Το Μεγανήσι στο Αθηνόραμα (Travel)

Από καταφύγιο για σύγχρονους Ροβινσώνες νεο-μποέμ προορισμός για σκαφάτους και VIPs. Η Ράνια Μάργαρη απολαμβάνει την καλύτερη ίσως στιγμή του ανερχόμενου «δορυφόρου» της Λευκάδας, που θα αλλάξει ριζικά στο άμεσο μέλλον.

 

«Το μόνο που λείπει από το νησί μας είναι το ATM και οι εφημερίδες», μου λέει ο ξανθός, γαλανομάτης κύριος πίσω από το ταμείο στο σούπερ μάρκετ στο Βαθύ, και δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω μαζί του. Γιατί το Μεγανήσι έχει όλα όσα χρειάζεται κανείς στις διακοπές του: εξαιρετικές παραλίες με πεντακάθαρα, γαλαζοπράσινα νερά, νόστιμο φαγητό και Wi-Fi σχεδόν σε όλες τις καφετέριες, για να συνδεθείς με τον έξω κόσμο μόνο αν υπάρχει ανάγκη…

 

Πολύ κοντά στη Λευκάδα, το Μεγανήσι αποτελεί καταφύγιο για σύγχρονους Ροβινσώνες που ανακαλύπτουν το Ιόνιο με ιστιοπλοϊκό, αφού το νησί αποτελεί ιδανικό σημείο για να αγκυροβολήσει κανείς και να απολαύσει τον καφέ του ή ένα γεύμα στο Βαθύ ή στα Σπήλια, τα δύο λιμανάκια του νησιού. Αν δεν διαθέτετε ιστιοπλοϊκό, θα προσεγγίσετε το νησί εύκολα είτε από την πόλη της Λευκάδας με το ταχύπλοο σκάφος «Αγχίαλος» είτε από το Νυδρί με ferry boat.

Ο Άρης Βεζενές έξω από την τρατορία του στο Μεγανήσι

Τρία μόλις γραφικά χωριά, το Κατωμέρι που είναι και πρωτεύουσα του νησιού, το Σπαρτοχώρι και το Βαθύ, δαντελωτές ακρογιαλιές, πυκνή βλάστηση, κρυστάλλινα νερά και μη οργανωμένες παραλίες –με βότσαλο οι περισσότερες ή χοντρή άμμο (Λιμονάρι, Φανάρι, Αϊ-Γιάν­νης, Σπήλια είναι μερικές από τις πιο γνωστές)– διαμορφώνουν το χαρακτήρα που έχουν οι διακοπές εδώ: απλό και απολαυστικό.

 

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πανίσχυρος Άγγλος τραπεζίτης Jacob Rothschild μαζί με τον επιχειρηματία Αλέξανδρο Μουρκογιάννη απέκτησαν 3.500 στρ. στο νοτιότερο κομμάτι του νησιού (περιοχή Κεφάλι), το ομορφότερο όπως λέγεται σημείο, με στόχο να κατασκευάσουν, μεταξύ άλλων, 16-18 υπερπολυτελείς βίλες. Η επένδυση, ωστόσο, προκαλεί τις αντιδράσεις των ντόπιων, που ανησυχούν για τις περιβαλλοντικές της επιπτώσεις.
Η διαμονή ποικίλλει: από ξενοδοχεία με ανέσεις και υπέροχη θέα («Esperides Resort Hotel», www.esperides-resort.gr), πολυτελή συγκροτήματα κατοικιών («Sparto Village» στο γραφικό Σπαρτοχώρι, www.spartovillage.gr) και βίλες («Asteria Villas», www.asteria-villas.gr / «Meganisi Villas», www.meganisivillas.gr) μέχρι απλά studio («Πόρτο Ελιά», www.portoelia.gr). Για φαγητό θα βρείτε από παραδοσιακές ψαροταβέρνες, όπως «Ο Πασάς» και το «Porto Vathi – Errikos» στο Βαθύ (2645051125, 6972422723) ή το «Porto Spilia» (2645051233, 6944 595127) στα Σπήλια, μέχρι εκλεκτές ιταλικές γεύσεις στην «Trattoria Vezene» (www.trattoriavezene.com) και στο «Artisti della Pasta» (2645051755) στο Βαθύ.