O ΣΥΡΙΖΑ για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

Με την εγκληματική νομοθεσία για τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα

η κυβέρνηση Μητσοτάκη στέλνει σαφή μηνύματα:

α) στο ακροδεξιό της ακροατήριο ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί να τα προστατεύει!

β) στους «ημέτερους» για διασπάθιση δημόσιου χρήματος μέσω ΜΚΟ!

 

Η χώρα μας με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τον πρώτο νόμο (Ν. 4554/2018) για την Επιτροπεία τον Ιούλιο του 2018, ένα νόμο που έτυχε εξαιρετικών εγκωμίων από διεθνείς φορείς ως καινοτόμος, απλός και πλήρης.

Η ΝΔ, 3 χρόνια τώρα, αρνήθηκε να τον εφαρμόσει και σήμερα επιχειρεί να τον αντικαταστήσει με ένα νόμο με τον οποίο το κράτος αποποιείται των ευθυνών του για τα Ασυνόδευτα Ανήλικα και καταπατά τα δικαιώματά τους, επειδή τα θεωρεί πρωτίστως πρόσφυγες και μετανάστες και όχι ανήλικα παιδιά.

Τα εξαιρεί από το Ενιαίο Δημόσιο Σύστημα Παιδικής Προστασίας και τα μεταφέρει στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ένα φορέα με πλήρη έλλειψη εμπειρίας και επιστημονικής γνώσης ως προς την παιδική προστασία, που λειτουργεί με 48 μετακλητούς από διεθνείς φορείς και μόνον 12 τακτικούς υπαλλήλους.

Η Επιτροπεία δεν ανατίθεται σε δημόσιο φορέααλλά σε πλήθος άλλων κάθε λογής (σωματεία, ΑΜΚΕ, ΟΤΑ, ενώσεις πολιτών και κυρίως ΜΚΟ), που ονομάζει Φορείς Παροχής Υπηρεσιών Επιτροπείας, χωρίς να απαιτεί από αυτούς, ούτε πείρα, ούτε καν ειδικευμένο προσωπικό.

Σε όλον αυτόν τον κυκεώνα δεν υπάρχει πουθενά η λέξη «Επίτροπος» και δεν είναι τυχαίο.

Ο Ν. 4554/18 του ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε Επίτροπο με αυστηρά προσόντα, να διαμένει κοντά στον ανήλικο, να τον επισκέπτεται 1 τουλάχιστον φορά την εβδομάδα, να καταγράφει την κατάσταση και να διασταυρώνει τα στοιχεία.

Με το νέο νομοσχέδιο η πολιτεία δεν θα έχει ποτέ πραγματική εικόνα της καθημερινότητας του ανήλικου, του οποίου τη φροντίδα αναθέτει ακόμη και σε άτομο από το «φιλικό του περιβάλλον». Κατανοούμε όλοι τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει ένας τέτοιος «φίλος». Επίσης προβλέπει ως συνοδούς στις μετακινήσεις των ανήλικων φορείς ιδιωτικού δικαίου, με την Σ. Βούλτεψηνα παραδέχεται ότι είναι ήδη έτοιμος ο φορέας συνοδείας, ο οποίος προφανώς θα στελεχωθεί από «ημέτερους»!

Μ΄ αυτό το νομοσχέδιο αποκαλύπτεται η υποκρισία της ΝΔ αφού κατηγορούσε ότι οι ΜΚΟ δρούσαν και χρηματοδοτούνταν ανεξέλεγκτα επί ΣΥΡΙΖΑ και δεσμεύτηκε να τις καταργήσει. Τώρα, όχι απλώς τις εμπιστεύεται για φροντίδα των ασυνόδευτων αλλά τους αναθέτει και ελεγκτικούς μηχανισμούς. Πρόκειται για το μεγάλο «πάρτι» διασπάθισης δημόσιου χρήματος σε ημέτερους μέσω ΜΚΟ, εις βάρος του συμφέροντος, πρωτίστως, των παιδιών!

Για το Ν. 4554/2018η Σ. Βούλτεψη ξαφνικά θυμήθηκε ότι ήταν ανεφάρμοστος και ότι γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εξέδωσε δευτερεύουσα νομοθεσία!Όμως είναι γνωστή η ίδια, η τακτική της, η σοβαρότητα και τα λεγόμενά της, όπως τότε με το χαρτί υγείας!

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει στη Βουλή όλες τις απαιτούμενες ΥΑ και ΚΥΑ -5 συνολικά- που εκδόθηκαν για να λειτουργήσει ο νόμος της Επιτροπείας. Είναι ένας νόμος έτοιμος να εφαρμοστεί όταν μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Αυτό το νομοσχέδιο ακυρώνει την Επιτροπεία στην πράξη. Είναι η «νομοθετική βιτρίνα» της ΝΔ για να στείλει σαφές μήνυμα στο ακροδεξιό της ακροατήριο και σε όλους τους κατατρεγμένους και τα παιδιά ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί να είναι γι’ αυτά καταφύγιο. Παράλληλα κλείνει το μάτι στους δικούς της ανθρώπους για ένα ακόμη «πάρτι» με δημόσιο χρήμα!

 

20/7/2022

Γραφείο Τύπου της Ν. Ε. Λευκάδας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ