Ο Αντιπεριφερειάρχης για τον Τουρισμό

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Υπόμνημα Χρ. Σκούρτη στην ημερίδα για τον Τουρισμό

 

Συνεργασία με φορείς του Τουρισμού σε όλα τα Ιόνια Νησιά

 

Βαρύτητα στον Πολιτισμό – Ισχυρό χαρτί ο μύθος του Οδυσσέα

   Υπόμνημα, σχετικά με το στρατηγικό της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για τον Τουρισμό, θα καταθέσει στην ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στην Κέρκυρα από τη ΝΟΔΕ της Ν.Δ. ο  Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας και Πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, Χρήστο Σκούρτης.

Συνεργασία με φορείς του Τουρισμού σε όλα τα Ιόνια Νησιά

   Σε δηλώσεις του ο κ. Σκούρτης, τόνισε ότι στόχος της Επιτροπής Τουρισμού αλλά και του ιδίου προσωπικά δεν είναι να εμφανίσει «μια έκθεση ιδεών» αλλά ένα ολοκληρωμένο σχέδιο.

    Για το λόγο αυτό σχεδιάζει να έρθει σε επαφή, μέσω επισκέψεων σε όλα τα νησιά του Ιονίου, με τους τουριστικούς φορείς και επιχειρηματίες του Τουρισμού, να συλλέξει προτάσεις, να καταγράψει προβλήματα και να συνεργαστεί μαζί τους για την επίτευξη του κοινού στόχου.

Βαρύτητα στον Πολιτισμό

«Η αιχμή του δόρατος, όσον αφορά το θεματικό τουρισμό, είναι αδιαμφισβήτητα η πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο υπόμνημμά του ο κ. Σκούρτης, προσθέτοντας:

«Μου είναι πραγματικά αδιανόητο τα Ιόνια Νησιά που είναι η πατρίδα, του Οδυσσέα, του Σπύρου Σαμάρα, του Νικόλαου Χαλικιόπουλου Μάντζαρου, του Καποδίστρια, του Λευκάδιου Χερν του εθνικού ποιητή της Ιαπωνίας, του Διονύσιου Σολωμού, αλλά και από άλλους σημαντικότατους Επτανησίους λογοτέχνες , πολιτικούς, να μην έχουν αναδείξει τόσα χρόνια, το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα που διαθέτουν.

   Σκέψεις και προτάσεις υπάρχουν πολλές αλλά δυστυχώς, λόγω της έλλειψης στρατηγικού σχεδιασμού αλλά και της έλλειψης υποστήριξης από τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες των αρμόδιων Υπουργείων, δεν επέτρεψαν να υλοποιηθούν.

   Σήμερα, έστω και μέσα σε αυτό το αντίξοο οικονομικά περιβάλλον, καλούμαστε να έρθουμε για να ανατρέψουμε τα δεδομένα».

Ισχυρό χαρτί ο μύθος του Οδυσσέα

   «Τα Επτάνησα», τονίζει ο κ. Σκούρτης, «έχουν ως ισχυρό χαρτί τον μύθο του Οδυσσέα.   Η αξιοποίηση του μύθου αυτού μπορεί να αποτελέσει ένα ελκυστικό  τουριστικό προϊόν το οποίο να συμπεριλάβει όλα τα νησιά μας.

   Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να διοργανωθεί ιστιοπλοϊκός αγώνας με αφετηρία τα Διαπόντια νησιά και τερματισμό την Ιθάκη, συμπεριλα;μβανομένης και της πλεύσης της Ζακύνθου όπου σε κάθε νησί θα υπάρχει στάση, συμμετοχή σε δρώμενα και διανυκτέρευση.

   Κατά τον τερματισμό στην Ιθάκη και σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, εκτός της βράβευσης και των άλλων παράλληλων εκδηλώσεων, μπορεί να διοργανωθεί συνέδριο σχετικά με τον συμβολισμό του ταξιδιού του Οδυσσέα.

   Ο Οδυσσέας ως μορφή του Τρωικού πολέμου αλλά και ως αλληγορία μπορεί να αποτελέσει στοιχείο προβολής με έμφαση στην έννοια της φιλοξενίας Καθ’ όλη τη διάρκεια του δρώμενου θα υπάρχει έμφαση στην προβολή των τοπικών προϊόντων και της τοπικής κουζίνας».