Συνέντευξη τύπου Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κου Σπύρου και Δημάρχου Λευκάδας κου Αραβανή

Κλίμα συνεργασίας θέλησε να περάσει ο Περιφερειάρχης, Σπύρος Σπύρου, καλώντας σε κοινή συνέντεξη τύπου και το δήμαρχο Λευκάδας, Κώστα Αραβανή. Σήμερα το μεσημέρι και για πρώτη φορά μετά την πρώτη συνέντευξη που είχε δώσει στην Λευκάδα αφού εξελέγην περιφερειάρχης,μίλησε στους δημοσιογράφους εφ όλης της ύλης αλλά  και ειδικότερα για θέματα που αφορούν την Λευκάδα.  Τρεις σημαντικές αναφορές, τις οποίες όλοι γνωρίζαμε καιρό τώρα, έκανε σε ότι αφορά  ένταξη  έργων της Λευκάδας. Το έργο του Διαύλου, προϋπολογισμού 25 εκατομμυρίων ευρώ, το νέο νοσοκομείο προϋπολογισμού 36 εκατ. ευρώ και το Αγκυροβόλιο της Βασιλικής προϋπολογισμού 16 εκατ. ευρώ.  Απάντησε σε ερωτήσεις σε ότι αφορά τη συνοχή της Περιφέρειας χωρίς όμως να προτείνει άμεσες λύσεις που αφορούν την συγκοινωνιακή σύνδεση των νησιών. Μίλησε για τη λύση των υδροπλάνων, των φέρρυ που το καλοκαίρι κάνουν τα δρομολόγια Ιταλία – Ελλάδα,  αλλά και έριξε τις ευθύνες στην κυβέρνηση για το θέμα του νηογνώμονα που έχει σταματήσει την επικοινωνία στο Ιόνιο, λέγοντας ότι, τόσα χρόνια γνώριζαν και δεν έκαναν τίποτε.

Μίλησε επίσης για το θέμα του ΕΣΠΑ λέγοντας ότι δεν έχει σημασία ποια έργα είναι αλλά ποια μπορούν να υλοποιηθούν το συντομώτερο, ποια είναι ώριμα δηλαδή, ώστε να ενταχθούν μέχρι το τέλος του 2012.

Σε ερώτησή μας σε ότι αφορά το θέμα που έχει δημιουργηθεί με την χωροθέτηση ιχθυοκαλλιεργείων ο κ. Σπύρου ουσιαστικά είπε ότι η Περιφέρεια έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα σε ότι αφορά τους Περιβαλλοντικούς όρους ενώ επεσήμανε ότι όταν σε μια περιοχή δεν είναι αποδεκτή η εγκατάσταση ιχθυοκαλλιεργιών είναι δύσκολο να ξεκινήσει και μια επένδυση.

Σε ερώτησή μας επίσης για  την ΕΤΙΝ και για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η εκλογή του Διευθύνοντα Συμβούλου, αλλά και οι πρόσφατες διαδικασίες της Γ.Σ. των μετόχων, επικαλλούμενοι και την τοποθέτηση του Περιφερειακού Συμβούλου, Θόδωρου Γαλιατσάτου, ο κ. Σπύρου μας είπε ότι ποτέ μέχρι τώρα δεν έγινε Γενική Συνέλευση των μετόχων στην Λευκάδα και ας το λέει το καταστατικό της εταιρείας, ενώ μάλλον μπερδεύει το Δ.Σ. με την Γενική Συνέλευση μια και πάντα οι γενικές συνελεύσεις γινόταν στην έδρα της Εταιρείας, δηλαδή την Λευκάδα, και τόνισε ότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η διαφάνεια της Εταιρείας. Είπε δε ότι ο κ. Γαλιατσάτος «ρίχνει πέτρες για να δημιουργεί κύμματα».

Ο δήμαρχος στην τοποθέτησή του μίλησε για την ανάγκη συνεργασίας Δήμου και Περιφερειακής Ενότητας προκειμένου να λύνονται από κοινού τα μεγάλα προβλήματα της Λευκάδας.

Ο κ. Σπύρου απαντώντας σε ερώτηση για την πρώτη δόση του δανείου για το διοικητήριο την οποία ενδέχεται να   πληρώσει όλη η Περιφέρεια μια και δεν έχουν λυθεί κάποια διαδικαστικά προβλήματα που αφορούν το τρόπο πληρωμής της μισής δόσης από το δήμο, είπε ότι μετά την διάλυση ουσιαστικά της Κτηματικής Εταρείας του Δημοσίου το ερώτημα έχει γίνει στον αρμόδιο υπουργό ο οποίος είναι θέμα χρόνου να απαντήσει. Μίλησε δε με πολύ καλά λόγια για το Διοικητήριο το οποίο στεγάζει Δήμο και Περιφέρεια.

Στη συνέντευξη συμμετείχαν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης, Θοδωρής Βερύκιος, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης, Γιάννης Μαλακάσης καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς, Σωτήρης Κουρής.

Πηγή: LefkadaPress