Το Μεγανήσι στα «Ελληνικά» του Ι.Ρ.Ραγκαβή (1854)

Ο Ιάκωβος Ρίζος Ραγκαβής (1779-1855) ήταν Φαναριώτης με υψηλή μόρφωση. Πολύγλωσσος και μέλος της Φιλικής Εταιρείας, ασχολήθηκε με την συγγραφή, την διδασκαλία, την μετάφραση και την ποίηση. Το σημαντικότερο έργο του είναι το τρίτομο «Τα Ελληνικά», μια γεωγραφική και ιστορική αναδρομή του Ελληνικού χώρου από την αρχαιότητα έως τον καιρό του. Τα «Ελληνικά» γράφτηκαν στην Οδησσό όπου διέμενε με την οικογένειά του και εκδόθηκαν στην Αθήνα το 1854.

Στον τρίτο τόμο των «Ελληνικών» στις σελίδες 716-718 περιγράφει το Μεγανήσι (το αναφέρει και ως Ταφιούσα ή Τάφο) των μέσων του 19ου αιώνα. Τα στοιχεία αυτά βέβαια έχουν αναδειχθεί και παλιότερα, τόσο στα «Μεγανησιώτικα» του Κώστα Πάλμου, όσο και στο ταπεινό μου έργο «Μεγανήσι, ένα ταξίδι στον χρόνο»

Ωστόσο είναι η πρώτη νομίζω φορά που θα παρουσιαστεί αυτούσιο το κείμενο του Ραγκαβή, κι αυτό έχει κάποια αξία. Σε αυτό το κείμενο λοιπόν ο λόγιος Φαναριώτης ξεκινάει με την γεωγραφική τοποθέτηση του νησιού:

 

Συνεχίζει με μια σύνοψη στις αρχαίες αναφορές (αρχαία ιστορία και μυθολογία του νησιού μας):

Κατόπιν ονομάζει τα γύρω μικρονήσια:

Και τέλος, στο πιο ενδιαφέρον κομμάτι ίσως, μιλάει για τον πληθυσμό (600 κάτοικοι), την αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, αλλά και την εξέχουσα φήμη της πειρατείας που μας συνόδευε από την αρχαιότητα!