Δελτίο τύπου και Ανακοίνωση βουλευτή κου Σ. Μαργέλη

 

Αθήνα,  16 Φεβρουαρίου 2011 

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο βουλευτής Σπύρος Μαργέλης το προηγούμενο διάστημα είχε σημαντικές συναντήσεις για την επίλυση θεμάτων και την προώθηση έργων που αφορούν την Λευκάδα:

 –     Είχε συνάντηση εργασίας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος με την Υπουργό κ. Τίνα Μπιρμπίλη και συνεργάτες της για το θέμα της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του δρόμου Λευκάδα – Άγ. Νικόλαος – Βόνιτσα και                 Άγ. Νικόλαος – Άκτιο (του δρόμου σύνδεσης της Λευκάδας με τον υπό κατασκευή νέο αυτοκινητόδρομο ΑΜΒΡΑΚΙΑ – ΑΚΤΙΟ).

Ο βουλευτής ενημέρωσε την Υπουργό για όλη την πορεία των μελετών του έργου από το 1999 έως σήμερα και τις εγκρίσεις που έχουν χορηγηθεί. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην Κοινή Υπουργική Απόφαση 11989/21-03-2008 με την οποία διευρύνθηκαν τα όρια προστασίας της λίμνης ΒΟΥΛΚΑΡΙΑ, με αποτέλεσμα να βρεθεί μικρό τμήμα της χάραξης του δρόμου – στο σημείο που παρακάμπτει τον ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟ – μέσα στην προστατευόμενη παράκτια ζώνη. Ανέπτυξε τη σημασία που έχει το έργο για τη Λευκάδα, την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από το 1999 για την κατασκευή του και την δέσμευση του Υπουργείου Υποδομών να χρηματοδοτήσει και να δημοπρατήσει το έργο προϋπολογισμού 28.000.000 € μέσα στο φετινό χρόνο. Τέλος, για την πληρέστερη ενημέρωση ο βουλευτής κατέθεσε σχετικό αναλυτικό υπόμνημα.

Η Υπουργός έδειξε πλήρη κατανόηση στο αίτημα του βουλευτή, συμφώνησε στην αναγκαιότητα του έργου και δεσμεύτηκε σε συνεργασία με τον Φορέα Προστασίας του Αμβρακικού, στον οποίο υπάγεται και η λίμνη της Βουλκαριάς, να βρει τη λύση που θα επιτρέψει τη χορήγηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου.

Για την υποστήριξη του αιτήματος της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου, στη σύσκεψη μετείχε και ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Ευάγγελος Αργύρης, Βουλευτής Ιωαννίνων.

  •     Ο βουλευτής συμμετείχε σε μεγάλη, πολύωρη σύσκεψη στο Υπουργείο Υποδομών, στην οποία εξετάστηκε η πορεία όλων των έργων που αφορούν τις Περιφέρειες των Ιονίων Νήσων και της Δυτικής Ελλάδας.

Στη σύσκεψη προήδρευσε ο Υφυπουργός κ. Γιάννης Μαγκριώτης και μετείχαν οι βουλευτές των Ιονίων και της Δυτικής Ελλάδας, οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου κ.κ. Λαμπρόπουλος και Οικονομίδης, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων           κ. Αποστολόπουλος, όλοι οι γενικοί διευθυντές του Υπουργείου, ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑΝΟΜ (με αρμοδιότητα τα νοσοκομεία), ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ (με αρμοδιότητα τα δικαστικά κτίρια), ο Πρόεδρος της ΟΣΚ ΑΕ (με αρμοδιότητα τα σχολικά κτίρια) και ο Πρόεδρος του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.

Ο Υφυπουργός, οι Γενικοί Γραμματείς, οι Πρόεδροι και Διευθύνοντες Σύμβουλοι καθώς και οι αρμόδιοι γενικοί διευθυντές του Υπουργείου, ενημέρωσαν τους βουλευτές για την πορεία, τα προβλήματα, τα χρονοδιαγράμματα και τις εκτιμήσεις τους για όλα τα μεγάλα και τα μικρότερα έργα που αφορούν τις περιφέρειες και τους νομούς.

Έγινε ιδιαίτερη αναφορά για τους αυτοκινητόδρομους Κόρινθος – Πάτρα, Ιόνια Οδός και Αμβρακία – Άκτιο.

Σε ό,τι αφορά το νομό μας έγινε διεξοδική συζήτηση για τα έργα:

  • Δρόμος Λευκάδα – Αγ. Νικόλαος – Βόνιτσα και Αγ. Νικόλαος – Άκτιο (σύνδεση της Λευκάδας με τον αυτοκινητόδρομο ΑΜΒΡΑΚΙΑ – ΑΚΤΙΟ),
  • Υποθαλάσσια ζεύξη της Λευκάδας με την Ακαρνανία,
  • Δίαυλος Λευκάδας,
  • Νοσοκομείο Λευκάδας,
  • Δικαστικό Μέγαρο,
  • Νέα έργα ύδρευσης της Λευκάδας από τις πηγές του Αγ. Γεωργίου στην Πρέβεζα (Λούρος ποταμός),
  • Λαϊκές πολυκατοικίες (περιβάλλων χώρος κλπ),
  • Συντήρηση πλωτής γέφυρας Λευκάδας,
  • Περιφερειακό ιατρείο Κατωμερίου (Μεγανήσι).

Ο βουλευτής ανέπτυξε τις ανάγκες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιών μας, ενημέρωσε για τις ώριμες μελέτες που υπάρχουν και ζήτησε να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες χρηματοδότησης για νέα έργα στη Λευκάδα.

  •      Είχε στην Αθήνα συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου , Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, κ. Αποστολόπουλο με αντικείμενο τα έργα της Λευκάδας που θα μπορούσαν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ της περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Ο βουλευτής ενημέρωσε τον Γραμματέα για τα έργα που έχουν έτοιμες μελέτες, του έδωσε σχετικό πίνακα και του ζήτησε να αντιμετωπίσει με θετικό τρόπο τα αιτήματα της Λευκάδας για τις εντάξεις έργων.

Συμφώνησαν για την άμεση ένταξη σε πρώτη φάση των έργων: Νέο Νοσοκομείο Λευκάδας προϋπολογισμού 36.000.000 € και Δίαυλος Λευκάδας προϋπολογισμού 25.000.000 €, για τα οποία ο κ. Γενικός έχει ήδη υπογράψει τις σχετικές ανοικτές προσκλήσεις για υποβολή προτάσεων (κωδικός πρόσκλησης 33 με αρ. πρωτ. 4144/1-2-2011 για τον Δίαυλο και κωδικός πρόσκλησης 16 με αρ. πρωτ. 161/1-2-2011 για το Νοσοκομείο).

  •      Είχε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα κ. Γιώργο Κανελλόπουλο για το θέμα της εφαρμογής των κριτηρίων με τα  οποία η Γεωργική Γη διαβαθμίζεται σε ποιότητες και κατατάσσεται σε κατηγορίες παραγωγικότητας σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 168040/3-9-2010.

Ο βουλευτής ανέλυσε στον Γραμματέα τις δυσκολίες που υπάρχουν και τα προβλήματα που θα προκύψουν στη διαδικασία χαρακτηρισμού της γεωργικής γης από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας. Ζήτησε την αναστολή ισχύος μέρους των κριτηρίων και σε κάθε περίπτωση την επανεξέταση του θέματος.

Σε κάθε περίπτωση το θέμα είναι σοβαρό και θα πρέπει τόσο το Υπουργείο (κυρίως) όσο και η Περιφέρεια να πράξουν ό,τι οφείλουν για το θέμα.

Ο βουλευτής με τον Γενικό συμφώνησαν να έχουν νέα συνεργασία και με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου για το θέμα.

  •     Είχε και πάλι συνεργασία με τον Πρόεδρο της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ κ. Αρβανίτη για το θέμα της εισαγωγής ειδικής διαδικασίας με νομοθετική ρύθμιση για την διόρθωση κτηματολογικών διαγραμμάτων σε περιοχές που έχουν εντοπιστεί προβλήματα και την διασφάλιση της δυνατότητας μεταβίβασης ακινήτων που έχουν διαφορά τα τοπογραφικά τους διαγράμματα με τα κτηματολογικά αποσπάσματα.

Ο βουλευτής ζήτησε από τον Πρόεδρο να μην υπάρξει άλλη καθυστέρηση. Ο Πρόεδρος βεβαίωσε τον βουλευτή πως η ρύθμιση είναι απολύτως έτοιμη, έχει συμφωνήσει ο αρμόδιος υπουργός ο οποίος έχει εκδώσει και σχετικό Δελτίο Τύπου στις 2/2/2011 (βλέπετε website ΥΠΕΚΑ). Εκτίμησε πως πολύ σύντομα θα πάρει τον δρόμο για τη Βουλή.

  •    Υπενθυμίζεται, τέλος, πως το θέμα της ανάκλησης όλων των περιορισμών που αφορούσαν τη δόμηση στη ζώνη των 300 μέτρων από τις ακτές και λοιπές προστατευόμενες περιοχές έχει λήξει (όπως, άλλωστε, είχαμε ενημερώσει με Δελτίο Τύπου στις 22 Ιανουαρίου 2011) με την δημοσίευση της σχετικής τροποποιητικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης στο αρ. 102 – Τεύχος Β ΦΕΚ της 1/2/2011.

Από το Γραφείο Τύπου

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Γ ια ενημέρωση των πολιτών ανακοινώνεται πως σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είναι έτοιμη η ιστοσελίδα του βουλευτή μέσα από την οποία θα παρέχεται πλήρης ενημέρωση για τις δράσεις και τα έργα του, καθώς εκεί θα αναρτώνται δελτία τύπου, ανακοινώσεις, βίντεο με ομιλίες και λοιπό ενημερωτικό υλικό.

Μέχρις ότου ολοκληρωθεί η κατασκευή της ιστοσελίδας, οι ομιλίες του βουλευτή θα είναι διαθέσιμες μέσα από τον προσωπικό του χώρο στον ιστότοπο youtube. Η πρόσβαση παρέχεται μέσα από τον σύνδεσμο http://www.youtube.com/user/spmargelis#g/u.

 Από το Γραφείο Τύπου