Συνέντευξη Παύλου Δάγλα στον Prisma

S

Καλεσμένος στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 ήταν ο δήμαρχος Μεγανησίου Παύλος Πάγλας.

Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη  της περιφερειάρχη Ιονίων νήσων Ρόδης Κράτσα,  μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Κτενά, λίγες εβδομάδες μετά την δημόσια ενόχληση του για το γεγονός πως είχαν ξεχάσει το Μεγανήσι αναφέρθηκε  για αυτό.

“Όντως με επισκέφθηκαν, εγώ έχω ξεκαθαρίσει πως δεν έχω προσωπικά με κανέναν, κινούμαι πάντα αυτοδιοικητικά, είμαι μαχητικός και διεκδικητικός στα θέματα του νησιού και δεν διαπραγματεύομαι με κανέναν και πήρα τη δέσμευση από τον κύριο Κτενά ότι θα εντάξει ένα χιλιόμετρο περίπου από τον οικισμό του Σπαρτοχωρίου όπου είναι περιφερειακός δρόμος και προς το Κατωμέρι, κάτι που είχε εντάξει, γιατί μου έχει στείλει αντίγραφο της μελέτης και όλοι είμαστε ευχαριστημένοι.

Σήμερα μάλιστα είχα πάλι επικοινωνία με την κυρία Κράτσα γιατί μας έχει υποσχεθεί χρηματοδότηση της τάξεως περίπου 150.000 ευρώ, για βελτίωση στην οδοποιία μας και μου υποσχέθηκε πως και αυτό θα γίνει στο προσεχές διάστημα.”

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μεγανησίου  Παύλο Δάγλα, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που κλήθηκε να διαχειριστεί η δημοτική αρχή ήταν η οδοποιία, καθώς όπως ανέφερε,  οι δρόμοι στο νησί είχαν εγκαταλειφθεί για μία δεκαετία τουλάχιστον.

“Έχουμε κάνει παρεμβάσεις που ξεπερνούν τα 15 km και η κατάσταση έχει βελτιωθεί αισθητά.

Το Μεγανήσι μετά τη Μύκονο έχει το μεγαλύτερο δίκτυο δρόμων, όμως άνοιγαν τους δρόμους και στη συνέχεια τους άφηναν χωματόδρομους με αποτέλεσμα η κατάσταση είναι τραγική.

Μέσα από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης κάναμε μία μεγάλη προσπάθεια με τους μηχανικούς μας αποτέλεσμα να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση 3.350.000 ευρώ και με αυτό το πρόγραμμα μαζί με όλες τις παρεμβάσεις που κάνουμε θα έχουμε φτάσει περίπου στο 75-80% την οδοποιία του νησιού σε πολύ καλή κατάσταση και θα συνεχίσουμε.

Αναπόσπαστο κομμάτι στην ανάπτυξη του νησιού είναι και χρηματοδοτήσεως   μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ, καθώς τα έσοδα της ΣΑΤΑ είναι πενιχρά, καθώς ο Δήμος Μεγανησίου εισπράττει περίπου 126.000 ευρώ, για αυτό είμαστε υπερκινητικοί και χωνόμαστε παντού στα προγράμματα.

Στο έργο της ύδρευσης μέχρι τη νέα σεζόν θα το έχουμε ολοκληρώσει, έχει τελειώσει το εξωτερικό κομμάτι, στο εσωτερικό υπάρχει μία καθυστέρηση γιατί το έδαφος είναι βραχώδες όμως μέσα στο χειμώνα θα έχει ολοκληρωθεί.

Έχουν ενταχθεί τα δύο ελαιοτριβεία για να γίνουν επισκέψιμοι χώροι και μέσα σε αυτή την εβδομάδα θα ολοκληρωθούν οι συμβάσεις και ξεκινάει ο εργολάβος.

Το ίδιο και για την αποκατάσταση ΧΥΤΑ, περιμένουμε τον εργολάβο για να λύσουμε κάποια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί. Αναφορικά με τον ΣΜΑ θα πάρουμε προέγκριση δημοπράτησης και θα υποβάλουμε για προέγκριση δημοπράτησης τη μονάδα κομποστοποίησης.

Τρέχουν έργα τριών εκατομμυρίων ευρώ μέσα από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, εμείς υποβάλλαμε προτάσεις που αγγίζουν τα 6 εκατομμύρια, οι οποίες ήταν πολύ καλά τεκμηριωμένες και για αυτό είχαμε και αυτό το πολύ σημαντικό αποτέλεσμα να πάρουμε περίπου 3. 300.000 ευρώ για αρχή.

Η μαρίνα του Αθερινού είναι σε τελική φάση, ο μελετητής περίπου σε ένα μήνα θα έχει παραδώσει την οριστική μελέτη και βάζουμε στόχο για την οριστική χρηματοδότηση και με το νέο ΕΣΠΑ 2021 2027 που θα ανοίξει το πρώτο τρίμηνο του 2022 είναι από τα μόνα έργα που είναι ώριμα για να μπορέσει να ενταχθεί στο πρόγραμμα αυτό.”

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο δήμαρχος Παύλος Δάγλας για τον Βιολογικό καθαρισμό, λέγοντας πως “υπάρχει μία ευχάριστη εξέλιξη και πρέπει να σας πω πως η βοήθεια του αγαπητού βουλευτή Θανάση Καββαδά σε όλα αυτά είναι μνημειώδης καθώς κάνει αγώνα και για τη Λευκάδα και το Μεγανήσι.

Στο Μεγανήσι υπήρχε μία μελέτη από το 2016 για μία μονάδα τριτοβάθμιας επεξεργασίας λυμάτων της τάξεως των 500 χιλιάδων ευρώ.
Σε συνάντηση μου στο υπουργείο εσωτερικών είχα θέσει το πρόβλημα στον κ. Πέτσα Στέλιο και τον ευχαριστώ δημοσίως για το ενδιαφέρον που δείχνει για όλα τα μικρά νησιά.

Με υπόδειξη του έγινε το αίτημα για χρηματοδότηση και πιστεύω πως στις επόμενες μέρες θα έχουμε μία μεγάλη εξέλιξη για να μπορέσει και το Μεγανήσι να έχει βιολογικό καθαρισμό γιατί δεν έχουμε απολύτως τίποτα σε αυτό το κομμάτι.

Τα προηγούμενα χρόνια ο δήμος είχε αγοράσει ένα βυτίο έπαιρνε τα λύματα από τα καταστήματα και τους βόθρους τα αδειάζουμε στα σκουπίδια και τα ανακάτευαν μαζί!!!

Ομολογουμένως πρόκειται για μία πρωτοποριακή πατέντα, υπήρχαν τότε μεγάλοι καυγάδες με δημοτικούς συμβούλους το 2014 είχε να κάνει με το γεγονός γιατί σταμάτησε αυτό το γελοίο σύστημα στο Μεγανήσι.

Εμείς είδαμε το πρόβλημα θέλαμε να δώσουμε τη λύση, ταλαιπωρηθήκαμε και με δικό μας σύμβουλο τότε για να μπορέσουμε να περάσουμε τη μελέτη τα καταφέραμε και βρέθηκε η ευκαιρία για να δημιουργήσουμε όχι μία από όλη την επιθυμητή κατάσταση, που θα ήταν ένας βιολογικός καθαρισμός σε όλο το νησί, αλλά μιλάμε για ένα κόστος που αγγίζει τα 12 εκατομμύρια ευρώ.

Είμαστε ρεαλιστές ξεκινάμε με αυτό και βλέπουμε, θεωρώ πως για εμάς είναι μία μεγάλη επιτυχία.

Με αφορμή δημοσίευμα της ιστοσελίδας Μεγανήσι Times, και στο θέμα του Φαναρίου,  καθώς πραγματοποιήθηκε ένα δικαστήριο την προηγούμενη Τρίτη, στο οποίο αθωώθηκαν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ όπως αναφέρεται στο άρθρο όλοι αυτοί πήγαν εναντιωθούν στην Κτηματική υπηρεσία, ζητώντας από το δήμο Μεγανησίου να συνεχίζει να εισπράττει, καθώς όπως υπογραμμίζει η στάση του δήμου Μεγανησίου είναι αντίθετη.

Ο κύριος Δάγλας είπε πως από την αρχή ήταν προβληματική από το Φανάρι, “καθώς για να χτίσεις έπρεπε να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό κάτι που δεν είχε ξεκαθαρίσει.
Βγήκε μια άδεια στον αέρα και χτίστηκε μια καντίνα όπως χτίστηκε που πραγματικά επί τεσερα χρόνια γιατί δεν μπήκε η Κτηματική υπηρεσία και μπήκε στην δική μου θητεία από την πρώτη μέρα για να εκτελέσει εισαγγελική παραγγελία, γιατί παραγράφονται αν σε 31-12-2014 δεν μπορώ να σας πω τι έγινε εκείνη την εποχή.

Το σωστό θα ήταν να ξεκαθαρίσει η άδεια όπως κάνουμε σε κάθε περίπτωση και να χτίσει ο δήμος οποιοδήποτε ακίνητο ή οτιδήποτε άλλο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έγινε το ακριβώς το αντίθετο, δεν μπορώ να καταλάβεις ότι είναι σε κανέναν για το πώς έγινε πλέον δεν έχει νόημα.

Το θέμα είναι τι κάνουμε από δω και πέρα αναφορικά όμως με το άρθρο προσπαθεί ο κ. Ζαβιτσάνος με τον φίλο μου Παναγιώτη που έχει το Μεγανήσι Times θα βαφτίσουν το άσπρο μαύρο.

Έκαναν λάθος και θα περίμενε κανείς να ζητήσουν συγνώμη, τώρα προσπαθούν να ρίξουν τις ευθύνες δεξιά και αριστερά και αυτό είναι τραγικό.

Αυτή τη στιγμή περιμένουμε να εκδικαστούν δύο ενστάσεις, καθώς και σε μία ένσταση επιτροπής του Ελληνικού δημοσίου, είχαμε βάλει έναν μελέτη για να ζητήσει μετατόπιση του Παλαιού αιγιαλού η οποία απορρίφθηκε.

Άρα λοιπόν έχουμε τρεις ενστάσεις σε περιμένουμε όλα  τα άλλα είναι θεωρίες και φιλοσοφίες.

Για μένα έπρεπε να παραδεχτούν το λάθος τους.”

Σχολιάζοντας τοποθέτηση του δικηγόρου κ. Θεριανού ο οποίος μάλιστα μέμφεται τον Δήμαρχο Μεγανησίου ότι δεν ενδιαφέρθηκε καν να μάθει το αποτελέσματα δικαστηρίου, την χαρακτήρισε άτυχη.

Κάποιοι σύμβουλοι- γιατί στο δικαστήριο ήταν και δικοί  μου- ζήτησαν να οριστεί δικηγόρος η οποία και ήταν η Μαριάννα Κοψιδά, κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι έβαλαν τον Γιάννη Θεριανό, ωστόσο εγώ δεν είχα καμία ενημέρωση.

Εμένα προσωπικά και το λέω δημόσια δεν μου ζητήθηκε να παραστώ στο δικαστήριο ούτε τηλεφωνικά ούτε γραπτά, ούτε από την δική μας δικηγόρο κυρία Κοψιδά, ούτε από τον κύριο Θεριανό.

Στην αιχμή της ανακοίνωσης ότι το Φανάρι από την ακροαματική διαδικασία φάνηκε να ανήκει στον Δήμο Μεγανησίου μέχρι να αποδειχτεί το αντίθετο από τα ελληνικά δικαστήρια, όσο κι αν κάποιοι μεθοδευμένα ήθελαν να περάσουν για πολιτικούς λόγους στην Κτηματική, απάντησε πως ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει εγώ μιλάω πάντα με βάση τα στοιχεία και την διαδικασία που έχω παρακολουθήσει εδώ και επτά χρόνια.

Σας επαναλαμβάνω πως ξεκίνησαν χωρίς τίτλο χρήσης γης, να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς, να βγει η άδεια και να χτιστεί το ακίνητο και στη συγκεκριμένη περίπτωση έγινε ακριβώς το αντίθετο.

Για πολιτικούς λόγους προσπαθούν να πουν ότι ο δήμαρχος φταίει, ας αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους και να ζητήσουν συγνώμη, να παραδεχτούν ότι έκαναν λάθος από κει και πέρα να βοηθήσουμε να τελειώσει αυτή η ιστορία, η οποία δεν τελειώνει με θεωρίες.