Η συμβολή της Λευκάδας στην Επανάσταση, από την ΔΒΛ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για τον εορτασμό της επετείου 200 ετών της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, το Ίδρυμα Κερκυραϊκής κληρονομιάς οργάνωσε μια σειρά από πολιτιστικές εκδηλώσεις που άπτονται των γραμμάτων, της μουσικής και των εικαστικών τεχνών.

Οι εκδηλώσεις αυτές έχουν το γενικό τίτλο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» και καλύπτουν τη σημασία της Ελληνικής Παλιγγενεσίας και το ρόλο που διαδραμάτισαν τα Επτάνησα κατά την περίοδο αυτή, τελούν υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, με την υποστήριξη του Δήμου Κέρκυρας και τη χορηγία της Τράπεζας Πειραιώς.

Στο ομότιτλο Λεύκωμα, υπό την επιμέλεια του Μεγακλή Ρογκάκου, ΜΑ ΜΑ Phd,

περιλαμβάνεται και το κεφάλαιο “Η Συμβολή της Λευκάδας στην Ελληνική Επανάσταση του 1821», των Μαρίας Ρούσσου & Μαρίας Τασσοπούλου, βασισμένο στο υλικό της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας.

– Σ’ αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στον κήπο της Βιβλιοθήκης,

2 Ιουνίου 2021, με θέμα «Λευκάδα 1821-2021, στιγμές και πρόσωπα που σφράγισαν την πρόοδο του τόπου», ενώ στην Αίθουσα τέχνης «Θεόδωρος Στάμος», εκτέθηκαν βιβλία και κειμήλια από τις συλλογές της Βιβλιοθήκης, για τη συμβολή της Λευκάδας στην Ελευθερία και τον Πολιτισμό, 1821 – 2021.

– Ανάλογο υλικό με τίτλο «Η συμβολή της νησιωτικής επιχειρηματικότητας

στην Επανάσταση και την περίοδο 1821-2021, Η περίπτωση της Λευκάδας»,

παρουσιάσθηκε διαδικτυακά και περιλαμβάνεται στο υπό έκδοση Λεύκωμα του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.).

Το βιβλίο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν», καθώς και όλο το σχετικό υλικό, υπάρχει στη Βιβλιοθήκη μας για χρήση των ενδιαφερομένων.