To KKE Λευκάδας για τα φωτοβολταϊκά

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

 

          Οι πρόσφατες απαλλαγές περιβαλλοντικής αδειοδότησης σε ιδιώτες για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε εκτάσεις της βόρειας – δυτικής και νότιας Λευκάδας από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, θα ανοίξει την όρεξη και τον δρόμο και για άλλες τέτοιες εγκαταστάσεις.

Το ΚΚΕ έχει καταγγείλει και με αφορμή το τελευταίο “περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο” στο έδαφος της νομοθεσίας της ΕΕ που ψηφίστηκε, ότι πίσω από τις κορόνες για την προστασία του περιβάλλοντος απαξιώνονται και κατεδαφίζονται και τα ελάχιστα μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας, ενώ διαμορφώνει το έδαφος για νέες επιχειρηματικές δράσεις , όπως αυτές που αφορούν την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενάργειας (Α.Π.Ε.) από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

          Στα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει η πολιτική της Ε.Ε. στον αγροτικό τομέα που εφάρμοσαν Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, σμπρώχνει και μικρούς αγρότες ή ιδιοκτήτες γής με επιδοτήσεις να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά, όπως συμβαίνει για παράδειγμα πλέον γενικευμένα σε περιοχές της Ηπείρου. Η άναρχη διασπορά φωτοβολταϊκών πάρκων, η δυνατότητα εγκατάστασης σε οποιονδήποτε, είτε σε μονοπωλιακό όμιλο, είτε σε ιδιώτη μικρής ιδιοκτησίας προμηνύει καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, αλλοίωση της  οικολογικής φυσιογνωμίας της περιοχής και θα επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους.
Υπάρχει πείρα από προηγούμενες παρόμοιες επενδύσεις με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις. Η αλλοίωση των ορεινών όγκων, όπου χτυπιούνται η φυσική ποικιλότητα και η βιοποικιλότητα, οδηγεί στο να καταστρέφονται άλλες οικονομικές δραστηριότητες, να δημιουργούνται σοβαρές επιπτώσεις στις ανθρώπινες και κοινωνικές δραστηριότητες, όπως της αναψυχής, της ξεκούρασης.

          Επίσης, υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις στη διαχείριση των υδάτινων και της απορροής των υδάτινων ρευμάτων. Έχουν κατηγορηθεί τα φωτοβολταϊκά πάρκα σε μία σειρά περιοχές για έντονα πλημμυρικά φαινόμενα. Συνεπώς καμιά ανταποδοτικότητα, ακόμα κι αν υπάρξει, δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις τεράστιες απώλειες που θα υποστεί η περιοχή και οι άνθρωποι που ζουν σε αυτή.

          Η Τ.Ε. Λευκάδας του ΚΚΕ εκφράζει την ανησυχία της για αυτήν την εξέλιξη, την αντιμετωπίζει όχι σαν ένα γεγονός “μικρής σημασίας”, επειδή πρόκειται για μικρές έκτασεις εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, αλλά σαν μια εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει και σε άλλες τέτοιου είδους μεγαλύτερες “επενδύσεις”. Γι’ αυτό η Τ.Ε. είναι αντίθετη με τη αδειοδότηση φωτοβολταϊκών στην Λευκάδα!

Να μην προχωρήσει η ανεξέλεγκτη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στην περιοχή!

Επιπλέον, επισημαίνουμε με αφορμή τη συζήτηση που έχει “ανοίξει” με τις νέες ανατιμήσεις του ρεύματος και γενικά τις εξελίξεις στην ενέργεια  τη θέση του ΚΚΕ για ενέργεια, οπου να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι να αποτελεί πεδίο κερδοφορία των καπιταλιστών, έτσι ώστε το  ρεύμα και η θέρμανση να είναι φθηνά για το λαό:

Το ΚΚΕ είναι αντίθετο στην παράδοση του φυσικού και ενεργειακού πλούτου της χώρας στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της Ενέργειας. Το ΚΚΕ αναδεικνύει ότι το πραγματικό δίλημμα που τίθεται δεν είναι “ναι ή όχι στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά “ανάπτυξη για τα κέρδη των μονοπωλίων ή για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών;”. Η Ελλάδα έχει σήμερα μεγάλες αναξιοποίητες παραγωγικές δυνατότητες. Αυτό που μπαίνει εμπόδιο στην αξιοποίησή τους είναι η εκμετάλλευση και λειτουργία τους με κριτήριο το κέρδος.

Αυτό που σήμερα μπαίνει εμπόδιο είναι η ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής. Η κατάργησή της και η αντικατάσταση από την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής θα εξασφαλίσουν την κοινωνική ευημερία. Μόνο η εξουσία των εργατών μπορεί να αξιοποιήσει την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας προς όφελος της λαϊκής οικογένειας. Μόνο κάτω από εργατική διεύθυνση μπορεί να υπάρξει πραγματικός επιστημονικός ενεργειακός σχεδιασμός που θα ασχολείται με την έρευνα, την εξόρυξη, την παραγωγή και τη διανομή ενεργειακών αγαθών, με στόχο την παροχή επαρκούς και φθηνής Ενέργειας. Θα αξιοποιεί όλες τις εγχώριες πηγές, τα ορυκτά καύσιμα, το υψηλό ηλιακό, αιολικό και υδάτινο δυναμικό, στοχεύοντας στη μείωση των εισαγωγών και της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας. Θα λαμβάνει υπόψη και θα σέβεται το φυσικό περιβάλλον και την ανθρώπινη ζωή, παίρνοντας όλα τα σύγχρονα μέτρα για την προστασία τους.

Έτσι, το ενεργειακό προϊόν θα αποτελεί πλέον κοινωνικό αγαθό για όλους και όχι εμπόρευμα. Πρόκειται για έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, όπου όλες οι εγχώριες ενεργειακές πηγές και τα μέσα παραγωγής, μεταφοράς και διανομής της Ενέργειας θα αποτελούν κρατική κοινωνική ιδιοκτησία.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, του σοσιαλισμού, ο ενεργειακός κεντρικός σχεδιασμός θα μπορεί να αξιοποιεί συνδυασμένα όλες τις διαθέσιμες εγχώριες πηγές και όλες τις διαθέσιμες τεχνικές λύσεις για να βελτιώνεται το σημερινό «ενεργειακό μείγμα» της χώρας, για τη διασφάλιση της λαϊκής ευημερίας. Θα αξιοποιήσει την επιστημονική έρευνα για να προβλέπει έγκαιρα μελλοντικές ανάγκες της κοινωνίας. Το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά για να οργανωθεί η πάλη του λαού και να ανοίξει αυτός ο ελπιδοφόρος δρόμος της πραγματικής ανατροπής.

14/02/2022