Παίγνια σε… ξένο γήπεδο

Άρθρο του Λευτέρη Π. Κατωπόδη

Διαβάζοντας προσεκτικά τις ανακοινώσεις των δύο δημοτικών παρατάξεων συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, όπως αυτές αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, αβίαστα μπορεί κανείς να καταλήξει σε ορισμένες επισημάνσεις.

Πρώτον η δημοτική παράταξη της αντιπολίτευσης «Πρώτα το Μεγανήσι» δια της αρχηγού της κ. Καββαδά, σήκωσε εντελώς ξαφνικά το λάβαρο της ανεξαρτησίας του Δήμου, χωρίς παράλληλα να εκθέσει  κατά τρόπο πειστικό και τα  πραγματικά εκείνα περιστατικά, τα οποία δικαιολογούν τον οίστρο  της επανάστασής της.

Με ασπίδα την σιγουριά και την άνεση λόγου, που της παρέχει η θεσμική της ιδιότητα της μη ανάληψης ευθυνών για τα δημοτικά δρώμενα, η κ. Καββαδά , αν και νέα δημοτική σύμβουλος, μόλις ενός έτους, εξαπέλυσε σφοδρή και οργίλη επίθεση στον Δήμαρχο κ. Ε. Ζαβιτσάνο και στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, με υπονοούμενα, αιχμές και έμμεσες πλην σαφείς κατηγορίες, για δήθεν συμμετοχή τους  σε ένα υποτιθέμενο σενάριο κατάργησης του Δήμου και της ένωσής του με το Δήμο Λευκάδας.

Τι άλλο μπορεί να υποθέσει κανείς, βλέποντας την μεγάλη πίεση και επιμονή της να τεθεί σε ψηφοφορία, εδώ και τώρα,  το γνωστό πλέον «ψήφισμα», σίγουρη ούσα ότι η μεν παράταξή της θα το υπερψηφίσει, ευελπιστούσα δε ότι η συμπολίτευση θα το καταψηφίσει  και έτσι θα είχε καταγάγει μεγάλη ψηφοθηρική  «νίκη».

Σε κάθε περίπτωση η κ. Καββαδά είναι η μόνη αρμόδια και οφείλει  ως εκ τούτου να αποδείξει τα παρ΄αυτής, με έντονο τρόπο, καταγγελθέντα.

Από την άλλη πλευρά, η κυβερνώσα δημοτική παράταξη «Μεγανήσι, μαζί στο μέλλον» δια του Δημάρχου κ. Ε. Ζαβιτσάνου και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Π. Κονιδάρη, επέδειξε  ένα ανεξήγητο πείσμα, μη αποδεχόμενη να τεθεί σε ψηφοφορία το προταθέν νομοτύπως «ψήφισμα».

Αρνήθηκε δηλαδή με πείσμονα τρόπο, να πράξει αυτό που έπραξε  σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις, τηρώντας τους δημοκρατικούς κανόνες.

Αν έπραττε το αντίθετο, αν δηλαδή δεχόνταν να τεθεί σε ψηφοφορία το ψήφισμα, η συζήτηση θα είχε λήξει σε πέντε λεπτά, το δε ψήφισμα θα είχε ψηφισθεί ή καταψηφισθεί. Τόσο απλά.

Αντ΄αυτού παρακολουθήσαμε μια διελκυστίνδα διαδικαστικών επιχειρημάτων εκατέρωθεν, άνευ ουσίας, η οποία διήρκεσε μια ώρα παρά κάτι, με τελική κατάληξη  η πρόταση για το «ψήφισμα» να αποσυρθεί.

Βασικό επιχείρημα της πλειοψηφίας ήταν το ότι το «ψήφισμα» θα έπρεπε να έλθει στο Δημοτικό Συμβούλιο ως αυτοτελές θέμα, προκειμένου να γίνει ευρεία συζήτηση. Επιχείρημα βεβαίως λαθεμένο και χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο και μάλλον προβλήθηκε προσχηματικά.

Και ενώ αυτά διαδραματιζόνταν στο Δημοτικό  Συμβούλιο κατά την 14η συνεδρίασή του, οι πρωταγωνιστές του παιχνιδιού, προφανώς είχαν λησμονήσει ότι αυτή τη στιγμή της εν γένει κακής  συγκυρίας, τους Δημότες δεν τους  απασχολούν τα δημοτικά παίγνια, των δύο παρατάξεων για λόγους εντυπώσεων, αλλά τους απασχολεί  έντονα, η καθημερινότητα, ο ΣΜΑ, οι βιολογικοί, Ο ΧΥΤΑ, ο ΣΧΟΑΠ, η κοινωνική συνοχή,  η ανάπτυξη του νησιού και όλα τα άλλα σημαντικά προβλήματα  του νησιού, μικρά ή μεγάλα, που αναζητούν τη λύση τους επειγόντως.

Πολύ φοβάμαι ότι οι παραπάνω πρωταγωνιστές, προσωρινά φιλοξενούμενοι στον Δήμο, σκέπτονται, πράττουν, ενεργούν και λογαριάζουν χωρίς αυτόν που τους φιλοξενεί. Η για να χρησιμοποιήσω αθλητικούς όρους  «παίζουν» σε ξένο γήπεδο, το οποίο ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στους Δημότες του Δήμου Μεγανησίου.

  Λευτέρης Π.Κατωπόδης