4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών-ομιλίες (Σαββάτο απόγευμα)

Η απογευματινή συνεδρία του Σαββάτου ξεκίνησε με τον κύριο Παναγιώτη Ρήγα, υφυπουργό Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας. Ίσως το πιο σημαντικό από τα πολλά ενδιαφέροντα που είπε ο υφυπουργός ήταν κάτι που αφορά και το Μεγανήσι, αφού ανακοίνωσε ότι ο Πρωθυπουργός έλαβε υπόψην του τις παρατηρήσεις για τις καθυστερήσεις των αγροτικών ιατρών και σε συνεννόηση με τον Υπουργό Υγείας κο Λοβέρδο θα προωθηθεί άμεσα η λύση του προβλήματος με νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει τρίμηνη παράταση, ώστε να καλύπτει το κενό.

Ακολούθησαν οι εισηγήσεις του κου Σταυρακάκη, ευρωβουλευτή και η παρουσίαση του προγράμματος ESPON για τα νησιά, από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομίας Μιχάλη Γκούμα.

Κατόπιναναπτύχθηκαν θέματα περιβαλλοντικά και ακούσαμε ενδιαφέροντα πράγματα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Νικιτάκος, Λίλας), και εξειδικευμένες εφαρμογές για τα μικρά νησιά (αιολικά, πλωτές κατασκευές, αφαλατώσεις, νέες τεχνολογίες για τα απορρίμματα κτλ). Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν επίσης η παρουσίαση εφαρμογών στο μικρό νησί Φούρνοι Κορσεών από την κα Μαργαρίτα Ικαρίου.

 Σύντομη αλλά διαφωτιστική η εισήγηση του κου Αθανασόπουλου, Διευθυντή του Κέντρου Μάθησης και Πολιτισμού Αιγαίου, για τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού στους δήμους, στο πλαίσιο του Καλλικράτη. Η κεντρική ιδέα της εισήγησής του ήταν ότι ο άνθρωπος είναι πολυτιμότερος και αξιότερος πόρος για ένα Δήμο, απ’ ότι είναι οι ίδιοι οι οικονομικοί πόροι.

Επειδή οι περισσότερες παρουσιάσεις έγιναν στον προτζέκτορα, ήταν δύσκολο να συγκεντρώσουμε περισσότερα στοιχεία γι’ αυτές, αλλά θα αναζητήσουμε το σχετικό υλικό από τους ομιλητές και θα το παρουσιάσουμε σε πρώτη ευκαιρία.

Στο τέλος υπήρξαν τοποθετήσεις από τους δημάρχους των Μικρών Νησιών ή τους εκπροσώπους τους, όπου αναπτύχθηκαν πολλοί προβληματισμοί για μια πληθώρα ζητημάτων. Εκεί φάνηκε πραγματικά πόσο δύσκολα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι δήμαρχοι απομονωμένων νησιών. Η ημερίδα έκλεισε από τοναεικίνητο Πρόεδρο του ΕΔΜΝ κο Κεχαγιόγλου που ήταν και ο προεδρεύων στο πάνελ και που με το χιούμορ και την ετοιμολογία του κράτησε τη συζήτηση σε πολύ υψηλό και παραγωγικό επίπεδο.