Αλέκος Δάγλας : Αήττητοι και ωραίο μπάσκετ

Συνέντευξη του Αλέκου Δάγλα στο GrBasket

Χριστούγεννα στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα θα κάνει ο Πρωτέας Βούλας, ο οποίος πορεύεται αήττητος στο δύσκολο πρωτάθλημα της Α2 γυναικών. Ο τεχνικός της ομάδας, Αλέκος Δάγλας, ο οποίος εκτός από τις προπονητικές του γνώσεις φημίζεται και για το θάρρος της γνώμης του μίλησε στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ (sepk.gr) για τη μέχρι τώρα πορεία της ομάδας του, αναφέρεται χωρίς φραγμούς στις αλλαγές που προανήγγειλε η ΕΟΚ στο γυναικείο μπάσκετ, ενώ δεν ξεχνάει ότι ζούμε σε εορταστική περίοδο και μοιράζει ευχές. 

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Για την διακοπή που βρίσκει τον Πρωτέα μόνο πρώτο
«Είμαι ευχαριστημένος από τη μέχρι τώρα πορεία μας για δύο λόγους. Πρώτον είμαι ικανοποιημένος από το απόλυτο που έχουμε στις νίκες και δεύτερον γιατί στα περισσότερα παιχνίδια παίζουμε ωραίο μπάσκετ, το οποίο για εμένα είναι εξίσου σημαντικό με το αήττητο. Φυσικά ο δρόμος για το πρωτάθλημα είναι μακρύς και πρέπει να παραμείνουμε προσγειωμένοι, σοβαροί και να δίνουμε σε κάθε παιχνίδι το 100% των δυνατοτήτων μας, ώστε στο τέλος να πετύχουμε το στόχο μας που είναι η άνοδος στην Α1 ως πρωταθλητές.
Θα ήθελα να τονίσω ότι αυτή η πορεία μας δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα. Σίγουρα διαθέτουμε το καλύτερο ρόστερ της κατηγορία, όμως εδώ και ενάμιση μήνα δεν έχουμε δύο βασικές μας παίκτριες. Οι Σπυριδοπούλου και Παντέλη στάθηκαν άτυχες και έπαθαν χιαστό οπότε θα αργήσουν να γυρίσουν. Επίσης ειδικά το τελευταίο διάστημα έχουμε πολλούς μικροτραυματισμούς που δεν μας αφήνουν να δουλέψουμε όπως θέλουμε στις προπονήσεις. Παρά τις δυσκολίες το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Πρωτέα είναι ότι εκτός των καλών παικτριών που διαθέτει είναι ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης κι αυτό κάνει τη διαφορά στη διάρκεια ενός πρωταθλήματος».

Για το νικηφόρο ντέρμπι με το Ελληνικό
«Έγινε ένα καταπληκτικό παιχνίδι από δύο πολύ καλές ομάδες. Υπήρχαν πολλές εναλλαγές στο σκορ, οι δύο ομάδες είχαν πολύ καλή τακτική και υπήρξαν πολύ ωραίες προσωπικές φάσεις από τα κορίτσια. Το 1ο ημίχρονο ήταν κλειστό και οι δύο ομάδες παρουσιάστηκαν ισοδύναμες με συνέπεια το 2ο ημίχρονο να προμηνύεται αμφίρροπο. Στο 3ο δεκάλεπτο και μέχρι τα μισά του 4ου η ομάδα μας πραγματοποίησε καταπληκτική εμφάνιση, ίσως την καλύτερη όσο είμαι εγώ στο πάγκο. Αποκτήσαμε σημαντική διαφορά μέχρι και 16 πόντους. Από εκεί και πέρα, όμως στα τελευταία πέντε λεπτά χαλαρώσαμε αδικαιολόγητα έχοντας πολύ κακές επιλογές στην επίθεση, παίξαμε χωρίς μυαλό στην άμυνα κι αυτό είχε ως συνέπεια το Ελληνικό να το εκμεταλλευτεί και να οδηγηθεί το ματς στη παράταση. Στο έξτρα πεντάλεπτο νομίζω ότι ήμασταν σε γενικές γραμμές καλύτεροι, κερδίσαμε δίκαια κι έτσι πήραμε μία σημαντική νίκη. Ήταν μεγάλη επιτυχία γιατί παρά τις δύο παίκτριες που είναι απούσες, η Ισκιόγλου έπαιξε με ένεση και η Νικολοπούλου αγωνίστηκε έχοντας κάνει δύο προπονήσεις.
Πρέπει βέβαια να μας προβληματίσει η αγωνιστική μας εικόνα στα πέντε τελευταία λεπτά γιατί στο μέλλον δεν πρέπει να επαναληφθεί».

Για τις αλλαγές που προανήγγειλε η ΕΟΚ στο γυναικείο μπάσκετ
«Προτού απαντήσω στην ερώτηση για τις αλλαγές θα ήθελα να τονίσω το εξής: πρέπει όλοι να καταλάβουν και αναφέρομαι στους φορείς του μπάσκετ, τις ομάδες, τους προπονητές και τις αθλήτριες ότι ο αθλητισμός μας ήταν ουσιαστικά κρατικοδίαιτος. Αυτό το μοντέλο ανάπτυξης του αθλητισμού σιγά σιγά σβήνει και πρέπει όλοι να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. Πρέπει οι ομάδες σιγά σιγά να βρίσκουν τους οικονομικούς πόρους από μόνες τους κι όσο μπορεί και δύναται η ομοσπονδία να βοηθάει. Πρέπει οι ομάδες να καταλάβουν ότι για να συμμετάσχουν στις εθνικές κατηγορίες είναι αναγκασμένες να έχουν τις δυνατότητες να το κάνουν κι όχι να επικαλούνται τις επιχορηγήσεις από το κράτος.
Είναι γεγονός ότι χρειάζονται με βάση τα νέα δεδομένα αλλαγές όσον αφορά τη δομή του γυναικείου μπάσκετ. Με μπροστάρη την ομοσπονδία πρέπει να γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος με όλους τους άλλους φορείς του μπάσκετ για να μπορέσουμε να βρούμε τις λύσεις εκείνες που θα δώσουν ώθηση και πνοή στο πρωτάθλημα.
Όσον αφορά τις αλλαγές νομίζω δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δημιουργηθούν 2 ή 3 όμιλοι στην Α1. Η Α1 είναι η βιτρίνα του αθλήματος και δεν μπορεί να γίνεται τέτοιος κατακερματισμός ομάδων γιατί θα πέσει το επίπεδο με συνέπεια την αδιαφορία από τον κόσμο και όλα τα μέσα. Στην Α1 εθνική θα πρέπει να μπουν επιτέλους κάποια κριτήρια τα οποία θα αφορούν οικονομική συνέπεια, οργάνωση, ακαδημίες και να κοιτάξουμε ώστε ο εκάστοτε σύλλογος να εκφράζει μία κοινωνική ομάδα. Έτσι το πρωτάθλημα θα είναι ανταγωνιστικό, θα προσελκύει τον κόσμο και κατ’ επέκταση χορηγούς.
Επίσης κατά τη γνώμη μου δεν μπορεί να καταργηθεί η Α2 γιατί θα είναι πρακτικά αδύνατο μία ομάδα από τοπική κατηγορία (ειδικά όπως είναι το επίπεδο των τοπικών κατηγοριών) να ανεβαίνει απευθείας στην Α1. Κι αν το θέμα της Α2 είναι οι μετακινήσεις τότε να αναλάβουν την ευθύνη οι ομάδες κι ας παίζουν στην κατηγορία μόνο όσες μπορούν».

Για το νέο έτος και τις ευχές που κάνει
«Εύχομαι σε όλο το κόσμο πάνω απ’ όλα υγεία. Είναι το πολυτιμότερο αγαθό της ζωής. Επίσης λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών εύχομαι σε όλους καλή δύναμη, κουράγιο και κόντρα στις δυσκολίες που υπάρχουν να προσπαθούμε να είμαστε αισιόδοξοι γιατί μέσα από εκεί θα βρούμε τις λύσεις που θα μας οδηγήσουν σε ένα καλύτερο μέλλον.
Από εκεί και πέρα όσον αφορά το άθλημά μας επειδή το μπάσκετ είναι ομαδικό άθλημα πρέπει όλοι να αφήσουμε το εγώ και να σταθούμε στο εμείς για να μπορέσουμε να βρούμε εκείνες τις ρεαλιστικές λύσεις που θα βγάλουν το μπάσκετ από τη κρίση που έχει περιέλθει.
Πρέπει ο καθένας από το δικό του μετερίζι να βοηθήσει όσο μπορεί το σπίτι μας (μπάσκετ) που τώρα μας χρειάζεται. Πρέπει να βοηθήσουμε όλοι ώστε να σταθεί όρθιο σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάει η χώρα μας γιατί αν δεν στηρίξουμε εμείς οι άμεσα εμπλεκόμενοι το οικοδόμημα μας θα καταρρεύσει».

 

Πηγή: Grbasket