Πραγματοποιήθηκε η 1η Συνάντηση Πολιτιστικών Φορέων της ΠΙΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε στην Λευκάδα το Σάββατο, 04/02/2012 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας, η πρώτη Συνάντηση Πολιτιστικών Φορέων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν με επιστολή τους, ο Δήμαρχος Κέρκυρας και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων (Π.Ε.Δ. Ι.Ν.) κ. Τρεπεκλής Ιωάννης, ο Αντιδήμαρχος Ζακύνθου, υπεύθυνος για τον Πολιτισμό, κ Λαδικός Διονύσιος και ο Δήμαρχος Παξών και μέλος του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Ι.Ν., κ Μπογδάνος Σπυρίδων.

Την συνάντηση διηύθυναν ο Δήμαρχος Μεγανησίου και μέλος του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Ι.Ν. κ. Ζαβιτσάνος Ευστάθιος, ο Δήμαρχος Λευκάδας και μέλος του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Ι.Ν. κ. Αραβανής Κων/νος και ο Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου και εντεταλμένος Σύμβουλος σε θέματα Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Λευκάδας, κ. Γαζής Αναστάσιος.

Στην Συνάντηση συμμετείχε πλήθος Λευκαδίτικων φορέων, ενώ από τα άλλα νησιά του Ιονίου μπόρεσαν να παρευρεθούν μόνο εκπρόσωποι συλλόγων από το νησί της Κέρκυρας, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων και της έκδοσης απαγορευτικού απόπλου.

Ο συντονιστής της συζήτησης και εισηγητής κ. Ζαβιτσάνος Ευστάθιος, ανέφερε πως υπήρχε η σκέψη για αναβολή της συνάντησης λόγω των απαγορευτικών, όμως, επειδή οι ημερομηνίες είναι πολύ πιεστικές, εκτιμήθηκε ότι μπορεί να επαναληφθεί η συζήτηση και στα άλλα τα νησιά, από τα οποία δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν αντιπρόσωποι, ξεχωριστά.

Στην συνάντηση τέθηκε ο λόγος της συνάντησης, επισημαίνοντας, ότι η αναγκαιότητα ενίσχυσης της Περιφερειακής Συνείδησης, στόχος που εξυπηρετείται κυρίως μέσα από την πολιτιστική δικτύωση των κοινωνιών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, οδήγησε στη σκέψη της δημιουργίας ενός πολιτιστικού δικτύου των επτανησίων, κάτι που υιοθέτησε η Π.Ε.Δ. Ι.Ν. στην τελευταία συνεδρίασή της, παίρνοντας στην συνέχεια και την πρωτοβουλία διοργάνωσης της Συνάντησης. Επίσης, τέθηκε το πλαίσιο της συζήτησης.

Ειδικότερα, την Συνάντηση απασχόλησαν:

1ο. Το ποιοι θα συμμετέχουν.
2ο. Ποιοι θα είναι οι σκοποί.
3ο. Ποιο θα είναι το νομικό – θεσμικό πλαίσιο, πάνω στο οποίο θα στηθεί το δίκτυο.
4ο. Ο τρόπος διοίκησης και συντονισμού της όλης προσπάθειας.

Επίσης επισημάνθηκε ότι η προσπάθεια αυτή δεν αναιρεί την αυτονομία και την ιδιαιτερότητα του οποιουδήποτε φορέα, ούτε υπονοεί την μεταφορά πιστώσεων σε επί μέρους φορείς. Το δίκτυο θα υποστηρίζει κοινές δράσεις με περιφερειακό χαρακτήρα.

Στην συνάντηση προτάθηκαν επίσης τα παρακάτω:

– Ότι το καθοδηγητικό όργανο για την προώθηση του Πολιτισμού της Περιφέρειας, πρέπει να είναι η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων.
– Πως πρωταρχικό ρόλο σε αυτή την δραστηριότητα πρέπει να παίξει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
– Ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του φορέα, με την αναγκαία υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
– Πως αυτός ο Συλλογικός Φορέας οφείλει να είναι ευέλικτος και περιφερειακός και πως η ΕΤΙΝ είναι ένας τέτοιος ευέλικτος μηχανισμός.
– Ο σχεδιασμός ενός Φόρουμ Πολιτισμού με κάθετες δράσεις που θα ενισχύει και θα προβάλλει την πολιτιστική ταυτότητα των Επτανήσων.
– Η επαναφορά μιας βελτιωμένης πρότασης επιβολής Τέλους τουρισμού-πολιτισμού.
– Η δημιουργία Εβδομάδας Επτανησιακού Πολιτισμού.
– Πως θα πρέπει οποιαδήποτε παραγωγή Πολιτιστικού προϊόντος, πρώτα να γίνεται για την ποιότητα ζωής των κατοίκων του τόπου, και μετά για τουριστικούς λόγους.
-Ότι τα Επτάνησα είναι ελλειμματικά ως προς την διαπεριφερειακή συνείδηση, γιατί δεν αλληλοπροσκαλούνται στις πολιτιστικές, αθλητικές, σχολικές κτλ εκδηλώσεις τους και πως αυτή η πρακτική πρέπει να αλλάξει.
– Η ανάγκη προώθησης της Επτανησιακής πολιτιστικής κουλτούρας στα σχολεία και στη δημιουργία σχολικού διαπεριφερειακού τουρισμού.
– Η σημασία ενίσχυσης του πνεύματος του εθελοντισμού στις πολιτιστικές συλλογικές δράσεις.
– Τέλος, προτάθηκε να γίνει μια συζήτηση, ανάλογη με αυτή που έγινε στην Λευκάδα, σε κάθε Δήμο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ώστε να υπάρξει η διάχυση του προβληματισμού και καταγραφή προτάσεων από όλα τα νησιά.

Συμπερασματικά, κλείνοντας την συνάντηση, ο Δήμαρχος Μεγανησίου, κ. Ζαβιτσάνος Ευστάθιος, ανέφερε πως θα ζητηθεί με ευθύνη κάθε Δήμου να γίνει απογραφή των Πολιτιστικών Φορέων κάθε Δήμου της Περιφέρειας, ενώ με την ευθύνη της Π.Ε.Δ. Ι.Ν. η δικτύωση όλων. Κατέληξε δε λέγοντας, ότι θεωρεί πως είναι πολύ σημαντικό για την Περιφέρεια η δικτύωση αυτή και πως πρέπει να εκπέμψουμε αυτό το μήνυμα προς όλους, πως ξεκινάει δηλαδή η προσπάθεια σύστασης αυτού του δικτύου και είναι καλοδεχούμενη κάθε σκέψη και κάθε πρόταση και πως η Π.Ε.Δ. ΙΝ. προτίθεται να την στηρίξει.

Ο πρόεδρος του ΔΣ

Τρεπεκλής Ιωάννης
Δήμαρχος Κέρκυρας

(Πηγή: www.lefkadanews.com)