Μήνυμα Βουλευτή Θανάση Καββαδά για την 158η Επέτειο Ένωσης των Επτανήσων με την Μητέρα Ελλάδα

Πριν από 158 χρόνια η γαλανόλευκη υψώθηκε επίσημα για πρώτη φορά στα νησιά μας. Έπειτα από αιώνες ξένης κατοχής και ηρωικούς αγώνες για ανεξαρτησία, στις 21 Μαΐου του 1864 οι θυσίες χιλιάδων ανθρώπων και δεκάδων ετών δικαιώθηκαν.

Εξέχουσες προσωπικότητες στην πολιτική και στη δημόσια ζωή, αλλά και στον πολιτισμό, Λευκαδίτες που τιμούμε και για τους οποίους νοιώθουμε υπερήφανοι, αναδείχθηκαν στη διάρκεια αυτής της προσπάθειας.

Ανάμεσά τους και ο μεγάλος μας ποιητής, Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, που με τον πύρινο και μαζί λυρικό του λόγο αγωνιζόταν από το βήμα της Ιονίου Βουλής, για την ένωση των Ιονίων με την Ελλάδα.

Χάρη σε αυτούς, αλλά και σε όλους τους ανώνυμους αγωνιστές, τα νησιά μας και η μητέρα Πατρίδα έγιναν ένα.

H ενσωμάτωση έδωσε στα Επτάνησα τη δυνατότητα να συμπορευθούν με την Ελλάδα ως ένα ενιαίο, σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Και η πορεία αυτή, από τους πρώτους αγώνες μέχρι την τελική δικαίωση, έγιναν έμπνευση όχι μόνο για όλους εμάς τους Επτανήσιους, αλλά για κάθε Έλληνα, κάθε άνθρωπο που μάχεται για εθνική ανεξαρτησία.

Γιατί φέτος, το μήνυμα του αγώνα και της νίκης για την ένωση των Επτανήσων είναι ταυτόχρονα και μήνυμα συμπαράστασης σε κάθε λαό που διεκδικεί ελευθερία και αξιοπρέπεια.

Εύχομαι τα υψηλά ιδανικά, η γενναιότητα και ο ηρωισμός, η Ελευθερία, η Δικαιοσύνη και η Ειρήνη,  να καθοδηγούν πάντα τους Έλληνες και καθέναν από εμάς σε κάθε βήμα, να μας εμπνέουν για τους μεγάλους εθνικούς και προσωπικούς στόχους, σε όποιο πεδίο και αν τίθενται.

Χρόνια Πολλά σε όλες τις Επτανήσιες και όλους τους Επτανήσιους.