Σκοτεινά σενάρια με «έπαθλο» το Μεγανήσι (του Θ.Κονιδάρη)

Σκοτεινά σενάρια με «έπαθλο» το Μεγανήσι

του Θαν. Κονιδάρη*

Δε μας έφταναν τα χάλια μας τα μαύρα και πάνω που η συζήτηση για το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη διαρκείας, δημοσιεύματα του τοπικού τύπου («ΤΑ ΚΑΛΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ», 29-11-2011) κάνουν λόγο για πολιτικές τράμπες των  θεσμικών της Λευκάδας και του Μεγανησίου στις επερχόμενες βουλευτικές και αυτοδιοικητικές εκλογές.

Βουτηγμένοι οι άρχοντες μέσα στα πολιτικά αδιέξοδα, στην καθολική αποτυχία και αντιμέτωποι με τη λαϊκή κατακραυγή, προσπαθούν (αν το σχόλιο της προαναφερόμενης εφημερίδας έχει πραγματική βάση) να περισώσουν τις καρέκλες τους,  αλλάζοντάς τες, αλλάζοντας –αν είναι δυνατόν !!!-  και τον τοπικό καλλικρατικό χάρτη που οι ίδιοι δημιούργησαν, αδιαφορώντας όχι μόνο για τη βούληση των δημοτών, του Μεγανησίου εν προκειμένω,  αλλά και ακροβατώντας σε τεντωμένο σχοινί με κίνδυνο να γελοιοποιηθούν. Η ατραπός της ματαιοδοξίας και το στερητικό σύνδρομο της εξουσίας που αρχίζει από τώρα να τους καθιστά κάθιδρους και απογυμνωμένους ιδεολογικά και πολιτικά τους κάνει να αδυνατούν εντέλει να κατανοήσουν ότι  η πολιτική γεωγραφία και στο Μεγανήσι  έχει αλλάξει. Οι παλιές «σοσιαλιστικές» δάφνες έχουν πια μαραθεί και οι ονειρώξεις  τους θα πνιγούν κάτω από το βάρος των μνημονιακών μέτρων και των πραξικοπηματικών εναγκαλισμών τους με τη φασιστική δεξιά.

Το Μεγανήσι είναι αυτόνομος δήμος (με όσα στραβά και αδυναμίες μπορεί κανείς να καταλογίσει) και δεν πρόκειται να γίνει δορυφορική δημοτική κοινότητα της Λευκάδας για τις προσωπικές φιλοδοξίες κανενός.

Και όμως, ο δήμαρχος απάντησε δια της σιωπής και του εκνευρισμού του στο δημοτικό συμβούλιο της 10/12/2011, αποδεικνύοντας πως «δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά».

Αρνήθηκε αυθαίρετα και αντιδημοκρατικά, συνεπικουρούμενος από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παν. Κονιδάρη να θέσει σε ψηφοφορία ψήφισμα της επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Αικ. Καββαδά σχετικά με το θέμα.

Αυτή η πρωτόγνωρη για τα αυτοδιοικητικά χρονικά του Μεγανησίου συμπεριφορά μόνο ερωτηματικά και βαθιά μελαγχολία προκαλεί.

Ο δήμαρχος (είναι καιρός πια)  ν’ αφήσει κατά μέρος τις παλιές «μεθόδους Κουτσόγιωργα» άσκησης πολιτικής, ν’ αποφασίσει αν θέλει να είναι «δήμαρχος υπό προθεσμία», απολογητής της κυβέρνησης του «μαύρου μετώπου» και πιστός εντολοδόχος της πολιτικής της, ή να προσπαθήσει στο υπόλοιπο της θητείας του να διασώσει την υστεροφημία του, μιας και κατά δική του δήλωση δεν  μπορεί να κάνει τίποτε άλλο από την εφαρμογή των …υπουργικών εγκυκλίων.

Σε κάθε περίπτωση, το μέλλον του νησιού και η ζωή των δημοτών του δεν πρέπει να υποτάσσονται σε προσωπικές στρατηγικές (για τις οποίες πρόσφατα με είχε κατηγορήσει) ούτε το κομματικό συμφέρον κανενός κόμματος συνδέεται απαραίτητα με το συμφέρον του λαού.

Τον καλώ, με όλο τον σεβασμό στον θεσμικό του ρόλο, ή στο όνομα της πρόσφατης, έστω και σύντομης «συνεργασίας» μας, να αλλάξει γραμμή πλεύσης. Μόνο στην εξυπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων θα εξασφαλίσει συναίνεση και στην κοινωνία και σε επίπεδο κορυφής τουλάχιστον από μένα, αν φυσικά τον ενδιαφέρει και δεν διακατέχεται από το «σύνδρομο του Πάπα».

Σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθεί απέναντι σε μια κοινωνία υπό πτώχευση που όλο και πιο έντονα θα αμφισβητεί κάθε είδους εξουσία (και την δική του) και θα τον ταυτίσει με την πιο άγρια, αντιλαϊκή και βάρβαρη πολιτική που γνώρισε μεταπολεμικά η χώρα μας.

Καλώ , τέλος, τον δήμαρχο Μεγανησίου, ακόμα και τώρα(αν δεν θεωρεί το ζήτημα ήσσονος σημασίας) να διαψεύσει κατηγορηματικά την εμπλοκή του σε σενάρια για το Μεγανήσι  και να μην επιτρέψει να μετατραπεί το νησί που διοικεί σε πολιτικό – αυτοδιοικητικό πειραματόζωο για την πολιτική διάσωση χρεοκοπημένων πολιτικών.

*Ο Θανάσης Κονιδάρης είναι ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Μεγανησίου