Habemus Papam VI: Papadimos, urbi et orbi…

 

“Habemus Papam”. Τι στο καλό είναι πια αυτό; Εξηγούμαστε παρακάτω. Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις είναι απολύτως συμπτωματική…
Με τη λατινική αυτή φράση, ο επικεφαλής του Κολεγίου των Καρδιναλίων ανακοινώνει από τον κεντρικό εξώστη της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό την εκλογή του νέου προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Στη συνέχεια ο νέος Πάπας παρουσιάζεται ενώπιον των πιστών και δίνει την πρώτη του «urbi et orbi» ευλογία του.
Αφότου χηρέψει ο Θρόνος του Αγίου Πέτρου, ξεκινά η διαδικασία της εκλογής του νέου Ποντίφικα, η οποία χαρακτηρίζεται από μια έντονη μυστικιστική ατμόσφαιρα.

Μετά την εκδημία του Πάπα, μεσολαβεί ένα διάστημα 15 ημερών – αφιερωμένο στην εξόδιο τελετή του θανόντος και το εννιαήμερο πένθος – μέχρι την έναρξη της διαδικασίας εκλογής του διαδόχου του, η οποία γίνεται από το κολέγιο των καρδιναλίων δια μυστικής ψηφοφορίας.

Στο Βατικανό συνεδριάζει το Ιερό Κονκλάβιο (σ.σ.: συνέδριο καρδιναλίων), το μόνο ιερό σώμα που έχει τη δικαιοδοσία να εκλέγει Πάπα, το οποίο συγκαλείται από τον Πρώτο Καρδινάλιο που είναι ταυτόχρονα και ο πρωθυπουργός του Βατικανού.

Οι καρδινάλιοι είναι οι ανώτατοι κληρικοί της Καθολικής Εκκλησίας με το χαρακτηριστικό κόκκινο καπελάκι, οι οποίοι διορίζονται από τον Πάπα. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι καρδινάλιοι που δεν έχουν υπερβεί το 80o έτος της ηλικίας τους. Το ιερό κονκλάβιο, που αποτελείται από 115 μέλη, πήρε το όνομά του από τις λατινικές λέξεις Con Clave, που σημαίνει «με κλειδιά», διότι κατά τον Μεσαίωνα κλείδωναν με δύο κλειδιά τους καρδιναλίους μέσα στην Καπέλα Σιξτίνα μέχρι να εκλέξουν τον νέο Πάπα.

Την ημέρα της εκλογής, οι καρδινάλιοι από 52 χώρες συμμετέχουν στην πομπή από την Αίθουσα της Ευλογίας έως το ιστορικό παρεκκλήσι της Καπέλα Σιστίνα, όπου δίνουν τον όρκο να κρατήσουν μυστικό ό,τι βιώσουν στη διάρκεια του κονκλαβίου. Στη συνέχεια, ο υπεύθυνος των λειτουργιών θα προφέρει το «extra omnes» (έξω όλοι) και οι πόρτες θα κλείσουν για να απομονωθούν οι καρδινάλιοι.

Κάθε καρδινάλιος παίρνει από ένα ψηφοδέλτιο και ιδιοχείρως σημειώνει το όνομα του εκλεκτού του. Για την ανάδειξη του νέου Πάπα είναι αναγκαία η πλειοψηφία των δύο τρίτων, τουλάχιστον για τις πρώτες 33 ψηφοφορίες (τέσσερις κάθε ημέρα, πρωί και απόγευμα). Έπειτα, ο Πάπας εκλέγεται δι’ απλής πλειοψηφίας.

Μετά από κάθε καταμέτρηση, τα ψηφοδέλτια καίγονται και περιχύνονται με ειδικά χημικά, ώστε από το χρώμα του καπνού που βγαίνει από την καπνοδόχο της Καπέλα Σιστίνα, οι πιστοί που έχουν συγκεντρωθεί στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου να μπορούν να πληροφορηθούν τις εξελίξεις.

Ο μαύρος καπνός σημαίνει ότι η διαδικασία εκλογής δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ ο λευκός ότι έχει εκλεγεί ο νέος Πάπας. Στη δεύτερη περίπτωση, αρχίζουν να χτυπούν οι καμπάνες του Αγίου Πέτρου, ενώ ο επικεφαλής του Κολεγίου των Καρδιναλίων εξέρχεται στον εξώστη του Βατικανού και ανακοινώνει στα λατινικά: «Annuntio vobis gaoudium magnum. Habemus Papam» (Σας ανακοινώνω με μεγάλη χαρά ότι εξελέγη Πάπας).

Η πρώτη δημόσια πράξη του νεοεκλεγέντος Πάπα είναι η ευλογία «urbi et orbi» (σ.σ.: στην πόλη και στην οικουμένη ) από τον εξώστη της Βασιλικής του Βατικανού.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του κονκλαβίου τα μέτρα ασφαλείας θα είναι ιδιαίτερα αυστηρά για την αποφυγή διαρροών ως προς τη συζήτηση των καρδιαναλίων, οι οποίοι δεν θα έχουν καμία επαφή με τον έξω κόσμο. Η Καπέλα Σιστίνα ήδη ελέγχθηκε για συσκευές τηλεφωνικής παρακολούθησης• απαγορεύονται αυστηρά ραδιόφωνα, τηλεοράσεις και εφημερίδες και Διαδίκτυο.

Α, ναι. Να μην ξεχάσουμε και το ρεπορτάζ (από το www.madata.gr) :

Συμφώνησαν στον Λουκά Παπαδήμο – Έφτασε ήδη στο Προεδρικό Μέγαρο

Έφθασε στο προεδρικό Μέγαρο ο Λουκάς Παπαδήμος λίγη ώρα πριν από την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης.
Στο τραπέζι του προεδρικού μεγάρου κάθησαν σήμερα το πρωί οι πολιτικοί αρχηγοί μετά το χθεσινό ναυάγιο της «θεσμικής λύσης» Πετσάλνικου.

Με κομμένη την ανάσα όλη η Ελλάδα αλλά και οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρακολουθούν το μαραθώνιο των διαβουλεύσεων για τη νέα κυβέρνηση συνεργασίας, που αναμένεται να ανακοινωθεί εντός ολίγου.

«Είναι η τρίτη φορά που έρχομαι για αυτό το θέμα και ελπίζω να είναι η τελευταία» δήλωσε προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς.

Νωρίτερα είχαν φθάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο αρχηγός του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

Μερικά λεπτά αργότερα έφθασε και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος δεν έκανε καμία δήλωση.

Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί εισήλθαν στην αίθουσα του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών και κάθησαν γύρω από το τραπέζι των συσκέψεων.

Στη διάρκεια της ολιγόλεπτης παραμονής των φωτογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων μέσα στην αίθουσα του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών φάνηκε ότι υπήρχε συνομιλία μεταξύ του Γ.Καρατζαφέρη και του Γ.Παπανδρέου, οι οποίοι κάθονται ο ένας δίπλα στον άλλο. Όπως έγινε γνωστό η συνομιλία αφορούσε το i-pad του κ. Παπανδρέου.

Ο Αντ.Σαμαράς δεν συνομίλησε με κανέναν από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς.

Το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών ξεκίνησε να συνεδριάζει με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σήμερα στις 10 το πρωί,- καθώς ήταν γνωστό ότι αρνήθηκαν να μετέχουν οι αρχηγοί του ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, Παπαρήγα και Τσίπρας-, στο προεδρικό μέγαρο με το όνομα του Λουκά Παπαδήμου να έχει επανέλθει στο προσκήνιο και το μέγαρο Μαξίμου να διαμηνύει ότι δέχεται όλους τους όρους του πρώην αντιπροέδρου της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο Λουκάς Παπαδήμος έθεσε τις εξής προϋποθέσεις:

Α. Να συμφωνήσουν τα δύο κόμματα για την ψήφιση της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου και να υπογράψουν το χαρτί που ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Β. Να συμμετέχουν στην κυβέρνηση περισσότερα πολιτικά πρόσωπα από τη ΝΔ.

Γ. Να μην είναι δεσμευτική η ημερομηνία της 19ης Φεβρουαρίου για τη διεξαγωγή εκλογών, διότι είναι πιθανό ο χρόνος αυτός να μην είναι αρκετός για να υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα μεταξύ των κομμάτων.

Μένει στη Νέα Δημοκρατία να αποφασίσει αν αποδέχεται τους παραπάνω όρους και να προχωρήσει ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης συνεργασίας.

Ο κ. Παπανδρέου συνομίλησε το βράδυ με τους υπουργούς της κυβέρνησης, προκειμένου να τους ενημερώσει για τα τελευταία γεγονότα.

«Η ευρωπαική εμπειρία του Λουκά Παπαδήμου, μπορεί να βοηθήσει και να εκπροσωπήσει τη χώρα επάξια. Για να έχει αντίκρισμα το έργο δεν πρέπει να έχει περιορισμένο χρόνο στην εξουσία» δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 η υφυπουργός Παιδείας Έφη Χριστοφιλοπούλου.

Μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Πέμπτης ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας δήλωσε πως το κόμμα του δεν πρόκειται να φέρει αντίρρηση σε οποιοδήποτε πρόσωπο προταθεί για το αξίωμα του πρωθυπουργου.

Η τελική λύση πρέπει να είναι ο Λουκάς Παπαδήμος, δήλωσαν στον ΣΚΑΙ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Βουγιας, ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Παπαθανασίου, καθώς και ο πρόεδρος της Δράσης Στέφανος Μάνος.

«Εμάς δεν μας ενδιαφέρει το πρόσωπο, είναι σαν να πρέπει να διαλέξουμε δήμιο», δήλωσε στο Mega η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλη.