Γραπτή παρέμβαση Περιφερειάρχη Ι.Ν. στη Γ. Συνέλευση της Ε. Π. Ε. και συμμετοχή στην τουριστική έκθεση Αγ. Πετρούπολης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Γραπτή παρέμβαση Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Σπυρίδωνα Σπύρου, στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, με Θέμα: Εκλογή μελών Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου

Αθήνα – Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Κυρίες και κύριοι,

εκπρόσωποι στη σημερινή πρώτη συνάντηση της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας,

Νιώθω δυσάρεστα και έντονα προβληματισμένος, γιατί δεν έχω γελοιοποιηθεί ουδέποτε στη ζωή μου και ασφαλώς δεν θα αφήσω αυτό να  συμβεί τώρα, πιστεύοντας ότι αυτό ισχύει για όλους εσάς.

Το λέω αυτό, γιατί κάποιοι θέλουν να ακρωτηριάσουν το όραμα και τον ενθουσιασμό μας με οποίον κατεβήκαμε, πριν ένα χρόνο, στις εκλογές για να υπηρετήσουμε το νέο θεσμό της Αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, που αποτελεί τον πυλώνα της Δημοκρατίας μας.

Θελήσαμε, με την πράξη μας αυτή, να υπηρετήσουμε τον τόπο μας και τους πολίτες – χωρίς κομματικές παρωπίδες και αγκυλώσεις.

Το πράξαμε, σε μια προοπτική ισόρροπης και βιώσιμης αειφόρου ανάπτυξης για τους πολίτες, υπηρετώντας το νέο θεσμό με ένα σαφές νομοθετικό πλαίσιο που δεν θα έβαζε φραγμούς σε κάθε πρωτοβουλία.

Αντ’ αυτού, με τη μέχρι σήμερα εμπειρία μας, διαπιστώνουμε καθημερινά ότι η γραφειοκρατία αυξήθηκε, η κηδεμονία του Κράτους – μέσω των αποκεντρωμένων διοικήσεων – επιβεβαιώνει ότι η κεντρική εξουσία μετάνιωσε για την εκχώρηση κάποιων αρμοδιοτήτων στην Αιρετή Περιφέρεια και σταδιακά τις αφαιρεί, προσπαθώντας το τελευταίο ανάχωμα εμπιστοσύνης των πολιτών, να το κατεδαφίσει.

Ανησύχησε η κεντρική εξουσία, γιατί, ενώ – ένα χρόνο τώρα – οι περιφερειάρχες ομονοούν και διεκδικούν για τις περιφέρειές τους τα δέοντα, κάποιοι παράλληλα θέλουν να μετατρέψουν ένα πολιτικό όργανο σε συνδικαλιστικό, μέσω ενός αντιδημοκρατικού Προεδρικού Διατάγματος, βάσει του οποίου γίνονται οι διαδικασίες εκλογής.

   Στερούν, με τον τρόπο αυτό, στην αντιπολίτευση να συμμετάσχει αναλογικά στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Περιφερειών και το αποτέλεσμα για την ανάδειξη του Δ.Σ. είναι προδιαγεγραμμένο.

Οι καιροί είναι δύσκολοι, οι διαθέσιμοι πόροι πολύ περιορισμένοι και οι ευθύνες μας μεγάλες.

Μας θέλουν όργανα διαχείρισης της κεντρικής εξουσίας και διεκπεραιωτές διοικητικών πράξεων, όταν η καταιγίδα έρχεται να ισοπεδώσει την κοινωνία, όταν η εθνική κυριαρχία εκχωρείται -με την κάθε δόση που παίρνουμε- στους δανειστές.

Πότε, αλήθεια και ποιος υποσχέθηκε τέτοιες πολιτικές στους πολίτες των περιφερειών μας;

Στις σημερινές εκλογές, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, μικρή σημασία θα έχει για τους Έλληνες που μέρα με τη μέρα βυθίζονται στη φτώχεια, στην ανεργία και στην εξαθλίωση.

Είναι ανάγκη να μείνουμε όρθιοι, να τους στηρίξουμε με κάθε τρόπο και με όποια δυνατότητα, να κρατήσουμε εμείς τη σημαία της ελπίδας και να διεκδικήσουμε αυτό που ο λαός έχει χάσει: το χαμόγελό του!

Να βοηθήσουμε τον κόσμο να ζει ελεύθερος και περήφανος και ίσως, να είναι αυτή η πιο σημαντική πράξη που μπορούμε να κάνουμε για να δώσουμε ουσιαστικότερο νόημα στη σημερινή μας συνάντηση.

Η κοινωνία μας εμπιστεύτηκε και περιμένει από εμάς πολλά. Γνωρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, αλλά είμαστε εμείς οι πλέον κοντινοί που δεχόμαστε τη δυσαρέσκεια από την εφαρμογή των μέτρων, από την απαξίωση των νέων, από την αφαίμαξη μέσω δυσβάσταχτων φορολογήσεων, από την ανεργία που πλήττει τον οικογενειακό ιστό, από την αφαίρεση κάθε ελπίδας.

Η σημερινή κατάσταση μας έχει οδηγήσει σε αδράνεια, σε αναμονή των εξελίξεων. Όλα περιστρέφονται γύρω από την Οικονομία και ουδείς ανταποκρίνεται στα αιτήματα για αλλαγή προς την ανάπτυξη, την αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων επιβίωσης, καθώς αυτό που κυριαρχεί είναι η απογοήτευση.

Μέσα σε ένα τέτοιο δυσοίωνο κλίμα, οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε -πρώτα εμείς- ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε την υποταγή σε ένα τέτοιο σύστημα ασφυκτικής εξάρτησης, που μας οδηγεί σε απραξία.

Διεκδικούμε σθεναρά και στην πράξη έναν ολοκληρωμένο «Καλλικράτη», μια ουσιαστική Αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, με ρόλο και νόημα, αποτελεσματική στην εξυπηρέτηση των πολιτών που δεν εμπιστεύονται την κεντρική εξουσία και ακουμπούν την ανάκαμψη πάνω μας.

Οφείλουμε να μην τους διαψεύσουμε.

 

Επίσης η Περιφέρεια μας απέστειλε το δελτίο τύπου για τη συμμετοχή στην τουριστική έκθεση της Πετρούπολης:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΓ. ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ 2011

Πραγματοποιήθηκε με  συμμετοχή της Περιφέρειας Ιονίων Νησιών η έκθεση CIS 2011  στην Αγ. Πετρούπολη (12-15/10/11).

Η Διεθνής  Τουριστική Έκθεση INWETEX-CIS 2011 αποτελεί μια από τις σημαντικότερες τουριστικές συναντήσεις της Βορειο-Δυτικής Ρωσίας στην οποία συγκεντρώνονται ετησίως περισσότερες από 460 επιχειρήσεις από 35 κράτη και γύρω στους  9.000 επιχειρηματίες του τουρισμού.

Το ενδιαφέρον που έδειξαν τόσο το ρωσικό κοινό όσο και οι επαγγελματίες του Τουρισμού στη Ρωσία για τα νησιά μας, ήταν πολύ μεγάλο, αφού το διαφημιστικό υλικό που διέθεσε η Περιφέρεια αλλά και οι φιλοξενούμενοι δήμοι είχαν ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση.

H στοχευμένη παρουσία της ΠINστην Αγία Πετρούπολη ήταν μία ακόμη δράση που έχει στόχο  τη διαχείριση του διαρκώς αυξανόμενου τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία. Αποτελεί μέρος του προγράμματος μιας σειράς δράσεων προς την κατεύθυνση της προσέλκυσης Ρώσων Τουριστών.

To προφίλ του Ρώσου τουρίστα που ταξιδεύει στην Ελλάδα σύμφωνα με τους κυριότερους T.O είναι :

Ανήκουν στο μεγαλύτερο ποσοστό στην μεσαία τάξη.

Οι ηλικίες τους κυμαίνονται από 30 έως 40 ετών. Συνήθως είναι ζευγάρια με παιδιά.

Η μέση διάρκεια διακοπών είναι από 10 έως 12 ημέρες.

Το 50% των Ρώσων προτιμά τα πακέτα “all inclusive”

Ένα ποσοστό περίπου 7% επί του συνόλου των επισκεπτών συνδυάζει (shopping-γούνες) και ένα 4% τις περιηγήσεις.

Το 60% προέρχεται από την Μόσχα και το 40% από άλλες περιοχές .

Το περίπτερο των  Ιονίων  Νησιών επισκέφθηκαν Ρώσικα ΜΜΕ και επαγγελματίες του τουρισμού από όπου άντλησαν πληροφορίες για τα Ιόνια Νησιά.

Παραβρέθηκαν : Για την ETIN o Διευθύνων Σύμβουλος  κ . Α. Δουβίτσας και ο  κ.

Σ. Θύμης, Για την Περιφερειακή Eνότητα Κέρκυρας ο κ. Ι. Λέσσης, για την Ενωση Ξενοδόχων Λευκάδος η κα. Γκαμπριέλλα Μπρέγκουλα καθώς και η Περιφερειακή Σύμβουλος Λευκάδας κα. Μ.Καββαδά.

Την ευθύνη του περιπτέρου είχε η ΕΤΙΝ.

 Η τουριστική προβολή των Ιονίων Νησιών  είναι έργο του ΕΣΠΑ 2007-2013 και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση   (ΕΤΠΑ).