Κουτρουμάνης με Περιφερειάρχες για την ανεργία

Το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Στήριξης της Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ) καθώς και το πρόγραμμα Κατάρτισης μέσω Επιταγής Ένταξης (voucher), αποτέλεσαν τα αντικείμενα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργου Κουτρουμάνη, με τους Περιφερειάρχες, παρουσία της Γενικής Γραμματέας Κοινοτικών και `Άλλων Πόρων, `Άννας Δαλαπόρτα.

• Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Κουτρουμάνης ενημέρωσε τους Περιφερειάρχες σχετικά με το νέο πρόγραμμα Κατάρτισης μέσω Επιταγής Ένταξης (voucher), με 20.000 ωφελούμενους σε πρώτη φάση, επισημαίνοντας πως για πρώτη φορά υπάρχει επικέντρωση στον άνεργο καταρτιζόμενο, ο οποίος επιλέγει τον φορέα υλοποίησης, ενώ σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, αποφασίστηκε και η αύξηση του επιδόματος κατάρτισης από τα 2 στα 5 ευρώ την ώρα.
Την προσεχή εβδομάδα θα είναι έτοιμη και η ηλεκτρονική πλατφόρμα, προκειμένου μέσω αυτής οι ωφελούμενοι να κάνουν αίτηση και να επιλέγονται με πλήρη διαφάνεια και αντικειμενικότητα.

• Το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας θα ωφελήσει 57.000 ανέργους, ύψους 188 εκατ. Ευρώ. Οι διαδικασίες υλοποίησης έχουν ξεκινήσει και μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα έχουν προωθηθεί όλες οι προσκλήσεις προς τους δικαιούχους. Ήδη ξεκίνησε η διαδικασία στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ενώ ακολουθούν μέσα στην εβδομάδα και οι προσκλήσεις για το Βόρειο και Νότιο Αιγαίο καθώς και για την Ήπειρο.

• Τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Στήριξης της Απασχόλησης θα ωφελήσουν 30.000 ανέργους και είναι ύψους 80 εκατ. Ευρώ.
Η αναπτυξιακή σύμπραξη που απαιτείτο για την ενεργοποίηση των προγραμμάτων έχει ήδη ψηφιστεί στο Ν. 4019/11, ενώ είναι έτοιμη και η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση και θα προωθηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες για υπογραφή από τους συναρμόδιους υπουργούς. Στη συγκεκριμένη απόφαση προβλέπεται και η υλοποίηση Τοπικών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων Στήριξης των Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων, ύψους 60 εκατ. ευρώ, που θα ενεργοποιηθούν αμέσως μετά την υπογραφή της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ύστερα από αίτημα των Περιφερειών, πλέον στις αναπτυξιακές συμπράξεις θα μπορούν να συμμετέχουν και οι αναπτυξιακές επιχειρήσεις των ΟΤΑ Β΄ Βαθμού.

• Κοινωνική Οικονομία και την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα. Πρόκειται για έναν νέο θεσμό για τη χώρα, μιας και καλύπτει μόλις το 1,4% απασχόλησης, τη στιγμή που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες καλύπτει το 6 – 10%. Σε αυτή τη διαδικασία εφαρμογής του νέου θεσμού το Υπουργείο θα στηρίξει τόσο τους ενδιαφερόμενους φορείς με σχετικά προγράμματα κατάρτισης μέσω voucher, όσο και τις διαχειριστικές αρχές των Περιφερειών με τη διοργάνωση σχετικών σεμιναρίων.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, οι Περιφερειάρχες ενημερώθηκαν και σχετικά με τον διαδικτυακό κόμβο: www.step.gov.gr, που αναπτύχθηκε με στόχο να αποτυπώσει το σύνολο των προγραμμάτων Διά Βίου Μάθησης, Επαγγελματικής Κατάρτισης και Πρόσβασης στην Απασχόληση. Ο κόμβος προσφέρει πλήρη και έγκαιρη ενημέρωση για τα ενεργά προγράμματα, με στόχο να παρέχεται πληροφόρηση βάσει των αναγκών και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των ενδιαφερομένων. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα αναλυτικότερης πληροφόρησης από τους φορείς υλοποίησης των προγραμμάτων αυτών, ενώ τους ζητήθηκε να γίνει καταγραφή όλων των μικρών δομών που υπάγονται στο υπουργείο Εργασίας και βρίσκονται στις Περιφέρειες προκειμένου να ενταχθούν στη νέα μορφή που προωθεί το υπουργείο, τα κοινωνικά ΚΕΠ, μέσα από τα οποία οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται και για τα υλοποιούμενα προγράμματα.