Ήταν το Παυλοπέτρι η Χαμένη Ατλαντίδα;

Η υποθαλάσσια -πια- αρχαία πόλη του Παυλοπετρίου, στη Νότια Λακωνία, είναι το αντικείμενο του ρεπορτάζ του BBC, καθώς αυτό το καλοκαίρι έγινε η πρώτη αρχαία βυθισμένη πόλη που χαρτογραφήθηκε ψηφιακά και καταγράφηκε σε τρεις διαστάσεις, από όπου προέκυψε και η ψηφιακή της απεικόνιση!

Τα αποτελέσματα, εντυπωσιακά: αν και πρόκειται για μια πόλη που χτίστηκε πριν από 4.000 χρόνια, φέρει εκπληκτικές ομοιότητες με άλλες πόλεις-λιμάνια, όπως το Λίβερπουλ, το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη και το Τόκιο! Σπίτια με κήπους, κτιριακές δομές, πολύπλοκο σύστημα ύδρευσης με κανάλια, τείχη και καλοφτιαγμένοι δρόμοι, είναι τα χαρακτηριστικά της αρχαίας αυτής πόλης, που φέρεται να καταποντίστηκε από μεγάλο σεισμό πριν από 3.000 χρόνια.

Για την ψηφιακή χαρτογράφηση της περιοχής που ανήκει στον Δήμο Ελαφονησίου συνεργάστηκαν αρχαιολόγοι-δύτες από το πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ καθώς και Έλληνες συνάδελφοί τους, οι οποίοι χρησιμοποίησαν σόναρ και ρομποτικές τεχνικές, προκειμένου να απεικονίσουν τη χαμένη πόλη.

Η άνοδος και η πτώση του πολιτισμού στην περιοχή συμπίπτει με τη Μυκηναϊκή και τη Μινωική περίοδο, από την οποία υπάρχουν πολλές επιρροές στον τρόπο ζωής (όπως στην κεραμική), γεγονός που έχει οδηγήσει κάποιους στην εκτίμηση ότι η τύχη του Παυλοπετρίου –και ο πολιτισμός που αναπτύχθηκε εκεί- ενέπνευσε τον Πλάτωνα για τη θεωρία της Χαμένης Ατλαντίδας!

Το αφιέρωμα του BBC με τίτλο «Πόλη κάτω από τα κύματα» θα μεταδοθεί από το BBC 2 την Κυριακή στις 22.00 ώρα Ελλάδας.

(Πηγή: www.madata.gr)