«Οι απαρχές της γλυπτικής»: σημαντική έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη με επιμελήτρια την καθηγήτρια Ν.Γαλανίδου.

Μια πολύ σημαντική και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση, η οποία συνδυάζει την αρχαιολογία και την τέχνη (και μάλιστα στην πιο αρχαϊκή μορφή της), λαμβάνει χώρα στο Μουσείο Μπενάκη από τις 27/09/23 μέχρι και τις 7/01/24. Επιμελήτρια της πρωτοποριακής αυτής έκθεσης των προϊστορικών ευρημάτων/καλλιτεχνημάτων είναι η γνωστή μας καθηγήτρια Νένα Γαλανίδου, η αρχαιολόγος που οδήγησε την αρχαιολογική σκαπάνη και στο Μεγανήσι και που ανέδειξε τους δικούς μας νεολιθικούς θησαυρούς. Πρόκειται λοιπόν για την έκθεση της χρονιάς και την οποία αξίζει ένας Μεγανησιώτης να επισκεφτεί γι’ αυτόν τον διπλό λόγο. Την συνιστούμε ανεπιφύλακτα!

Ακολουθεί σχετική παρουσίαση για την έκθεση:

ΟΙ ΑΠΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ

Μια ανατρεπτική έκθεση

Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1, Αθήνα) από τις 27/9/2023 μέχρι τις 7/1/2024

  • Υπήρχε τέχνη 1,5 εκατομμύριo χρόνια πριν;    
  • Πότε ένιωσε ο άνθρωπος την ανάγκη να απεικονίσει μορφές στην πέτρα;
  • Ένα εργαλείο λίθινο μπορεί να γίνει και όμορφο;

Σε αυτά τα ερωτήματα έρχεται να απαντήσει η έκθεση «Οι απαρχές της γλυπτικής. Αρχαιολογικά ευρήματα από τον Παλαιό Κόσμο και τη Λέσβο 2,5 εκατομμύρια έως 50.000 χρόνια πριν από σήμερα».

Η έκθεση περιλαμβάνει λίθινα εργαλεία και «μορφές σε λίθο» που απεικονίζουν πτηνά, πρόσωπα και σώματα και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Μετά την επιτυχία στο NasherSculptureCenter στο Ντάλας των ΗΠΑ, η αθηναϊκή έκθεση είναι εμπλουτισμένη με διπλάσια αντικείμενααπό13 χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Συστήνει ένα άγνωστο κεφάλαιο της ανθρώπινης κληρονομιάς και είναι η πρώτη μεγάλης κλίμακας έκθεση παλαιολιθικών ευρημάτων στην Ελλάδα.

Οι επιμελητές της έκθεσης Νένα Γαλανίδου, Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Τhomas Wynn, Καθηγητής Γνωστικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο μας καλούν σε ένα συναρπαστικό ταξίδι γνώσης της ανθρώπινης ιστορίαςπριν την εμφάνιση του Homo sapiens. Υποστηρίζουν ότιη αισθητική αναζήτησηεμφανίζεται στην ιστορία του πολιτισμού πολύ νωρίτερα από ό,τι ήταν μέχρι σήμερα αποδεκτό.  Παράλληλα, αποδεικνύουν τηνσημασία του Αιγαίου ως πύλης εισόδου των πρώτων κατοίκων της Ευρώπης.

Η έκθεση απευθύνεται και σε παιδιά ηλικίας 9-10 ετών και άνω, και συνοδεύεται από εκπαιδευτικά προγράμματα και διαλέξεις.

Αναλυτικές πληροφορίες θα βρείτε στον σύνδεσμο: https://www.benaki.org/index.php?option=com_events&view=event&id=116293&Itemid=163&lang=el

Σχετικά βίντεο στους συνδέσμους εδώ (1) και εδώ (2):