«Όλα για τους λίγους!»- Το ΚΚΕ για την επιδότηση στον Ριμπολόβλιεφ

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΛΕΥΚΑΔΑΣ του ΚΚΕ

Όλα για τους λίγους!

 

Η κυβέρνηση κάνει πράξη τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ, όπου έδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των χρημάτων του «Ταμείου Ανάκαμψης» θα καταλήξει στις τσέπες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, για να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη των κερδών τους. Εφαρμόζει πολιτική που ενισχύει το κεφάλαιο, όπως έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα, συνεχίζοντας από εκεί που «το άφησε» η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη, τα όποια ψίχουλα πετάξει η κυβέρνηση στους εργαζόμενους θα είναι για να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού, επιβεβαιώνοντας ότι η φοροαφαίμαξη, η ακρίβεια, οι περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και παράλληλα η ανοχή στους μεγαλοεπιχειρηματίες που θα θησαυρίσουν, είναι ο πυρήνας της πολιτικής της.

Η περίπτωση του Σκορπιού είναι χαρακτηριστική, όπου πρόκειται να επιδοτηθεί για τη δημιουργία του τουριστικού μεγαθηρίου στο Σκορπιό με πάνω από 4 εκατ. ευρώ, ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ντ. Ριμπολόβλεφ. Δικαιολογημένα, προκαλεί οργή και αγανάκτηση σε μεγάλο τμήμα του λαού αυτή η σκανδαλώδης επιδότηση. Όλα αυτά, τη στιγμή που η κυβέρνηση λέει ότι «λεφτά δεν υπάρχουν», όταν πρόκειται για τις λαϊκές ανάγκες, αλλά πολύ εύκολα βάζει το χέρι στην τσέπη για να επιδοτήσει τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους.

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτά! Αυτή η επιδότηση έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλες διευκολύνσεις και «παροχές». Τέτοια «παροχή» ήταν και η παραχώρηση της αποκλειστικής χρήσης λωρίδα θάλασσας με παράλληλη απαγόρευση διέλευσης οποιοδήποτε άλλου σκάφους, με απόφαση του υπουργού ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ, που ανανεώνεται κάθε χρόνο. Τότε που οι μεγαλοεπιχειρηματίες απαιτούσαν, και οι του ΣΥΡΙΖΑ εκτελούσαν. Τέτοια παροχή είναι και οι πρόσφατες αδειοδοτήσεις, της περιφερειακής αρχής των ΝΔ-ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ για χρήση του υδροφόρου ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής του Νυδριού με σκοπό την ύδρευση όλου του νησιού του Σκορπιού και του τουριστικού μεγαθήριου. Τις άμεσες συνέπειες από την αποστράγγιση του ήδη επιβαρυμένου υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής θα τις αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι. Επίσης, η παράδοση του λιμανιού στο Περιγιάλι, από τη δημοτική αρχή ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και το Λιμενικό Ταμείο για τη μεταφορά των βαρέων οχημάτων προς διευκόλυνση της κατασκευής του τουριστικού θερέτρου στο Σκορπιό επιβαρύνοντας ολόκληρη την περιοχή, παρά τις διαμαρτυρίες πολλών κατοίκων.

Στο ίδιο, απαράδεκτο, καθεστώς επιδότησης έχει ενταχθεί και η δημιουργία μεγάλου ξενοδοχείου στο νησάκι του Καστού του Δήμου Λευκάδας.

Στο νόμο για τις «στρατηγικές επενδύσεις» με τις σκανδαλώδεις διευκολύνσεις για άρση των όποιον εμποδίων, είτε περιβαλλοντικών είτε άλλων, έχει ενταχθεί η δημιουργία μαρίνας στον κόλπο του Bλυχού. Η συγκεκριμένη επένδυση θα εξαντλήσει τους διαθέσιμους πόρους της περιοχής, υδάτινους και άλλους, και θα προσφέρει, όπως άλλωστε όλες οι αντίστοιχες επενδύσεις, τις γνωστές, λίγες στον αριθμό κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στην ποιότητα των θέσεων εργασίας μέσα στην ήδη υπάρχουσα μαρίνα στη Λευκάδα, με τα ωράρια μέχρις εξάντλησης, τα χαμηλά μεροκάματα κ.ά.

Αυτή είναι η ανάπτυξη που οραματίζονται στην κυβέρνηση. Αυτή είναι η ανάπτυξη που οραματίζονταν η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη για την εξυπηρέτηση των κερδών του κεφαλαίου. Τους ενώνει το ίδιο αντιλαϊκό νήμα της ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου και της περικοπής δαπανών για τις λαϊκές ανάγκες. Τους διαφοροποιεί ο τρόπος που σερβίρουν αυτή τη βαρβαρότητα ως την νέα κανονικότητα με όλα τους τα μνημόνια στις πλάτες του λαού.

Χρέος του λαού, για το παρόν και το μέλλον του είναι ο αγώνας ενάντια στις συνέπειες αυτής της πολιτικής, που θα φωτίζει παράλληλα την προοπτική για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, μια διαφορετική οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας, όπου τα κλειδιά της οικονομίας θα ανήκουν στο λαό και η παραγωγή θα έχει στόχο να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη κεφαλαίου.

Σήμερα, σε αυτές τις συνθήκες είναι περισσότερο παρά από ποτέ αναγκαία η συμπόρευση με το ΚΚΕ, ανεξάρτητα από επιμέρους διαφωνίες, για να μπορέσει να είναι αποτελεσματική η πάλη του λαού και στο σήμερα, ανοίγοντας το δρόμο για το αύριο του λαού.

20-9-2021