Κίνδυνος για οικολογική καταστροφή στο Ιόνιο από τις ασκήσεις του Ρωσικού στόλου

Την έντονη ανησυχία του για την παρουσία ισχυρής ναυτικής δύναμης του Ρωσικού στόλου στο Ιόνιο εκφράζει ο  Αλέξανδρος Φραντζής, δρ Βιολογικής Ωκεανογραφίας, πρόεδρος και επιστημονικός υπεύθυνος του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος».Κι αυτό διότι σύμφωνα με πληροφορίες ο Ρωσικός στόλος στο πλαίσιο ασκήσεων, που έχει προγραμματίσει,  περιλαμβάνονται  και σενάρια ανθυποβρυχιακού πολέμου με την χρησιμοποίηση ισχυρών στρατιωτικών σοναρ, τα οποία αποδεδειγμένα έχουν προκαλέσει τα τελευταία χρόνια δεκάδες θανάτους κητωδών (ζιφιών) στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

« Είναι πια επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι τα ηχητικά κύματα των στρατιωτικών σόναρ που χρησιμοποιούνται στις ασκήσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου προκαλούν τεράστια ζημιά στο θαλάσσιο περιβάλλον σκοτώνοντας τους ζιφιούς (κητώδη μεσαίου μεγέθους). Αν και είμαστε σε επιφυλακή, μπορεί να μην φτάσουν νεκρά κητώδη στις ακτές της Πελοποννήσου μια και οι ασκήσεις θα γίνουν στα ανοικτά. Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν οι ασκήσεις δεν αποτραπούν έστω και την τελευταία στιγμή, η ζημιά θα είναι μεγάλη και οδεύουμε πια σε ολοκληρωτική εξαφάνιση αυτού του είδους από το Ιόνιο, μετά τις επαναλαμβανόμενες ασκήσεις και τους μαζικούς εκβρασμούς των τελευταίων ετών» – επισημαίνει στο  www.mnodaros.blogspot.com ο κ. Φραντζής και καλεί τους αρμόδιους να αντιδράσουν άμεσα και να μην επιτρέψουν στην συγκεκριμένη περιοχή την εκτέλεση ναυτικών ασκήσεων , καθώς αυτή θεωρείται μοναδικό καταφύγιο ζωής για τους ζιφιούς.

Θάνατοι ζιφιών έχουν καταγραφεί το 1996 στο Κυπαρισσιακό Κόλπο μετά από άσκηση πολεμικών πλοίων του ΝΑΤΟ, το 1997 στην Λευκάδα και στην Ζάκυνθο όπου υπήρχε ξανά παρόμοια άσκηση, το 2000 στις Μπαχάμες μετά από άσκηση διεθνούς ναυτικής δύναμης που χρησιμοποίησε μεσαίας συχνότητας ηχητικά κύματα , το 2002 και 2004 στα Κανάρια Νησιά , και το 2006 στην περιοχή Αλμέρια της Ισπανίας και ανατολικά της Σικελίας…

Μόλις πριν ένα μήνα 10 ζιφιοί εκβράστηκαν στα δυτικά της Κέρκυρας και 2 στις ιταλικές ακτές, κατά την διάρκεια ανθυποβρυχιακών ασκήσεων του Ιταλικού ναυτικού.

ΟΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΣΤΟΛΟΥ

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ρωσικός στόλος που έχει πλεύσει στην Μεσόγειο  ξεκινά μείζονες αεροναυτικές ασκήσεις σε περιοχή εντός του FIR Αθηνών, νοτιοδυτικά της Πύλου, σε απόσταση μόλις 60 ν.μ. από τις ακτές της Πελοποννήσου, όπως αναφέρουν απόλυτα έγκυρες πηγές του ΥΠEΘΑ στο defencenet.gr.

Η Ρωσία δέσμευσε μια μεγάλη περιοχή για τις 2 και 3 ή εναλλακτικά  5 και 6Ιανουαρίου κατά την οποία θα πραγματοποιηθούν πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών Su-33 που θα εξομοιώσουν εχθρικά μαχητικά σε αποστολές προσβολής της ρωσικής αρμάδας.

Άλλα μαχητικά Su-33 (συνολικά διαθέτει δύο Μοίρες με 20 μαχητικά Su-33 και περίπου 12 κρούσης Su-25) θα αναλάβουν την εικονική προστασία του Στόλου, ενώ το ενδιαφέρον είναι αν θα υπάρξει στο σενάριο εκτόξευση πυρηνικών βλημάτων επιφανείας-επιφανείας από αυτά που διαθέτει το Admiral Kuznetsov

Γενικά, οι ασκήσεις, που προγραμματίζει το ρωσικό Ναυτικό να πραγματοποιήσει νοτιοδυτικά της Πύλου θα αφορούν το συνολικό φάσμα του αεροναυτικού πολέμου, με εναέριες επιχειρήσεις από το αεροπλανοφόρο Admiral Kuznetsov αγώνα κατά σκαφών επιφανείας και σενάρια ανθυποβρυχιακού πολέμου.

Αυτή την στιγμή η «κόκκινη» αρμάδα πλέει δυτικά της Μάλτας (εννέα σκάφη), ενώ σύντομα θα την πλαισιώσουν ακόμη δύο σκάφη που εξακολουθούν και βρίσκονται ανοιχτά της Βαλέτα πρωτεύουσαν του νησιού. Μετά το διάπλου του Γιβραλτάρ που πραγματοποιήθηκε τις βραδινές ώρες της 23ης με πρώτες πρωινές ώρες της 24ης Δεκεμβρίου τα σκάφη της ομάδας μάχης του αεροπλανοφόρου Admiral Kuznetsov ανεφοδιάστηκαν  στο ισπανικό λιμάνι της Θέουτα, και εν συνεχεία κατευθύνθηκαν προς τη Μάλτα εκτελώντας ασκήσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου.

2012-01-05

(Πηγή: www.lefkadanews.com via thebest.gr)