«Αξιοποιήστε το λάδι τηγανίσματος»!

Τι να κάνουμε το χρησιμοποιημένο λάδι μετά το τηγάνισμα;

Απαντήσεις θα δοθούν στο 4ο Περιβαλλοντικό Συνέδριο Μακεδονίας από την Πασχαλίνα Αγαπιάδου, πληροφορικός, MSc στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και καθηγήτρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον δημιουργεί το λάδι που πετάμε, καθώς κάθε λίτρο λαδιού που ρίχνουμε στην αποχέτευση, μολύνεται ένα εκατομμύριο λίτρο νερού! Αν το ρίξουμε στα σκουπίδια υπάρχει κίνδυνος φωτιάς, αν το πετάξουμε στον κήπο ή στην ύπαιθρο, περνάνε στον υδροφόρο ορίζοντα προκαλώντας στους ανθρώπους πολλαπλά προβλήματα υγείας.

Ποια είναι η λύση!

Λύση στο πρόβλημα αποτελεί η μετατροπή των τηγανελαίων σε βιοντίζελ, που είναι μια διεργασία χημική και το παραγόμενο από τα τηγανέλαια βιοντίζελ είναι φιλικό προς το περιβάλλον.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Λιπαντικών Ελαίων και στην ανακύκλωση να συμμετέχουν χώροι μαζικής εστίασης, όπως εστιατόρια, ξενοδοχεία, στρατώνες, καντίνες, βιοτεχνίες και βιομηχανίες τροφίμων, κατασκηνώσεις, αλλά ακόμη και όλοι εμείς σαν ιδιώτες», συμπεραίνει η κ. Αγαπιάδου.

Μάλιστα στις ΗΠΑ, το λάδι τηγανίσματος είναι ο νέος χρυσός αφού, δεκάδες ιδιοκτήτες ταχυφαγείων, μικρών και μεγάλων εστιατορίων, καταγγέλλουν κλοπές βαρελιών με χρησιμοποιημένο λάδι τηγανίσματος!

(Πηγή: www.alfavita.gr)