Εκτός ελέγχου η ανεργία στα Ιόνια Νησιά

Κατά 8,1% αυξήθηκαν μέσα σε ένα μόλις χρόνο οι άνεργοι στα Ιόνια Νησιά( από 15% τον Δεκέμβριο 2009 σε 23,1% τον Δεκέμβριο 2010 ).

Μετά τα Ιόνια, τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας καταγράφουν η Δυτ. Μακεδονία (17,7%) και η Ανατ. Μακεδονία-Θράκη (15,6%)

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία τα οποία αφορούν το ποσοστό ανεργίας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτά τα στοιχεία, η ανεργία εκτινάχθηκε στο 14,8% τον περασμένο Δεκέμβριο, έναντι 10,2% που ήταν τον αντίστοιχο μήνα του 2009.

Το 14,8% είναι το νέο αρνητικό ρεκόρ, το οποίο δημιουργεί έντονο προβληματισμό.

Η κρίση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και αυτό σημαίνει ότι από τον Δεκέμβριο του 2010 έως τον Φεβρουάριο του 2011, το ποσοστό αυτό έχει σίγουρα αυξηθεί.

Τα…θύματα αυτής της δραματικής κατάστασης είναι όπως συνήθως οι νέοι. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο αριθμός των ανέργων νέων αυξάνεται αλματωδώς.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η ανεργία στα άτομα ηλικίας 15- 24 ετών ήταν 39% (από 28,9% τον Δεκέμβριο 2009), στις ηλικίες 25- 34 ετών ήταν 21% (από 13,7% τον Δεκέμβριο 2009) και στα άτομα ηλικίας 35- 44 ετών το ποσοστό της ανεργίας ανήλθε σε 12,2% (από 8,9% τον Δεκέμβριο 2009).

H ανεργία, σε συνδυασμό με την αύξηση του ΦΠΑ, την ακρίβεια και την έλλειψη αναπτυξιακής πολιτικής της Κυβέρνησης θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στο εμπόριο, στη μείωση οικογενειακού εισοδήματος, στην αύξηση της εγκληματικότητας και στην κοινωνική ανισότητα. Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να αλλάξει πολιτική, να δώσει ελπίδα και δουλειά διασφαλίζοντας και όχι υποθηκεύοντας στο ΔΝΤ το μέλλον των νέων μας.

Η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό είχε υπολογίσει το ποσοστό ανεργίας στο 12,1% για το 2010 και εκτιμούσε ότι θα φτάσει σε μέγιστο ποσοστό στο 14,8% το 2012 όταν η ύφεση και τα μέτρα που έχει λάβει θα χειροτερέψουν τα πράγματα.

Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας αποδεικνύουν ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί και δεν μπορούμε να μην εκφράζουμε την ανησυχία μας για την πολύ μεγάλη μείωση των θέσεων απασχόλησης σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.


Η κυβέρνηση οφείλει να βοηθήσει τα Ιόνια Νησιά, με δράσεις, όπως αυτές των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ. Χρειάζονται τώρα αναπτυξιακές δράσεις, να προχωρήσει η απορρόφηση  των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και κονδυλίων, η αξιοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων και η μείωση της φορολογίας και του ΦΠΑ όπως και στα νησιά του Αιγαίου. Όσο η κυβέρνηση δεν προχωράει στην  ανάπτυξη και μεγαλώνει η ύφεση , τόσο το πρόβλημα της ανεργίας στα Ιόνια θα μεγαλώνει.

Έτσι καταρρίπτεται ο μύθος που θέλει τα Νησιά μας προνομιούχα λόγω του τουρισμού. Η μονοκαλλιέργειά του τουρισμού μας οδήγησε και στην εγκατάλειψη της αγροτικής παραγωγής, η οποία θα μπορούσε να συμβαδίζει με τον τουριστικό τομέα και να παράγουμε ποιοτικά προϊόντα έτσι ώστε να υπάρχει ισόρροπη ανάπτυξη.

Η αποτελεσματική στήριξη της απασχόλησης, η αντιμετώπιση της ανεργίας, η ένταξη στην αγορά εργασίας και η προστασία των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, αποτελούν πρώτη προτεραιότητα της πολιτικής μας, επεσήμανε η Υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του ευρωπαϊκού συνεδρίου «Κοινωνική Οικονομία, Απασχόληση και Κοινωνική Ένταξη».

Ας γίνουν πράξη, επιτέλους ,αυτά τα λόγια.

ΚΟΥΡΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΦΑΚΙΩΤΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ