Φανάρι, Αθέρινος, Ελιά και Λουτρολίμνη είναι λίγες μόνο από αυτές που θα συναντήσεις στο Μεγανήσι, η κάθε μια με δική της προσωπικότητα, τη δική της ομορφιά και μοναδικότητα που σε κάνει να σαστίζεις.

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχάσεις να κάνεις όταν βρεθείς στο Μεγανήσι, είναι τον γύρο της βόρειας πλευράς, όπου θα συναντήσεις αμέτρητα μικρά «φιορδ» που περιμένουν να τα χαρείς. Στις παραλίες φτάνουν καθημερινά καϊκάκια για τα σημεία εκείνα που δεν φτάνει αυτοκίνητο.

Το Μεγανήσι και οι άνθρωποί του

Μιλώντας για έναν από τους πιο ευλογημένους τόπους της Ελλάδας, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στους καταπληκτικούς κατοίκους που με το ζεστό τους χαμόγελο σε κάνουν να νιώσεις σαν στο σπίτι σου.

Αν βρεθείς μια φορά στο Μεγανήσι δεν θα βγάλεις τις εικόνες του ποτέ από το μυαλό σου. Πρόκειται για ένα κοσμοπολίτικο και αυτόφωτο νησί, που συνδυάζει όλα όσα αγαπάς στα Επτάνησα.

Αν φέτος, ζητάς από το καλοκαίρι σου να σε κάνει να αλλάξεις εντελώς παραστάσεις και να νιώσεις πως παίρνεις μέρος σε ταινία που διαδραματίζεται σε ένα εξωτικό νησί, ξέρεις που πρέπει να βρεθείς.

Γιατί ειλικρινά, δεν αποζητάς αυτό το κάτι διαφορετικό και έξω από τα συνηθισμένα;

Πηγή: ethnos.gr via Λευκαδίτικα Νέα

https://www.youtube.com/watch?v=7KfMYDYCW6o

https://www.youtube.com/watch?v=AV8IPcXWpT4