Ο θολωτός Μυκηναϊκός τάφος που είχε ανακαλυφθεί στη Λευκάδα

Πριν από λίγα χρόνια ανακαλύφτηκε στη Λευκάδα, για πρώτη φορά, ένας θολωτός τάφος, δείγμα του Μυκηναϊκού Πολιτισμού. Με τον όρο αυτό χαρακτηρίζουν οι αρχαιολόγοι τον προϊστορικό πολιτισμό της Ύστερης Εποχής του Χαλκού που αναπτύχθηκε ανάμεσα στον 17ο και 11ο αιώνα π. Χ., κυρίως στην κεντρική και νότια ηπειρωτική Ελλάδα. Το επίθετο «μυκηναϊκός» προέρχεται από την πρώτη αρχαιολογική θέση στην οποία εντοπίστηκε, τις Μυκήνες, που αποτελούν και ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του. Κατά την περίοδο ακμής του εξαπλώθηκε και στην Κρήτη, στα νησιά του Αιγαίου και στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι θολωτοί τάφοι συγκαταλέγονται μαζί με τις ακροπόλεις, τα ανάκτορα και τους οικισμούς στα σπουδαία αρχιτεκτονήματα του Μυκηναϊκού Πολιτισμού για την κατασκευή των οποίων απαιτούνταν ειδικές γνώσεις. Τέτοια ταφικά μνημεία είναι πολύ σπάνια στα νησιά του Ιονίου. Στη Λευκάδα συγκεκριμένα είναι το πρώτο που έχει ανακαλυφτεί. Ο προϊστορικός τάφος ήρθε στο φως στις αρχές της χρονιάς όταν γινόταν η διαπλάτυνση του δρόμου από τον Άγιο Νικήτα προς το Κάθισμα. Ο χειριστής μάλιστα του εκσκαφέα προέβη άθελά του σε μερική καταστροφή του τάφου. Ο θόλος και το μπροστινό τμήμα του δεν διασώθηκαν.

Η τοποθεσία που βρέθηκε ο τάφος έχει σήμερα σηματοδοτηθεί και πρόχειρα περιφραχτεί. Οι τοίχοι του θολωτού τάφου έχουν στηριχτεί για να μην καταρρεύσουν. Θα βρείτε το ταφικό μνημείο στα δεξιά του δρόμου, όταν βγείτε από το χωριό Άγιος Νικήτας με κατεύθυνση το Κάθισμα. Το κομμάτι αυτό του δρόμου, καμιά εκατοσταριά μέτρα, δεν ασφαλτοστρώθηκε. Μη φανταστείτε όμως ότι θα δείτε ως επισκέπτης κάτι το φαντασμαγορικό. Για τον αρχαιολόγο όμως και τους άλλους ειδικούς η ανακάλυψη είναι κάτι το πολύ σημαντικό. Είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται η μυκηναϊκή παρουσία στο νησί της Λευκάδας, γεγονός που θα μπορούσε να δώσει νέες διαστάσεις στη θεωρία περί Ομηρικής Ιθάκης. Να δώσει νέα ώθηση στη διαμάχη για το που ακριβώς βρισκόταν η Ιθάκη που αναφέρει ο Όμηρος στα έπη του. Ο Γερμανός αρχαιολόγος Νταίρπφελντ για παράδειγμα, ταυτίζει τη Λευκάδα με την πατρίδα του Οδυσσέα. Μέχρι σήμερα όμως οι αρχαιολογικές μαρτυρίες της Μυκηναϊκής εποχής ήταν, με λίγα όστρακα αγγείων και δυο χάλκινους διπλούς πελέκεις που έχουν έρθει στο φως, πενιχρές στη Λευκάδα . Άλλοι θέλουν να βλέπουν την Ομηρική Ιθάκη στην Κεφαλλονιά και αλλού, και όχι στην σημερινή Ιθάκη. ‘Ολες αυτές οι θεωρίες έχουν ισχυρούς υποστηρικτές όπως επίσης και πολέμιους.

Ο τάφος έχει διάμετρο 2,70 μέτρα και είναι μικρών διαστάσεων συγκρινόμενος με άλλους Μυκηναϊκούς τάφους που έχουν ανακαλυφτεί αλλού. Περιείχε πολλές ταφές με πλούσια κτερίσματα. Βρέθηκαν αξιόλογα ευρήματα όπως, θρυμματισμένα αγγεία, σφραγιδόλιθοι από στεατίτη, χάντρες από ημιπολύτιμους λίθους, χάλκινη στρεβλωμένη φυλλόσχημη απόληξη αιχμής, πήλινα σφονδύλια κ. ά. Στην τότε ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, αναφέρονταν πως πρόκειται για σημαντική ανακάλυψη σε ό,τι αφορά στην προϊστορία της Δυτικής Ελλάδας και των Ιονίων νήσων, καθώς προστίθεται μία νέα μυκηναϊκή θέση.

Πηγή: Λευκαδίτικα Νέα