Στιγμές … Δεκέμβρη!

Καλή χρονιά και καλό μήνα.

Ο μήνας που έφυγε γιορτινός και στολισμένος μας βρήκε να θέλουμε ανυπόμονα να διώξουμε το 2011 γρήγορα και να πάμε παρακάτω …

Εμείς θα μοιραστούμε μαζί σας στιγμές από την ζωή εδώ στο Μεγανήσι περιμένοντας τα Χριστούγεννα….

Το νησί από τις πρώτες μέρες του μήνα  άλλαξε  σκηνικό. Υποδέχτηκε καταρχήν τον Χειμώνα αφού οι πρώτες βροχές ήρθαν μαζίτου.

Τοπίο επιτέλους Χειμωνιάτικο.

Τα πρωινά πήραν το χρώμα που ταιριάζει στην εποχή και η πάχνη την θέση της στην θάλασσα.

Χαρακτηριστική για την εποχή η εικόνα της γάτας στα κεραμίδια που μέχρι τώρα λιαζόντανε ανενόχλητη στον ήλιο ετοιμάζετε να αντιμετωπίσει την ορμή  του γάτου που αυτό το μήνα είναι στα…καλύτερά του.

Ο Δεκέμβρης μήνας των γιορτών άρχισε με τα Νικολοβάρβαρα.

Ο Σάββας η Βαρβάρα και ο Νίκος πρωτογιόρτασαν και οι επισκέψεις στους εορταζόμενους  ξεκίνησαν.

Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες….

Γιορτές ετοίμασαν όπως συνηθίζεται και τα σχολεία μας εν όψη των χριστουγεννιάτικων διακοπών.

Τα παιδιά του γυμνασίου- λυκείου παρουσίασαν σε  μια παράσταση θεάτρου σκιών «το κοριτσάκι με τα σπίρτα» και στην συνέχεια πούλησαν τις δημιουργίες τους σε ένα παζάρι που έστησαν με την βοήθεια των καθηγητών τους για να διαθέσουν τα έσοδα στο «χαμόγελο του παιδιού»

Το Δημοτικό μας εντυπωσίασε με την πολύ καλή δουλειά δασκάλων και μαθητών. Τα παιδιά ξεδίπλωσαν το υποκριτικό τους ταλέντο σε δυο θεατρικά έργα και έψαλαν τα κάλαντα αποχαιρετώντας τον παλιό χρόνο.

Μέσα σε κλίμα γιορτινό , στο νησί κατέφτασε και θα μένει μαζί μας μια όμορφη γαιδουρίτσα.

Το θυληκό  ζώο του είδους, ήρθε σαν νύφη για το  μοναδικό γαμπρό που έχει  απομείνει στο νησί.

Θυμάστε τον άταχτο Μπιρμπίλη που όταν ένοιωθε μοναξιές ξαμολιώνταν στις πλατείες και τις γειτονιές αναζητώντας το ταίρι του, προκαλώντας αναστάτωση στο πέρασμά του.

Ο τυχερός Μπιρμπίλης σε παλιότερη έξοδο…

Το ζωντανό πέρασε ένα πολύ άσχημο καλοκαίρι αφού δέχτηκε πλήθος βασανιστηρίων από λάτρεις του είδους που πέρασαν το ζωντανό για πειραματόζωο και τέσταραν καθημερινά τις αντοχές του…

Αποδείχτηκε τελικά σκληρό καρύδι αφού «έθαψε» και  τις δύο γαιδουρίτσες που είχαν απομείνει, αλλά στο τέλος έμεινε και αυτός ολομόναχος…

Ο καλός Θεός όμως δεν τον άφησε, κι έτσι ο κουμπάρος έγινε συμπέθερος και έφερε την νύφη, παραμονή Χριστούγεννα σαν δώρο του αη- Βασίλη.

Ξενομερίτισσα η κοπελιά έφτασε στο νησί εν πλώ, σαμαρωμένη κι ήμερη έτοιμη για το προξενιό. Αφού ξεπέρασε το πρώτο σοκ ανηφόρησε τα Σπήλια και οδηγήθηκε στο αχούρι όπου και ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον νυμφίο.

Το όνομα της νύφης άγνωστο ακόμα μιας και το νέο αφεντικό της είναι σε δίλλημα.

Μπορεί να την πεί Χριστίνα ή Τασία, δεν έχει αποφασίσει ακόμα.

Ακόμα δεν υπάρχουν πληροφορίες για την πρώτη συνάντηση του ζεύγους. Πάντως ο κουμπάρος που είναι κι ο συμπέθερος λέι ότι το προξενιό θα στρέξει.

Αναμένουμε νεότερα κι ευχόμαστε στο ζεύγος να διαιωνίσει το είδος που έτσι κι αλλιώς είναι υπό εξαφάνιση και του χρόνου να κάνουν και πουλάρια….

Ο στολισμός άρχισε σιγά -σιγά τις πρώτες μέρες του μήνα. Η φάτνη στην εκκλησία , ο στολισμός των δρόμων και τα φωτάκια στα μπαλκόνια  έδωσαν για τα καλά το μύνημα των γιορτών.

 

 Κι όπως πάντα υπήρξαν και υπερβολές…

Κι ο χρόνος κλείνει για τα κοινωνικά δρώμενα έτσι όπως ξεκίνησε, με ένα γάμο.

Ο Κυριάκος και η Έφη παντρεύτηκαν στο δημαρχείο στις 10 Δεκέμβρη, σε μια εορταστική ατμόσφαιρα.

Σε μια σύντομη τελετή τα παιδιά ένωσαν τις ζωές τους ενώπιον συγγενών και …μαρτύρων. Η αλήθεια είναι ότι τελικά ο γαμπρός μαρτύρησε, ώσπου να του δώσουμε την νύφη αλλά τελικά παραδόθηκε ανευ όρων.

Αυτός ο μάρτυρας… είναι για δώσιμο!!!

Μετά από την Εφη και τον Κυριάκο υπόσχεση γάμου έδωσαν και η Χριστίνα με τον Βασίλη που αρραβωνιάστηκαν ανήμερα των Χριστουγέννων.

Να ζήσετε και να είναι ρόδινη κι ευτυχισμένη η κοινή σας ζωή. Καλούς απογόνους.

Και καθώς οι άγιες μέρες πλησίαζαν οι προετοιμασίες γίνονταν πιο εντατικές.

Το γιορτινό τραπέζι απαιτούσε και κυρίως πιάτο και γλυκό. Και οι θυσίες των ζωντανών άρχισαν.  Η πινιάτα καλαζτίστηκε και η φαρίνα έδινε κι έπαιρνε. Η βασιλόπιτα και η λαδόπιτα, η γαλοπούλα με το αρνάκι, το μελομακάρονο και  το ροξάκι,ο κουραμπιές και η δίπλα…Μοντέρνα και παραδοσιακά σε τέλεια γευστική συνύπαρξη.

Ο σταυρός την παραμονή των Χριστουγέννων και των Φώτων, μέρες νηστείας, δεν αντικαταστάθηκε από την βασιλόπιτα . Το άγιο ψωμί σε σχήμα σταυρού τοποθετείται πάνω στο λάδι και το κρασί . Ο νοικοκύρης του σπιτιού χαράζει τα κομμάτια και πιάνει από ένα το κάθε μέλος της οικογένειας. Μέσα σε ένα από αυτά βρίσκεται το φλουρί που δίνει τύχη σε όποιον το πετύχει.

Κομμάτι βγαίνει και για τον Χριστό που πολλές φορές πετυχαίνει και το φλουρί.

Και φυσικά το χαρτάκι τα επιτραπέζια και οι καφέδες της παρέας στα καφέ.

Φίλοι που δεν πτοήθηκαν από το χειμωνιάτικο καιρό και έδωσαν ραντεβού στο Μεγανήσι για να περάσουν τα Χριστούγεννα μαζί.

Η παραμονή των Χριστουγέννων ξεκίνησε με κάλαντα και ήχους από τρίγωνο αλλά και κλαρίνο, αφού εκτός απ΄τα παιδιά κάλαντα μας είπαν και τα «αδέρφια» …

Και γιορτές χωρίς ξενύχτι δεν υπάρχουν,κι έτσι ανήμερα ο κόσμος βγήκε να γιορτάσει στα μαγαζιά….

Οι μέρες επιβάλουν  χορό και γλέντι και επιτρέπουν και ένα ποτηράκι παραπάνω.

Οι εορταζόμενοι Χρίστος Χριστίνα και Χρύσα είχαν την τιμητική τους και κέρασαν τους φίλους, ένα _λέμε τώρα_ποτό.

Στην παρέα και τα φανταράκια που πήραν άδεια, και με την τσέπη άδεια όπως λέει και το άσμα έριξαν κι ένα χορό για να ξεχάσουν βάρδιες και σκοπιές.

Το ποτό όμως φέρνει και πείνα ειδικά τις πρωινές ώρες, έτσι δεν έλειψαν και οι μεταξενύχτιες επιδρομές στα σπίτια που εκείνες τις μέρες ήταν φορτωμένα φαγώσιμα.

Ο κόσμος αντάλλαζε ευχές. Τα χρόνια πολλά ακούγονταν παντού,  και τα τηλέφωνα έπαιρναν φωτιά.

Κι έτσι πέρασαν τα Χριστούγεννα και περιμέναμε την Πρωτοχρονιά. Κάποιοι προτίμησαν την πόλη, έτσι λιγοστέψαμε αρκετά.

Κι ο χρόνος άλλαξε…

Τα δώρα κάτω από τα δέντρα εξαφανίστηκαν, και τα παιδιά που περίμεναν πως και πώς καμάρωναν για τα νέα τους παιχνίδια.

Η Πατυ η Αντονέλλα και τα τηλεκατευθυνόμεννα πήραν τη θέση της στρούνας που όντας θύμα της κρίσης ήταν από ελάχιστη εως ανύπαρκτη φέτος για πολλά παιδια. Ετσι οι κουμπαράδες έμειναν άδειοι …Εδώ η παράδοση, απλά …παραδόθηκε !!!

Λιγοστές ήταν και οι επισκέψεις συγγενών στα σπίτια.

Περασμένα μεγαλεία ….

Ο Βασίλης και η Βασιλική γιόρτασαν και κέρασαν με την σειρά τους.

Ο καιρός κρατήθηκε στο ύψος του και τις επόμενες μέρες που πέρναγαν αλλά δεν κρατήθηκε αρκετά και ο σταυρός έπεσε στην

θάλασσα  υπό βροχή και τέντα. Αυτό δεν σταμάτησε τους νεαρούς που  τόλμησαν και έπεσαν στο νερό για να πιάσουν το ιερό σύμβολο. Ο Δημήτρης αποδείχθηκε πιο γρήγορος και έπιασε πρώτος τον σταυρό στο Βαθύ και ο Κωνσταντίνος στα Σπήλια. Την ευλογία του όμως μοιράστηκαν όλοι μαζί.

Υπό… τέντα έγινε και η κοπή της βασιλόπιτας που ακολούθησε και χάρισε το τυχερό φλουρί στον Εκτωρα.

Τυχερό και γερό να είναι και το κοριτσάκι της Σίας και του Γιώργου Πολίτη που ήρθε στον κόσμο παραμονή των Φώτων, αφού ταλαιπώρησε αρκετά την μαμά του.

Αυτές ήταν οι στιγμές μας μέσα στον μήνα που πέρασε. Κλέψαμε λίγες κι απ΄τον Γενάρη λόγω γιορτών.

Να ευχηθούμε σε όσους γιόρταζαν η είχαν γενέθλια , χρόνια πολλά και σε όλο τον κόσμο μια καλή χρονιά, με λιγότερο άγχος και περισσότερες ευτυχισμένες στιγμές.

Ραντεβού τον επόμενο μήνα που θα μοιραστούμε τις δικές μας στιγμές του Γενάρη.

Από εμάς εδώ καλή νύχτα και όνειρα …Μεγανησιώτικα!!!