Επιστολή των Αντιδημάρχων μικρών νησιών προς τον Υπουργό Εσωτερικών

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε τις προτεινόμενες αλλαγές σας (ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΙΙ) προς τους Περιφερειάρχες και τους Δημάρχους, μεταξύ των άλλων και την κατάργηση των αντιδημάρχων των μικρών νησιών.
Τα νησιά μας ήταν πρώην κοινότητες. Ο κοινοτάρχης ήταν ουσιαστικά δήμαρχος. Είχαμε δηλαδή διοικητική αυτοτέλεια. Ήμασταν υπεύθυνοι των πράξεων μας.
Όταν διαβάσαμε τον Ν.3852/2010 (ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ) ρωτήσαμε το Υπουργείο, «Γιατί τα δικά μας νησιά (πρώην νησιωτικές κοινότητες) έχασαν τη διοικητική τους αυτοτέλεια και θα υπάγονται από εδώ στο εξής στους δήμους των πλησιέστερων μεγαλύτερων νησιών; Γιατί άλλα νησιά (πρώην κοινότητες) με τον ίδιο περίπου ή μικρότερο πληθυσμό με τα δικά μας έγιναν δήμοι;». Μόνο ανόητους δεν μας είπαν, και προσπάθησαν να μας πείσουν ότι για τα μικρά νησιά μας που δεν έγιναν δήμοι δε χάθηκε τίποτα και ότι είναι καλύτερα για το τόπο μας να υπάρχουν οι τοπικοί αντιδήμαρχοι και να είμαστε όσες μέρες χρειάζεται στην έδρα του Δήμου μας όπου θα υπάρχουν όλες οι υπηρεσίες για να προχωράμε τις υποθέσεις των μικρών και απομακρυσμένων νησιών μας. Αντιθέτως, αν γίνουμε δήμοι -μας είπαν- δεν θα έχουμε την επάρκεια των υπηρεσιών για να επιτελέσουμε το έργο μας.
Δυστυχώς παραπλανηθήκαμε. Ήμασταν αφελείς να πιστέψουμε στη συνέχεια του Ελληνικού κράτους. Στην ειλικρίνεια της καλής πρόθεσης για την επίλυση των προβλημάτων στους πολίτες β` κατηγορίας.
Κύριε Υπουργέ, πιστεύουμε ότι το λιγότερο που έχει να κάνει το κράτος για αυτούς τους ακρίτες, που όλοι αναγνωρίζουν και όλοι επισημαίνουν τις δυσκολίες διαβίωσης αυτών των ανθρώπων που κρατούν Θερμοπύλες, όπως μας λένε, να παραμείνει η τροποποίηση του τελευταίου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 59 του Ν. 3852/2010 όπως αντικαταστάθηκε με τον Ν. 3979/2011 παρ.1 άρθρο 44 και να παραμείνει σε ισχύ το άρθρο 207 του Ν. 3852/2010 με την επισήμανση της διαγραφής της φράσης στην παρ. 2 «πλέον των αρμοδιοτήτων του ως προέδρου της δημοτικής κοινότητας,»
Κύριε Υπουργέ, επειδή δεν κατανοούμε το σκεπτικό της κατάργησης των Αντιδημάρχων των συγκεκριμένων δέκα (10) μικρών νησιών (πρώην Νησιωτικές Κοινότητες) της Ελλάδας, επιτρέψτε μας να υποθέσουμε, ότι δε γίνεται για οικονομικούς λόγους, γιατί αν γίνεται γι` αυτό επιτρέψτε μας να διαφωνήσουμε και να σας αντιπαραθέσουμε ένα μικρό παράδειγμα: το μικρό νησάκι Μαθράκι που βρίσκετε στο σύμπλεγμα Διαπόντια Νησιά, στο Ιόνιο Πέλαγος, με μόνιμους κατοίκους 170 (εκατόν εβδομήντα) και το νησάκι Γαύδος που βρίσκεται στο Λυβικό Πέλαγος με 74 (εβδομήντα τέσσερις) μόνιμους κατοίκους, έχουν κοινά χαρακτηριστικά, είναι ΑΚΡΙΤΙΚΑ νησιά, ορίζουν σύνορα της Ελληνικής επικράτειας, ορίζουν υφαλοκρηπίδα, έχουν τα ίδια προβλήματα συγκοινωνίας και ανάπτυξης και οι κάτοικοι τους έχουν τα ίδια προβλήματα δαβίωσης. Διαφέρουν όμως στο εξής: το Μαθράκι με τον προτεινόμενο Νόμο (ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ΙΙ), θα διοικείται από τον Τοπικό Πρόεδρο, ο οποίος θα παίρνει 30% της αντιμισθίας του Αντιδημάρχου (δηλ. περίπου 450,00 € – 500,00 €) και ο οποίος για να πάει να πει «καλημέρα» στο Δήμαρχο, χρειάζεται 3 ημέρες και 2 διανυκτερεύσεις στην πόλη της Κέρκυρας, με ότι αυτό συνεπάγεται. Ενώ η Γαύδος διοικείται από Δήμαρχο, Αντιδημάρχους (δικαίωμα μέχρι 2 Αντιδημάρχους), Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου και 13 Δημοτικούς Συμβούλους, δηλαδή το 1/5 του πληθυσμού της Γαύδου θα είναι Διοίκηση (με τις ανάλογες οικονομικές απολαβές, περίπου 7.000,00 € μηνιαίως).
Κύριε Υπουργέ, ξέρετε ότι δυστυχώς στην πατρίδα μας, δεν εφαρμόζεται πάντα η ισονομία και η ισοπολιτεία και πολλές φορές το ίδιο το Κράτος χωρίζει τα τέκνα του σε πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Τα μικρά νησιά, κύριε υπουργέ, είναι μικρές πατρίδες. Δεν μπορούμε να τα ισοπεδώνουμε όλα στη λογική των αριθμών.
Εάν για τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, η αιτία δεν είναι οικονομικής φύσεως αλλά διοικητικής, είναι βέβαιο ότι δεν επιτυγχάνεται καλύτερο αποτέλεσμα, από το υπάρχον αντιθέτως απομονώνονται και τίθενται στο περιθώριο, τα Μικρά Νησιά μας.
ΤΙ ΟΦΕΛΟΣ ΘΑ ΕΧΕΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ, ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ, ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕΤΕ ΤΑ 10 (ΔΕΚΑ) ΜΙΚΡΑ ΝΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ;

Κύριε υπουργέ, σας ερωτάμε, ΠΟΙΑ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΚΑΤΩΘΙ ΝΗΣΙΩΝ:
Νησιά με υπό κατάργηση Αντιδημάρχους Νησιά – Δήμοι
1. Οθωνοί 1. Αγαθονήσι 11. Κίμωλος
2. Ερείκουσα 2. Λειψοί 12. Φολέγανδρος
3. Μαθράκι 3. Λέρος 13. Ανάφη
4. Καστός 4. Άγιος Ευστράτιος 14. Σίκινος
5. Κάλαμος 5. Καστελλόριζο
6. Αντικύθηρα 6. Γαύδος
7. Σχοινούσα 7. Χάλκη
8. Κουφονήσι 8. Φούρνοι
9. Δονούσα 9. Οινούσες
10. Ηράκλεια 10. Ψαρά
ΕΛΕΟΣ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ
ΔΕ ΖΗΤΑΜΕ ΤΟΝ ΟΙΚΤΟ ΣΑΣ
ΖΗΤΑΜΕ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
ΟΧΙ ΓΙΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ

ΟΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΝΗΣΙΩΝ
Οθωνών – Ερείκουσας – Μαθρακίου – Καστού – Κάλαμου – Αντικυθήρων – Σχοινούσας – Κουφονησίου – Δονούσας – Ηρακλείας

Πηγή: LefkadaNews