Συνέντευξη Παύλου Δάγλα στο Prisma: «Ο άλλος θέλει να τον πουν δήμαρχο, και να τον κόψει ο Θέος!»

(Πηγή:Prismaradio.gr)

Καλεσμένος στο απογευματινό μαγκαζίνο με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Κουνιάκη στον Prisma 91,6 ήταν ο δήμαρχος Μεγανησίου Παύλος Δάγλας.

Αναφερόμενος στην Μαρίνα του Αθερινού έκανε λόγο για μία τεράστια επιτυχία για το Μεγανήσι αλλά και προσωπικά για τον ίδιον καθώς από το 2015 έτρεξε όλο το έργο μέχρι σήμερα.

 

Έχουμε πάρει την οριστική αδειοδότηση, είναι μέσα στις πέντε αδειοδοτημενες Μαρίνες σε όλη την Ελλάδα και αυτό είναι μία τεράστια επιτυχία για ένα μικρό δείγμα όπως είναι το Μεγανήσι.

Πρόκειται για ένα ζωτικής σημασίας έργο για το νησί, αναβαθμίζει κατακόρυφα το τουριστικό προϊόν και ιδιαίτερα τον ιστιοπλοϊκό τουρισμό.

Η αξία της γης και η ανάπτυξη θα δώσει γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή του Αθερινού και στην ευρύτερη περιοχή του Κατωμερίου, αλλά το κυριότερο θα δώσει νέες θέσεις εργασίας.

Αυτό είναι το κυρίαρχο θέμα για το Μεγανήσι, ο κόσμος με ρωτάει συνέχεια για αυτό το θέμα.

Το επόμενο θέμα είναι η εξασφάλιση χρηματοδότησης της καθώς το κατασκευαστικό δεν είναι τόσο σημαντικό, γιατί δεν απαιτούνται μεγάλες κτιριακές εγκαταστάσεις, πρόκειται για ένα φιλικό στο περιβάλλον έργο.

Εγώ ήδη έχω ξεκινήσει να κάνω κινήσεις για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης με γνωρίζετε τόσα χρόνια δεν μπορώ να κάτσω ήσυχα.

Αναφερόμενος στο θέμα των απορριμμάτων ο δήμαρχος Μεγανησίου κάνει λόγο για μεγάλη σπέκουλα για το συγκεκριμένο ζήτημα αναγνωρίζοντας ότι υπήρχε μεγάλο πρόβλημα.

Πέρυσι με δύο συμβάσεις κουβαλήσαμε 600 τόνους. Ετήσια στον ΧΥΤΑ παλαίρου μεταφέρουμε περίπου στους χίλιους τόνους.

Είχαμε βγάλει μία δημοπρασία τους υπόλοιπους 435 τόνους, η δημοπρασία έγινε δύο φορές και δεν είχαμε ανάδοχο.

Αντιλαμβάνεστε ότι τα απορρίμματα αυτά έμειναν μέσα και δεν χρειάζεται να είσαι ιδιαίτερα έξυπνος για να το καταλάβεις.

Έχουμε κάνει συμβάσεις, έχουμε ήδη μεταφέρει 400 τόνους, μένουν περίπου 180 και αυτά μεταφέρονται.

Υπάρχει μία συγκεκριμένη κυρία που έχει μία ιστοσελίδα και βγάζει φωτογραφίες όπως την βολεύει κατά το δοκούν και προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις.

Χθες έβγαλε ένα άλλο δημοσίευμα για τα σκουπίδια βράχηκαν, τα είχαμε θαμένα και βγήκαν στην επιφάνεια.

Έχουμε ακούσει όλο αυτό τον καιρό τα τρελά του αιώνα. Είναι πάρα πολύ απλό τα σκουπίδια μεταφέρονται σε ημερήσια βάση.

Εκτός από αυτό εργοστάσιο κομποστοποίησης οργανικών αποβλήτων, πού είναι η μοναδική μονάδα στα Ιόνια και το Μεγανήσι πρωτοπόρησε σε αυτό τον τομέα, έχει δημοπρατηθεί το έργο από το δήμο Λευκάδας.

Πάμε για συμβασιοποίηση του βιολογικού καθαρισμού και θα ξεκινήσει και ο δρόμος από το συγκεκριμένο σημείο μέχρι τον Άγιο Νικόλαο Σπαρτοχωρίου, άρα μιλάμε για μία περιοχή και για ένα πρόβλημα που έχει λυθεί.

Όλο αυτό το μεσοδιάστημα είναι μία σπέκουλα μέχρι να γίνει η ανάθεση γιατί δεν μπορούν τα σκουπίδια να μεταφερθούν από μόνα τους. Δεν μπορούν κάποιοι να κάνουν αντιπολίτευση επάνω στα σκουπίδια γιατί είναι το πιο δυνατό μας σημείο.

Επειδή λίγο νωρίτερα θέσατε τα ζητήματα των πολλών υποψηφιοτήτων για το δήμο του Μεγανησίου, εμένα προσωπικά με βολεύει να υπάρχουν πολλές υποψηφιότητες, δεν είναι κακό ο καθένας να έχει τη φιλοδοξία του.

Ο άλλος θέλει να του πουν δήμαρχο και να τον κόψει ο Θεός την επόμενη ώρα ο καθένας έχει τις επιθυμίες του.

Όπως αντιλαμβάνεστε όμως σε χίλιους διακόσιους ψηφοφόρους, αν υπάρχουν τέσσερις συνδυασμοί και ετοιμάζεται και πέμπτος δυσκολεύεται ακόμα και ο ίδιος ο κόσμος, όχι μόνο η συγκρότηση ψηφοδελτίου.

Ο κόσμος αναρωτιέται τι γίνεται στη συγκεκριμένη περίπτωση. Αρχίζει να θέτει ερωτήματα για ποιο λόγο υπάρχει τέτοιο ξαφνικό ενδιαφέρον για το δήμο Μεγανησίου.

Επαναλαμβάνω για άλλη μία φορά ότι το να είσαι δήμαρχος δεν είναι επάγγελμα, ούτε σκοπεύω να βάζω υποψηφιότητα επ’ αόριστον. Είναι η τελευταία φορά και ο στόχος μου είναι να ολοκληρωθούν τα έργα, καθώς από τη δημοπράτησή τους μέχρι την ολοκλήρωσή τους, είναι ένα πολύ λεπτό ζήτημα.

Αυτή τη στιγμή εγώ είμαι γνώστης των θεμάτων, είναι μία τρομερή προσωπική μου δέσμευση αλλά και στον κόσμο που λέγεται Μαρίνα Αθερινού και θέλω να τη δω να ολοκληρώνεται.

Θα μου πεις δεν έχεις εμπιστοσύνη στους άλλους; Μπορεί τα παιδιά να έχουν πολύ καλές προθέσεις αλλά εγώ ξέρω τις δικές μου δυνάμεις και τις δικές μου ικανότητες, τις γνωρίζει ο κόσμος και είναι δοκιμασμένες.

Αυτή τη φορά σαν συνδυασμός μπορεί να χάσαμε κάποια στελέχη, γιατί κουράστηκαν όμως έρχονται άλλα. Την προηγούμενη φορά ξεκινήσαμε συνδυασμό με δύο συμβούλους.

Ο μόνος που έχει 20 συμβούλους και τα τοπικά τους συμβούλια κλεισμένα είμαι εγώ. Οι άλλοι απλά λένε θεωρίες μέσα στα καφενεία. Από κει και πέρα ας αποφασίσει ο κόσμος ας κρίνει το καλύτερο για το Μεγανήσι, εμείς αυτό που είναι να πούμε και αυτό που θα δεσμευτούμε για την επόμενη μέρα, γιατί το κομμάτι της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι πάρα πολύ δύσκολο.

Πρέπει να γίνει διαλογή στην πηγή, να τεθούν σε λειτουργία τα εργοστάσια και βιολογικός, αλλά και η μονάδα κομποστοποίησης, αυτό χρειάζεται προσωπικό και έξοδα.

Ο Δήμος Μεγανησίου είναι οριακά στα έσοδα και τα έξοδα του. Εμείς όμως όλο αυτό ξέρουμε να το διαχειριστούμε, από κει και πέρα ο κόσμος ας αποφασίσει.

Είναι πάρα πολύ χαριτωμένο να βγαίνεις φωτογραφία και να λες καλημέρα, ή να αναφέρεσαι στις πολιτιστικές εκδηλώσεις όμως αυτό δεν είναι αυτοδιοίκηση.

Επαναλαμβάνω είναι σημαντικό να βρεθεί η χρηματοδότηση για τη Μαρίνα του Αθερινού και μέσα από την εκπομπή σας μπορώ να δεσμευτώ ότι μπορώ να τη φτιάξω.

Ας βγουν και οι υπόλοιποι υποψήφιοι να κοιτάξουν τον κόσμο στα μάτια, να τους πουν ότι μπορούν να βρουν χρηματοδότηση και να τα φτιάξουν.

Όπως το επόμενο μεγάλο έργο είναι ο μεγάλος περιφερειακός δρόμος από το βαθύ μέχρι το Κατωμέρι.

Είναι ήδη 40km τα έργα της οδοποιίας, αυτό είναι μέσα στους επόμενους μεγάλους στόχους. Η αυτοδιοίκηση έχει πολλές προκλήσεις, ναι μπορεί να είναι ωραίο να σε λένε δήμαρχος στην αρχή όμως υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσεις.

Σχολιάζοντας το θέμα της ύδρευσης, ο Παύλος Δάγλας είπε πως όλο το έργο έχει τελειώσει, έχουν τοποθετηθεί οι σωλήνες, το τελευταίο κομμάτι ήταν ο οικισμός Σπαρτοχωρίου ο οποίος είχε ένα άθλιο δίκτυο ύδρευσης.

Πλέον όλο το νησί υδροδοτείται με το νέο δίκτυο, όμως και είμαστε στη φάση αποκατάστασης στον οικισμό Σπαρτοχωρίου. Εκεί χρειάζεται περίπου 15 μέρες για να πλύνουμε τον οικισμό και να μπουν τα πλακόστρωτα, τα συνεργεία θα λειτουργούν μέχρι και τη Μεγάλη Πέμπτη και ζητάμε συγνώμη από τον κόσμο που δεν θα μπορέσουμε να είμαστε έτοιμοι το Πάσχα.

Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τους συνδημότες μου στο Σπαρτοχώρι, αλλά και την μεγάλη υπομονή που έδειξαν, γιατί υπήρχαν μεγάλες διακοπές υδροδότησης και παρόλο που είχαμε ηλικιωμένους ανθρώπους και ανθρώπους με προβλήματα, όλοι έδειξαν μεγάλη κατανόηση και θέλω να σε ευχαριστήσω δημόσια.

Η απάντηση λοιπόν είναι ότι η ύδρευση κλείνει οριστικά για τον Δήμο Μεγανησίου για τα επόμενα 50 χρόνια.

Σχολιάζοντας το οδικό δίκτυο, υπάρχουν πολλές ζημιές από τα φορτηγά. Τα φορτηγά κουβαλάνε βράχους από το ένα μέρος στο άλλο, το κάθε αυτοκίνητο είναι περίπου 50 τόνους, το χειμώνα το υπόστρωμα είναι βρεγμένο και έχουμε καθιζήσεις.

Αναφορικά με το κομμάτι της Αγροτικής οδοποιίας έχει συμβασιοποιηθεί το έργο από εμάς αλλά και από τον εργολάβο και μετά το Πάσχα πιστεύουμε ότι θα ξεκινήσει το οποίο θα διαρκέσει περίπου δύο χρόνια με ύψος 3,3 εκατομμύρια ευρώ και είναι περίπου 3 km αγροτικής οδοποιίας.

Με αυτό το έργο μαζί με τα άλλα δικά μας κλειδώνουμε γύρω στο 80% των δρόμων του νησιού.

Τουριστικά το Μεγανήσι πηγαίνει σε άλλο επίπεδο, στο νησί δεν χτίζονται δωμάτια ή ξενοδοχεία αλλά κάποια Boutique Hotel από 4 αστέρια και πάνω. Ο κύριος κορμός είναι η πολύ καλή Βίλα. Δεν σας κρύβω ότι αυτή τη στιγμή από ότι έχω μιλήσει με τον κόσμο του τουρισμού όλα τα ξενοδοχεία είναι σχεδόν κλεισμένα, κάποια εστιατόρια έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους, έχουμε τα πρώτα κότερα και περιμένουμε μία τρομερή χρόνια.

Φυσικά σε αυτό το θέμα έχει παίξει ρόλο και ο Σκορπιός, ιδιαίτερα αν ολοκληρωθεί η επένδυση εκεί θα αρχίσουν να φαίνονται τα μεγάλα οφέλη.

Μάλιστα το ίδρυμα Ριμπολόβλεφ χρηματοδότησε την κατασκευή του προαύλιου του δημοτικού σχολείου.

Το έργο έχει ολοκληρωθεί την τρίτη του Πάσχα θα έρθουν εκπρόσωποι από το ίδρυμα και θα γίνει μία μικρή εκδήλωση εκ μέρους των μαθητών, δασκάλων και γονιών.

Έχει φτιαχτεί ο προαύλιος χώρος και το γήπεδο μπάσκετ στο δημοτικό σχολείο Μεγανησίου, ήταν μέλημά μας από την αρχή να μπορέσουμε να κάνουμε ότι μπορούμε.

Ήδη στο γυμνάσιο και Λύκειο Σπαρτοχωρίου, τοποθετήθηκε η σκεπή που ήταν ένα χρόνιο πρόβλημα, στο σχολείο είχε πρόβλημα υγρασίας και πλέον ολα εχουν τακτοποιηθεί΄και στο Δημοτικό που βρήκαμε αυτή τη φόρμουλα έκανα την αίτηση βρήκα μία φόρμουλα και φτιάχτηκε.

Είναι μία πολύ καλή και ευγενική ενέργεια από το ίδρυμα Ριμπολόβλεφ, δεν είναι η πρώτη που έχουμε κάνει για το Μεγανήσι και είναι καλό για τα παιδιά και τους ευχαριστώ πάρα πολύ.

Σχετικά με την αντιπυρική προστασία επειδή ο δήμος δουλεύει στους κλάδο καθαρισμούς και εδώ και ένα μήνα έχει κάνει πάρα πολλή δουλειά.

Πέρυσι είχαμε εντάξει στο πρόγραμμα Φιλόδημος στην απόκτηση ενός οχήματος 4 X 4, ένα μεγάλο αγροτικό με υπερκατασκευή είμαστε στη φάση να συμβασιοποιηθεί και πιστεύουμε ότι εν όψει της σεζόν θα είναι πολύ χρήσιμο για το νησί, σε συνδυασμό με το μεγάλο όχημα που είχα φέρει στις αρχές της θητείας αυτής πιστεύω ότι θα βοηθήσουν πάρα πολύ, γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο αν συμβεί το οτιδήποτε να μεταφέρεις οχήματα εκείνη την ώρα.

Κλείνοντας ο δήμαρχος Μεγανησίου ευχήθηκε σε όλους καλό Πάσχα με υγεία.