Θ. Γαλιατσάτος: Κε Σπύρου κάνατε τα Ιόνια Νησιά τον «φτωχό συγγενή”

Στις 10/12/2010 (!), λίγο δηλαδή μετά τις πρώτες περιφερειακές εκλογές και την εκλογή του κ. Σπύρου στην θέση του πρώτου αιρετού περιφερειάρχη στα Ιόνια Νησιά τονίζαμε σε ανακοίνωσή μας σχετικά με τις έρευνες για πετρέλαιο και αέριο στην περιοχή μας.

«Για όλους τους παραπάνω σοβαρούς λόγους πιστεύουμε ότι απαιτείται να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.
ΑΜΕΣΑ ο γγ της ΠΙΝ κος Γεωργαλίδης πρέπει να ενημερώσει τους πολίτες των Ιονίων νησιών.
ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ και αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το νέο, αιρετό πλέον, Περιφερειακό Συμβούλιο πρέπει να συζητήσει το θέμα σε ειδική συνεδρίαση με την συμμετοχή των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων και των περιφερειακών φορέων.
Οι πολίτες των Ιονίων νησιών πρέπει να γνωρίζουν τι συμβαίνει στην γειτονιά τους και πως καθορίζεται το παρόν και το μέλλον τους»
   
Στις 25/08/2011 και βλέποντας ότι οι εξελίξεις προχωρούν και η διοίκηση Σπύρου ¨κοιμάται¨, καταθέσαμε ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ προς τον περιφερειάρχη στην οποία καταλήξαμε:

«Επειδή τόσο οι ερευνητικές αυτές δραστηριότητες, όσο και κυρίως η πραγματοποίηση της εκμετάλλευσης ενδεχόμενων κοιτασμάτων πετρελαίου συνιστούν σοβαρή περιβαλλοντική παρέμβαση με ορατούς κινδύνους περιβαλλοντικής αλλοίωσης και καταστροφής.
 
Επειδή η ενδεχόμενη εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην περιοχή των Ιόνιων νησιών ανατρέπει το σημερινό αναπτυξιακό και οικονομικό μοντέλο που στηρίζεται στον τουρισμό και την πρωτογενή παραγωγή καθώς και τις μέχρι τώρα εκφρασμένες στρατηγικές ανάπτυξης των κάθε είδους συλλογικών φορέων.
Σας επερωτώ κ. περιφερειάρχα αν και πότε είναι στις προθέσεις σας να ενημερώσετε τους πολίτες των Ιόνιων νήσων;
Θεωρούμε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο πρέπει να συζητήσει το θέμα σε ειδική συνεδρίαση με την συμμετοχή των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων και των περιφερειακών φορέων.»

Και πάλι όμως η διοίκηση Σπύρου δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια κατοχύρωσης των τοπικών μας συμφερόντων.

Τώρα λοιπόν, σε ειδική συνεδρίαση του Π.Σ. Δυτικής Ελλάδας που έγινε πριν λίγες ημέρες στην Πάτρα, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και κλιματικής αλλαγής κος Μανιάτης, εξήγγειλε ότι τα αντισταθμιστικά (5% των προσδοκώμενων εσόδων) από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό και το Κατάκολο θα αποδίδονται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

Δηλαδή αφού βάφτισαν τον Πόρο ως Πατραϊκό κόλπο και την Ζάκυνθο ως Κατάκολο, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις πολυπληθείς πελατειακές και ψηφοθηρικές τους σχέσεις στην Πάτρα και την Ηλεία, αγνοούν παντελώς την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Ελπίζουμε έστω και τώρα η διοίκηση Σπύρου να καταλάβει που οδήγησε η προκλητική της αδράνεια και να κινηθεί ανάλογα.

Εμείς, για μία ακόμη φορά, ζητούμε την σύγκλιση ειδικής συνεδρίασης του Π.Σ. με την παρουσία των αρμόδιων ώστε να αποκατασταθεί η διαφαινόμενη αρπαγή και αδικία σε βάρος των κατοίκων των νησιών μας.

Σχετική επιστολή θα αποστείλουμε και στον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Αργοστόλι 08/02/2012                          

                                                                              Θεόδωρος   Γαλιατσάτος
                                                                             Περιφερειακός Σύμβουλος
                                                                         Επικεφαλής της ΑΝ.Α.Σ.Α

(Πηγη: www.lefkadanews.com)