Τα ψίχουλα του μνημονίου έπεσαν στην Περιφέρεια

ΤΑ ΨΙΧΟΥΛΑ του μνημονίου έπεσαν στην Περιφέρεια

Ελάχιστα χρήματα θα έχει να διαχειριστεί από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (είναι γνωστοί και ως ΚΑΠ), η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για το 2013 και μάλιστα, χθες το μεσημέρι υπήρξε έκτακτη σύσκεψη της Εκτελεστικής Επιτροπής, προκειμένου οι Αντιπεριφερειάρχες να μοιράσουν μεταξύ τους τα… «ψίχουλα», δηλαδή τις 693.435,40 ευρώ που τους δίνει το κράτος.

Πριν ολοκληρωθεί το 2012 είχε γίνει συνάντηση στην Κέρκυρα και οι Αντιπεριφερειάρχες προγραμμάτισαν έργα και δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 9,5 εκ. ευρώ. Τα χρήματα, όμως, που τελικά θα πάρουν οι τέσσερις Νομοί δεν φτάνουν ούτε για να πληρωθούν τα συμβασιοποιημένα έργα του προηγούμενου έτους!

Η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη, οφείλεται στο μνημόνιο και στα μέτρα που αυτό έχει επιβάλλει στην πατρίδα μας. Το κράτος, σε συνεργασία και με την Τρόικα, αποτελειώνει, ουσιαστικά, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, μιας και με έναν τόσο φτωχό προϋπολογισμό δεν μπορεί να γίνει απολύτως τίποτα.

“Δεμένα” τα χέρια του Περιφερειάρχη

Τα όσα λαμβάνουν χώρα “δένουν” και τα χέρια του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, ο οποίος δεν μπορεί πλέον να μοιράζει αφειδώς χρήματα σε φιέστες, βεγγέρες, καθώς και σε επιχορηγήσεις φυσικών προσώπων και σωματείων, ενέργειες που έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από περιφερειακούς συμβούλους και προέδρους σωματείων, που προέρχονται κυρίως από τα νησιά της Λευκάδας και της Ζακύνθου.

Το “μπαλάκι” στους Αντιπεριφερειάρχες

Αποκαλυπτική, ωστόσο, υπήρξε από κύκλους του Περιφερειάρχη, η διαρροή πως οι αντιπεριφερειάρχες του νησιού μας και της γειτονικής Κεφαλλονιάς έπαιρναν τα χρήματα των ΚΑΠ και τα έδιναν σε συλλόγους και σωματεία, χωρίς να χρησιμοποιούν τους σχετικούς κωδικούς, όπως συνέβαινε με την Κέρκυρα και την Λευκάδα.

Για να γίνουν, μάλιστα, πιο κατανοητοί, μας διευκρίνισαν ότι “για την επιχορήγηση πολιτιστικών ή τουριστικών δράσεων υπάρχει απευθείας κωδικός που τον χειρίζεται ο ίδιος ο Περιφερειάρχης. Θα μπορούσαν, λοιπόν, τα όποια αιτήματα να τα προωθήσουν σε εκείνον και όχι να τα χρηματοδοτούν με πόρους της Περιφερειακής Ενότητας. Προφανώς, το έκαναν με μικροπολιτική διάθεση και να καρπωθούν το μελλοντικό εκλογικό όφελος. Αντίθετα οι συνάδελφοί τους της Κέρκυρας και της Λευκάδας το έπραξαν και για αυτό υπήρξε η ανταπόκριση του κ. Σπύρου”.

Δεν παρέλειψαν να επισημάνουν ότι “κατ’ επανάληψη ο Περιφερειάρχης έχει καλέσει όσους θέλουν να αναπτύξουν πολιτιστικές ή τουριστικές δράσεις να το πράξουν και να τον ενημερώσουν εγγράφως. Αν δεν το έπραξαν ή δεν υπάρχει σχεδιασμός δεν φταίει ο ίδιος”.

Συνεπώς, ο κ. Σπύρου θέλει να μας πείσει ότι οι κ.κ. Κουρής και Μυλωνάς, αντίστοιχα, θέλησαν να δίνουν απευθείας χρήματα για να έχουν καλές σχέσεις με όσους επιχορηγούσαν και δεν υπέβαλλαν αιτήσεις στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Όπως και να ‘χει, το αποτέλεσμα δεν αλλάζει: Τη μερίδα του λέοντος την πήρε η Κέρκυρα, ενώ η Λευκάδα, η Κεφαλλονιά και η Ζάκυνθος μοιράστηκαν τα “σπόρια”.

Δ. Μυλωνάς: “Δεν μπορούμε να παράγουμε έργο”

Αιχμηρός ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης, Διονύσης Μυλωνάς, ο οποίος ξεκαθάρισε πως με τα… ψίχουλα δεν μπορεί να παραχθεί έργο ούτε στον πολιτισμό, ούτε στον τουρισμό.

“Αν ανταγωνιζόμαστε ο ένας τον άλλο, δεν πρόκειται να οδηγηθούμε πουθενά. Το ποσό των 30.000 ευρώ για τη μυοκτονία-εντομοκτονία δεν επαρκεί για τη Ζάκυνθο, δεδομένου ότι πέρυσι είχαμε και κρούσματα λεπτοσπείρωσης. Παρόλα αυτά, δεν μπορώ να ισχυριστώ, πως όλο το διαθέσιμο ποσό θα πρέπει να έρθει στη Ζάκυνθο και να μην πάρει χρήματα η Κέρκυρα, η Κεφαλονιά και η Λευκάδα. Να εγγράψουμε τις 693.000 ευρώ στο προϋπολογισμό της Περιφέρειας, όμως είναι απαραίτητο να καταγραφεί ο προβληματισμός μας για το μέλλον της Περιφέρειας. Με τα χρήματα που μας δίνουν, δεν θα υπάρχουμε. Δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να καλύψουμε ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες των πολιτών. Κάθε τρεις και λίγο δίνουν λεφτά στους Δήμους. Πρέπει, λοιπόν, να βρουν και για εμάς, γιατί με 20.000 ευρώ στον τουρισμό και με 20.000 ευρώ στον πολιτισμό δεν μπορεί να γίνει καμία δράση. Να μη δεχτούμε αδιαμαρτύρητα τα όσα μας λένε”, ανέφερε ο κ. Μυλωνάς.

Γ. Κορφιάτης: “Αίσχος…”

Οργισμένη, όμως, ήταν και η αντίδραση του μέλους της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, Γιάννη Κορφιάτη.

“Σαν «Λαϊκή Συσπείρωση» καταγγείλαμε από την πρώτη στιγμή ότι ο προϋπολογισμός δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών. Υπολογίζαμε ότι φέτος, η Περιφέρεια θα έπαιρνε από τους ΚΑΠ 9,5 εκ. ευρώ. Δυστυχώς, όμως, μας ενημέρωσαν ότι το ποσό θα είναι μόλις 693.435,40 ευρώ. Αν γίνουν πλημμύρες και καταστροφές από πυρκαγιές, η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου δεν θα έχει χρήματα για να αντιμετωπίσει αυτά τα έκτακτα γεγονότα. Είναι αίσχος τα όσα συμβαίνουν. Για κάθε κάτοικο της Ζακύνθου αναλογούν 41 ευρώ. Τι να πρωτοκάνει κάποιος με αυτά τα λεφτά; Είναι πολύ άσχημη η κατάσταση”.

(Πηγή: www.kolivas.de)