Ο Τηλυκράτης (πριν γίνει ομάδα)

Όλοι ανεξαιρέτως οι Λευκαδίτες γνωρίζουν τον Τηλυκράτη, τον ιστορικό ποδοσφαιρικό σύλλογο της Λευκάδας. Πόσοι όμως γνωρίζουν ποιος πραγματικά ήταν ο (αρχαίος) Τηλυκράτης που χάρισε το όνομά του στην ομάδα;

Το όνομα του Τηλυκράτη (σσ: «αυτός που κρατάει μακρύ δόρυ») ανήκει σε Λευκαδίτη πλοίαρχο (εδώ ο ιστορικός Π. Ροντογιάννης βάζει ερωτηματικό) ο οποίος διακρίθηκε ιδιαίτερα στη ναυμαχία στους «Αιγός Ποταμούς» (στα τέλη Αυγούστου του 405 πΧ) όπου καταστράφηκε οριστικά η Αθηναϊκή δύναμη από τους Σπαρτιάτες. Η Λευκάδα τότε ήταν σύμμαχος της Κορίνθου, άρα και της Σπάρτης. Τον Τηλυκράτη εικόνιζε ο ένας από τους λαμπρούς εκείνους ανδριάντες των «ναυάρχων», που οι νικητές στήσανε στους Δελφούς μετά τη ναυμαχία (Παυσανίας 10.9,4):

«Λακεδαιμονίων δε απαντικρύ τούτων αναθήματα εστίν επ’ Αθηναίων, Διόσκουροι και Ζεύς και Απόλλων τε και Άρτεμις… Ανάκεινται δε και όπισθεν των κατειλεγμένων, όσοι συγκατειργάσαντο τω Λυσάνδρω τα εν Αιγός Ποταμοίς ή αυτών Σπαρτιατών ή από των συμμαχησάντων εισί δε οίδε εκ δε Αμβρακίας και Κορίνθου τε και Λευκάδος Τηλυκράτης και Πυθόδοτος Κορίνθιος και Αμβρακιώτης Ευαντίδας…».

(πηγή-Ηλ.Γεωργάκης)