4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών: Κλείσιμο-Συμπεράσματα

Η δεύτερη μέρα του Συνεδρίου (Κυριακή πρωί), δεν είχε βέβαια Πρωθυπουργό και υπουργούς, δεν είχε καν αξιόλογη προσέλευση πολιτών, είχε όμως ουσιαστικό ενδιαφέρον για τους σύνεδρους. Τα συνέδρια μικρών νησιών είναι μοναδική ευκαιρία για να ακουστούν οι φωνές των ακριτικών νησιών μας και να αναδειχθούν τα προβλήματα που ταλανίζουν τη νησιωτική επαρχία. Προβλήματα που δεν φτάνουν παρά σπάνια στα υπουργικά γραφεία ή ακόμα και στην ΚΕΔΕ, αφού οι μικροί δήμοι δεν εκπροσωπούνται αρκετά. Δίνει επίσης την ευκαιρία να μοιραστούν εμπειρίες, να ενδυναμωθούν μέσω της συνεργασίας οι φωνές των Μικρών Νησιών.

Ο Πρόεδρος του ΕΔΜΝ, αφού συνόψισε κάποια πράγματα της πρώτης μέρας παρουσίασε τα οικονομικά στοιχεία του Δικτύου. Κατόπιν συζητήθηκαν ζητήματα εκπροσώπησης στο Δίκτυο, από μικρά νησιά που δεν είναι αυτόνομοι δήμοι (όπως ο Κάλαμος και ο Καστός). Παρουσιάστηκε ακόμα ένα εξαιρετικό και φιλόδοξο πλάνο απεικόνισης σε τρισδιάστατη μορφή ενός νησιού, όπου ο διαδικτυακός επισκέπτης θα μπορεί να δει τρισδιάστατα όλα τα κτίρια και τη δομή των οικισμών του νησιού και επιπρόσθετα να λάβει πληροφορίες για όλες τις υπηρεσίες του δήμου, για όλες τις επιχειρήσεις που θέλουν να διαφημιστούν, για τον καιρό, τις μεταφορές και μια πληθώρα άλλων υπηρεσιών.

Τα σημαντικότερα συμπεράσματα, όπως τα διατύπωσε ο δήμαρχος Μεγανησίου κος Ζαβιτσάνος και θα ενταχθούν στα πρακτικά και στο ψήφισμα του Συνεδρίου ήταν εν ολίγοις τα παρακάτω:

α. Το Ιόνιο θα πρέπει να συμμετέχει στις νησιωτικές πολιτικές εξίσου με το Αιγαίο (πχ μειωμένο ΦΠΑ, προγράμματα κτλ), γιατί δεν έχει πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

β. Η ανάδειξη και ταχεία υλοποίηση μέτρων που θα καλύπτουν το μεταφορικό ισοδύναμο, μια ιδέα που έχει ήδη ωριμάσει σε όλη την Ευρώπη και που θα αμβλύνει τις ανισότητες νησιών και ενδοχώρας.

γ. Απαίτηση σημαντικής εκπροσώπησης στην ΚΕΔΕ, όπου πλέον, μετά τον Καλλικράτη τα νησιά αποτελούν το 12% των Δήμων. Προτάθηκε ακόμα να αιτηθεί η ύπαρξη ειδικού συμβούλου του Πρωθυπουργού για ζητήματα των μικρών νησιών.

δ. Επιτάχυνση των διαδικασιών για την κατασκευή των υδατοδρομίων που θα λύσουν μεγάλα μεταφορικά προβλήματα και θα συνδέσουν και τα νησιά μετάξύ τους.

ε. Ενίσχυση των ακτοπλοίκών γραμμών (πχ με φοροαπαλλαγές)

στ. Σχεδιασμός «πράσινων νησιών», ήπιας τουριστικής ανάπτυξης και χρηματοδότηση από την Πολιτεία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, σύμφωνα και με τις ιδιαιτερότητες του κάθε νησιού.

 Ετέθησαν κι άλλα μικρότερα ζητήματα, αλλά θα περιμένουμε λίγες μέρες μέχρι την έκδοση του πρώτου Δελτίου Τύπου του ΕΔΜΝ και της έκδοσης των ψηφισμάτων-πρακτικών, ώστε να έχουμε λεπτομερή εικόνα των θέσεων του συνεδρίου.

Κάποια στιγμή θα επανέλθουμε και με τα παραλειπόμενα από το Συνέδριο, που έχουν κι αυτά το ενδιαφέρον τους.