Σήμερα η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση φθάνει στη Δυτική Ελλάδα

Σήμερα, Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011, περιοχές των νομών της Δυτικής Ελλάδας υποδέχονται την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. Πιο συγκεκριμένα, το ψηφιακό σήμα των ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας (Alpha, Alter, Ant1, Μακεδονία TV, Mega, Σκαϊ, & Star) θα εκπέμψει από το κέντρο εκπομπής «Ακαρνανικά», αντικαθιστώντας το αναλογικό, σύμφωνα με όσα ορίζει η Κοινή Υπουργική Απόφαση 21161/08.

Με την έλευση του ψηφιακού σήματος, περίπου 330.000 κάτοικοι των πόλεων του Αγρινίου, της Πρέβεζας, της Λευκάδας, της Άρτας, τμημάτων των Ιονίων νήσων, καθώς και περιοχές των νομών Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Πρέβεζας και Αχαΐας, αποκτούν πρόσβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. Θα έχουν, επομένως, την ευκαιρία να απολαύσουν τα αγαπημένα τους κανάλια εθνικής εμβέλειας, με κορυφαία και σταθερή ποιότητα ήχου και εικόνας, χωρίς ‘χιόνια’ και ‘είδωλα’.

Όσοι τηλεθεατές επιθυμούν να λάβουν το ψηφιακό σήμα των ιδιωτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας, θα χρειαστεί να διαθέτουν ή να προμηθευτούν εξωτερικό αποκωδικοποιητή ή τηλεόραση που να υποστηρίζει την τεχνολογία MPEG4.

Για τη σύνδεση του αποκωδικοποιητή απαιτούνται τα εξής απλά βήματα:

  1. Σύνδεση του καλωδίου της κεραίας στην ειδική υποδοχή (RF IN) του αποκωδικοποιητή

  2. Σύνδεση του αποκωδικοποιητή με την τηλεόραση, με ένα καλώδιο τύπου SCART ή HDMI ή RCA

  3. Τοποθέτηση του αποκωδικοποιητή στην πρίζα

  4. Συντονισμός των καναλιών στις συχνότητες 31 (554 MHz) & 37 (602 MHz)

  5. Η κεραία τους θα πρέπει να είναι στραμμένη προς το κέντρο εκπομπής «Ακαρνανικά»

Χρήσιμες πληροφορίες για τους τηλεθεατές αναφορικά με τη λήψη του ψηφιακού σήματος:

– Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πετάξουν την παλιά τους συσκευή

– Εάν η τηλεόραση τους δεν έχει ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη MPEG4, για να μπορέσουν να λάβουν ψηφιακό σήμα, αρκεί να εφοδιαστούν με ένα εξωτερικό αποκωδικοποιητή MPEG4 και να τον εγκαταστήσουν στην παλιά τους συσκευή

– Το κόστος των αποκωδικοποιητών ποικίλει ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους, ενώ χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες:

α) Απλής ευκρίνειας – SD (Standard Definition) με έξοδο SCART ή RCA ή χωρίς HDMI έξοδο, ο οποίος προτείνεται για τηλεοράσεις τύπου CRT (παλιές τηλεοράσεις – “κουτιά”)

β) Υψηλής ευκρίνειας – HD (High Definition) με HDMI έξοδο, ο οποίος προτείνεται για τηλεοράσεις τύπου LCD/Plasma/ LED (επίπεδες τηλεοράσεις), που έχουν είσοδο HDMI

– Στην περίπτωση που κάποιος τηλεθεατής λαμβάνει ήχο χωρίς να λαμβάνει εικόνα, είναι πιθανόν να διαθέτει εξοπλισμό τεχνολογίας MPEG2. Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστεί να εφοδιαστεί με αποκωδικοποιητή MPEG4 για τη λήψη του ψηφιακού σήματος

Απαντήσεις σε πιθανά ερωτήματα των τηλεθεατών:

1. Το ψηφιακό μου σήμα είναι ασθενές ή κάνει διακοπές. Έχω ελέγξει ότι ο αποκωδικοποιητής μου είναι τεχνολογίας MPEG4. Τι πρέπει να κάνω;

Είναι πολύ πιθανό η κεραία σας να μην είναι προσανατολισμένη σωστά. Δοκιμάστε να επαναπροσανατολίσετε την κεραία σας προς το κέντρο εκπομπής «Ακαρνανικά» ή να χρησιμοποιήσετε τον κατάλληλο ενισχυτή σήματος εφόσον αυτός απαιτείται, αφού συμβουλευτείτε εξειδικευμένο τεχνικό και εφόσον η περιοχή σας ανήκει στην περιοχή κάλυψης.

2. Έχω συνδέσει τον αποκωδικοποιητή MPEG4 με την τηλεόραση. Πώς τον προγραμματίζω;

Χρησιμοποιώντας το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασής σας θα πρέπει να επιλέξετε μία από τις εισόδους  εξωτερικών πηγών που συνήθως περιγράφονται ως AV1,2…, ΕΧΤ1,2…, HDMI1,2… κ.λπ. και στην οποία έχετε συνδέσει τον αποκωδικοποιητή. Στη συνέχεια επιλέγετε την αυτόματη αναζήτηση καναλιών. Εάν στην αυτόματη αναζήτηση δεν μπορέσει ο αποκωδικοποιητής να εντοπίσει τα ψηφιακά κανάλια για οποιοδήποτε λόγο, προτείνεται η αναζήτηση να γίνει χειροκίνητα. Χρησιμοποιώντας το τηλεκοντρόλ του αποκωδικοποιητή, θα χρειαστεί να μπείτε στο μενού της συσκευής σας και να συντονίσετε τον δέκτη σας στις συχνότητες 31 (554 MHz) & 37 (602 MHz) στις οποίες εκπέμπουν, πλέον, ψηφιακά τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας.

Σημειώνεται ότι κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλεύεστε τις οδηγίες χρήσεως του αποκωδικοποιητή.

Πηγή: Νέα της Λευκάδας