O Νάνος Βαλαωρίτης γιορτάζει τα ενενηκοστά του γενέθλια!

Τα ενενηκοστά του γενέθλια θα γιορτάσει σήμερα ο Νάνος Βαλαωρίτης, συμμετέχοντας σε ένα αφιέρωμα που διοργανώνεται προς τιμήν του από το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου «Οι φίλοι της Μουσικής».

Οι αναγνώστες του έργου του, τα αγαπημένα του πρόσωπα αλλά και γνωστοί κριτικοί λογοτεχνίας θα είναι εκεί για να συζητήσουν μαζί του αλλά και να θυμηθούν ορισμένες από τις καλύτερες στιγμές του ποιητικού και πεζογραφικού του έργου.

Ο Νάνος Βαλαωρίτης παραμένει μια ιδιαίτερη περίπτωση στα ελληνικά γράμματα. Συνδυάζοντας την ποιητική φλόγα με τη βαθιά γνώση και την αναλυτική ικανότητα του πανεπιστημιακού διδασκάλου, παραμένει υπέρμαχος του υπερρεαλισμού, έχοντας κερδίσει επάξια τον τίτλο του σημαντικότερου εν ζωή ποιητή.

Για το έργο και την προσωπικότητά του θα μιλήσουν η Ιωάννα Κωνσταντουλάκη –Χάντζου, καθηγήτρια Συγκριτικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Βίκτωρ Ιβάνοβιτς, κριτικός λογοτεχνίας και πανεπιστημιακός και η Νάντια Αργυροπούλου, ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια εκθέσεων.

Στις πιο πρόσφατες ποιητικές του συλλογές ο Νάνος Βαλαωρίτης στρέφεται με τη γνωστή, υπαινικτική και παιγνιώδη ειρωνεία του ενάντια στο παράλογο του καθημερινού μας βίου.

Ας θυμηθούμε ορισμένες από αυτές: «Ουρανός χρώμα βανίλιας» (εκδ. Άγκυρα), «Γραμματοκιβώτιον ανεπίδοτων επιστολών» (εκδ. Ύψιλον), «Τα άνθη του θερμοκηπίου» (εκδ. Απόπειρα). Αξίζει επίσης να αναζητήσετε στα βιβλιοπωλεία την εξαιρετική του ανάλυση για τα ομηρικά έπη με τίτλο «Ο Όμηρος και το αλφάβητο» (εκδ. της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης).

Η τιμητική εκδήλωση για τον Νάνο Βαλαωρίτη θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα MC2 του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (νέα είσοδος επί της λεωφόρου Βας. Σοφίας). Εμείς του ευχόμαστε να τα…χιλιάσει!

Πληροφορίες: Τιμητική εκδήλωση για τον Νάνο Βαλαωρίτη στις 24 Οκτωβρίου (σήμερα Δευτέρα) και ώρα 19:00, στην αίθουσα MC2 του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (νέα είσοδος επί της λεωφόρου Βας. Σοφίας).

(Πηγή: www.lefkadaslowguide.gr)