Habemus papam: Λουκάς Παπαδήμος

Από ώρα σε ώρα αναμένεται να μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρωθυπουργός προκειμένου να αρχίσει η διαδικασία παράδοσης της εξουσίας στο νέο πρόεδρο της κυβερνήσεως.

Ήδη ορισμένα ΜΜΕ θεωρούν ως επικρατέστερη εκδοχή την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον κ. Λουκά Παπαδήμο χωρίς ωστόσο μία τέτοια πληροφορία να επιβεβαιώνεται από επίσημα χείλη.

Κατά πληροφορίες ο εξουσιοδοτημένος από το Υπουργικό Συμβούλιο, Γιώργος Παπανδρέου, θα ενημερώσει τον κ. Κάρολο Παπούλια καταθέτοντας και την παραίτηση του.

Ενδεχομένως ο κ. Παπούλιας να συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών όπου θα παρακαθίσουν μόνον οι Γ. Παπανδρέου, Αντώνης Σαμαράς και Γιώργος Καρατζαφέρης δεδομένης της εκφρασμένης αντίθεσης του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο σχηματισμός κυβέρνησης είναι το επόμενο βήμα. Οι πληροφορίες και οι αποχρώσες ενδείξεις θέλουν τον κ. Σαμαρά να υπαναχωρεί και να αποδέχεται την ένταξη στην κυβέρνηση στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.

Άγνωστο παραμένει το ποιός θα αναλάβει καθήκοντα υπουργού οικονομικών.

Πέντε υπογραφές απαιτεί η Ευρωζώνη

Επιστολή με πέντε υπογραφές περιμένει το Eurogroup στο πλαίσιο των γραπτών δεσμεύσεων της ελληνικής πλευράς επί της νέας συμφωνίας στήριξης, προκειμένου να εκταμιεύσει την έκτη δόση.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, οι Ευρωπαίοι εταίροι αναμένουν τις επόμενες ώρες κοινή επιστολή με τις υπογραφές του Γιώργου Παπανδρέου, του Αντώνη Σαμαρά, του νέου πρωθυπουργού, του νέου υπουργού Οικονομικών και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργου Προβόπουλου, με την οποία θα δεσμεύονται ότι θα υλοποιηθεί η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου.

Διεργασίες στη ΝΔ

Σε συλλογή υπογραφών προβαίνουν, κατά πληροφορίες, στελέχη της Νέας Δημοκρατίας κατά των πολιτικών επιλογών του Αντώνη Σαμαρά.

Πρόκειται για στελέχη που έχουν ήδη τοποθετηθεί κατά της συγκυβέρνησης και κατηγορούν τον πρόεδρο της Ν.Δ. για υποχωρητικότητα. Ο Γιάννης Μανώλης, άλλωστε, τοποθετήθηκε δημόσια και κάλεσε τη Συγγρού να μη στελεχώσει τη νέα κυβέρνηση με διακεκριμένα πολιτικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συγκροτηθεί ένα αρραγές μέτωπο μερικών δεκάδων βουλευτών (οι πληροφορίες ομιλούν για 40 – 50 βουλευτές), που καλούν τον Αντώνη Σαμαρά να παρακάμψει τους αντιρρησίες και να ευθυγραμμιστεί με τη μνημονιακή πολιτική, ακολουθώντας την άποψη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. «Θα τα βρούμε αργότερα με τα υπόλοιπα και τις διαφορές μας με το ΠΑ.ΣΟ.Κ.» φέρονται να δηλώνουν βουλευτές που ανήκουν σε αυτό το μέτωπο. Ήδη οι βουλευτές Καμμένος και Γαληνός έχουν δηλώσει πως δεν θα υπερψηφίσουν τη νέα δανειακή συμφωνία.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Κώστας Μαρκόπουλος, διέψευσε τα περί συλλογής υπογραφών, αλλά το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχει αυξηθεί η πίεση που ασκείται από πρόσωπα που πρόσκεινται στο Δίκτυο 21 αλλά και από ενεργά πρώην μέλη της «Πολιτικής Άνοιξης», που εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους και την απογοήτευσή τους για τη μεταστροφή Σαμαρά.

Η πίεση ασκείται μέσα από συγκεκριμένους ιστοτόπους, οι οποίοι κατά καιρούς διαδραματίζουν ρόλο καθαρτηρίου εντός της Νέας Δημοκρατίας, όπως στην περίπτωση των «ντιντίδων», όταν δηλαδή είχαν στοχοποιηθεί στελέχη της Ν.Δ., όπως ο Άρης Σπηλιώπουλος.

Πρωτοβουλίες στην Κεντροαριστερά

Για νέα ιδρυτική πράξη στον χώρο της Κεντροαριστεράς κάνει λόγο ο Μίμης Ανδρουλάκης με νέο κείμενο, το οποίο ανήρτησε στο Διαδίκτυο.

Παίζοντας με τον μύθο του Ορέστη και εκείνον του προγονικού Ατρέα, ο Μίμης Ανδρουλάκης αναφέρεται στην ανασύνταξη του χώρου μεταξύ Κομμουνιστικής Αριστεράς και Δεξιάς μετά και την αποκαθήλωση του Παπανδρέου.

Σε γλώσσα λανθάνουσα αλλά με έκφραση οξεία, το πρώην στέλεχος του Κ.Κ.Ε., στη συνέχεια του Συνασπισμού και πλέον του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κάνει λόγο για το δράμα της μυθολογίας των Αχαιών, που θα λειτουργήσει λυτρωτικά σηματοδοτώντας τη νέα Κεντροαριστερά.

(Πηγή: Zougla.gr)