Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ για την δόμηση στα κατά παρέκκλιση οικόπεδα.

Η ΝΔ, η κατάργηση της δόμησης στις μικροϊδιοκτησίες

και οι …«διευκολύνσεις» του κ. Θ. Καββαδά!

 

Προχθές ο βουλευτής της ΝΔ στη Λευκάδα κ. Θ. Καββαδάς, μας ανακοίνωσε αυτοχειροκροτούμενος ότι «...κατόπιν ενεργειών, επαφών και παρεμβάσεών του σε ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, …με μάχες και διαρκή επιμονή, …διεκδίκησε και κέρδισε για τους πολίτες, πράγματα που δεν είναι αυτονόητα». Και όλα αυτά επειδή «….έχουμε να κάνουμε με μια Κυβέρνηση που αφουγκράζεται τους πολίτες και προσπαθεί πάντα να δίνει λύσεις»!

Ας δούμε όμως τι πραγματικά συμβαίνει και ποιες είναι αυτές οι περίφημες «θετικές εξελίξεις στο θέμα των οικοδομικών αδειών για τα κατά παρέκκλιση οικόπεδα» που δρομολογήθηκαν …κατόπιν ενεργειών του αξιοθαύμαστου πλέον κ. Θ. Καββαδά.

Τον Δεκέμβριο 2020 με το Ν.4759/2020 η ΚΟ της ΝΔ ψήφισε την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, ομνύοντας στον Πολεοδομικό Σχεδιασμό. Υποκρισία χωρίς όρια αφού γνώριζαν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε δρομολογήσει την ολοκλήρωσή του, παραδίδοντας και σχέδιο εκπόνησης Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων για το σύνολο των Δήμων με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Μετά από 2 χρόνια, βοηθούσης και της κυβερνητικής πλήρους ανεπάρκειας, όλα έχουν βραχυκυκλώσει.

Ο σχεδιασμός δεν προχώρησε, οι εκτός σχεδίου περιοχές δεν προστατεύθηκαν, χρήσεις δεν υπήρξαν και φυσικά καμία προστασία για εκατομμύρια μικροϊδιοκτήτες. Αντίθετα αναδείχθηκαν η πολυνομία, οι νέες παρεκκλίσεις και οι ανισότητες, που δημιουργεί ο Ν.4759/2020 αφού μείωσε την αξία της μικρής-πολύ μικρής ιδιοκτησίας, ίσως με ταξική στόχευση. Όλα αυτά που είχε εντοπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Βουλή το 2020, σήμερα επιβεβαιώθηκαν, δυστυχώς σε βάρος της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.

Έτσι 2 χρόνια μετά κι ενώ η κυβέρνηση κρατάει όμηρους χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες, που δεν πρόλαβαν ή δεν μπόρεσαν οικονομικά (σ’ αυτήν την δύσκολη περίοδο) να εκδώσουν οικοδομική άδεια, δίνει για 3η φορά παράταση αναστολής εκτέλεσης πρωτοκόλλων κατεδάφισης σε αιγιαλούς και παραλίες με δικαιολογία την πανδημία!

Σήμερα, λίγες μέρες πριν λήξη η προθεσμία έκδοσης οικοδομικής άδειας για ιδιοκτησίες κάτω των 4 στρ., η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την έκδοση καθυστερημένης εγκυκλίου εμμέσως παραδέχεται τη δυσκολία εφαρμογής άρθρων του Ν. 4759/2020 για την εκτός σχεδίου δόμηση, λόγω της προχειρότητάς του!
Την ίδια ώρα όμως αρνείται να ακούσει πολίτες και επιστημονικούς-κοινωνικούς φορείς, που ζητούν άμεσα παράταση της προθεσμίας, λόγω ανεπάρκειας της κυβέρνησης.

Σήμερα, 2 χρόνια μετά την εφαρμογή του νόμου, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος τοποθετείται υπέρ της παράτασης, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να ληφθεί μια οριστική απόφαση για την εκτός σχεδίου δόμηση.

Σήμερα, λίγες μέρες πριν την 9η Δεκεμβρίου που λήγει η προθεσμία και 2 χρόνια από το Ν.4759/2020, ο υφυπουργός κ. Ταγαράς παραδέχεται στη Βουλή το πρόβλημα, δικαιώνοντας την κριτική που άσκησαν σε Χατζηδάκη-Οικονόμου για το νόμο, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μεγάλο μέρος του επιστημονικού κόσμου.

Κι ενώ ο υφυπουργός δεν δίνει απάντηση ή λύση, καταφεύγοντας σε αοριστίες και παραπέμποντας σε μελλοντικές ανακοινώσεις, καταθέτει τα εξής:  «Τονίζεται ότι η κατάργηση της έννοιας της εκτός σχεδίου δόμησης αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη, που υλοποιείται ήδη, μέσω της κατάργησης των παρεκκλίσεων δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές με τις προβλέψεις του νόμου 4759/2020, με ημερομηνία ορόσημο την 9η Δεκεμβρίου 2022»!!!

Ποια είναι τώρα η «διευκόλυνση» που πανηγυρίζει ο κ. Καββαδάς, ο οποίος όμως ψήφισε το Ν.4759/2020 για κατάργηση της δόμησης στις μικροϊδιοκτησίες;

Μα μία προθεσμία μόνο 12 εργάσιμων ημερών για όλους όσους θα τρέξουν να φτιάξουν τοπογραφικά και να τα καταθέσουν στη βάση δεδομένων για να κατοχυρώσουν το δικαίωμα δόμησης!!!

Ακριβώς! Για τον βουλευτή Λευκάδας είναι αρκετές 12 ημέρες να τακτοποιηθούν χρόνιες αντικειμενικές – υποκειμενικές δυσκολίες, να ξεπεραστούν η γραφειοκρατία και η προχειρότητα του νόμου. Επίσης να αντιμετωπιστούν τα σημερινά οικονομικά κοινωνικά προβλήματα, που όμως από τις άπειρες ανακοινώσεις του περί ευμάρειας, μάλλον δεν τα αποδέχεται!

Ο κ. Θ. Καββαδάς είναι υπόλογος για το Ν.4579/2020 γιατί ο ίδιος τον στήριξε και τον ψήφισε. Γι’ αυτό αν θέλει να σταθεί αρωγός στους πολίτες που πλήττονται από την εφαρμογή του, δεν αρκεί μια τόσο σύντομη παράταση-κοροϊδία. Οφείλει, αναγνωρίζοντας το μεγάλο λάθος (;) της κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη αλλά και το δικό του,να στηρίξει πρόταση που θαέχει ένα χρονικό ορίζοντα για τους πολίτεςκαι θα δώσει λύση. Κι’ αυτή δεν είναι άλλη από αυτή που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συνεπικουρούμενος από κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς:

  • Να δοθεί παράταση στο δικαίωμα έκδοσης οικοδομικής άδειας σε εκτός σχεδίου αγροτεμάχια κάτω των 4 στρεμμάτων σε περιοχές, μέχρι την ολοκλήρωση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων.

Κάθε τι διαφορετικό κ. Καββαδά, σε συνδυασμό με τα ψέματά σας για τον χωροταξικό – πολεοδομικό σχεδιασμό και την ανεπάρκεια της διακυβέρνησής σας, θα μας οδηγήσει σε ένα νέο αδιέξοδο παρατάσεων χωρίς στρατηγική και με πολλά παραθυράκια για διάφορους επιτήδειους και ημέτερους του Κ. Μητσοτάκη.

Αυτούς κ. Καββαδά που οι πολίτες συναντούν και αντιμετωπίζουν καθημερινά, που βρίσκονται πλέον σε αφθονία και που η κοινωνία ονομάζει γαλάζιες ακρίδες!

Λευκάδα 23/11/2022

Γραφείο Τύπου ΝΕ Λευκάδας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

 

Σημ.ΜΤ: η φωτό του άρθρου είναι τυχαία και δεν συνδέει το περιεχόμενου αυτού με την τοποθεσία.