Γιάννης Παπαγρηγορίου: ο φωτισμένος μας δάσκαλος που έφυγε νωρίς

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΓΡΗΓΟΡΙΟΥ: Ο ΦΩΤΙΣΜΕΝΟΣ ΜΑΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ  ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ ΝΩΡΙΣ

του Άρη Δάγλα

Απρόσμενα, άδικα και σκληρά φέρθηκε η μοίρα στο δάσκαλο που η δικιά μου γενιά αγάπησε και εκτίμησε όσο λίγους.

Ο Γιάννης Παπαγρηγορίου, δάσκαλος με την κλασική έννοια του όρου, υπηρέτησε στο Μεγανήσι αρκετά χρόνια στα δημοτικά σχολεία πρώτα στο Βαθύ και μετά σε αυτό του Κατωμεριού. Εγώ είχα την τύχη να τον έχω δάσκαλο στην Τετάρτη του δημοτικού εν έτει 1979 και σήμερα που αναλογίζομαι την απώλειά του αναπολώ τις ανέμελες εκείνες μέρες  που με θέα τη θάλασσα τον ακούγαμε να μας ταξιδεύει σε μέρη ονειρικά και να μας μυεί στα μονοπάτια της γνώσης με τρόπο μαεστρικό.

Λόγω της  μετέπειτα  ενασχόλησής μου με τα Παιδαγωγικά, έτυχε να τον ξαναβρώ στο δρόμο μου, ως σύμβουλο δημοτικής εκπαίδευσης στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, όπου είχα την τιμή να παρακολουθήσω από πολύ κοντά την πολυσχιδή και πολυσήμαντη επιστημονική του δράση αναφορικά με την οικοδόμηση ενός νέου μοντέλου διδασκαλίας και εκπαίδευσης.

Στην προσπάθειά του για αναμόρφωση του παιδαγωγικού γίγνεσθαι, δεν είναι λίγες οι φορές που επικρίθηκε για τις επιλογές του (κατά τη γνώμη μου άδικα). Δε θα βρεθεί όμως κανένας να αμφισβητήσει τη βαρύτητα της παρουσίας του και την αδιαμφισβήτητη συμβολή του στον εκσυγχρονισμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας στη χώρα μας, μέσα στα πλαίσια της διαφάνειας, του ήθους και της αξιοκρατίας.

Ο Βαρκάρης όμως, φαίνεται πως βιάστηκε να τον καλέσει στην απέναντι όχθη της υλικής ανυπαρξίας, ποτέ όμως δε θα τον οδηγήσει στην αμείλικτη χώρα της λήθης. Για όσους είχαμε την τιμή να τον γνωρίσουμε από κοντά, θα παραμείνει για πάντα στη ψυχή και στο μυαλό μας, φάρος άσβεστος γνώσης, αξιοπρέπειας και ανθρωπιάς.

Καλό σου ταξίδι αγαπημένε μας δάσκαλε…

 

Ακολουθεί ένα σύντομο βιογραφικό του Γιάννη Παπαγρηγορίου :

Ο Ιωάννης Παπαγρηγορίου γεννήθηκε στο Ριζοβούνι Πρέβεζας το 1948 και υπήρξε Σύμβουλος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

Σπούδασε στη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία Αθηνών, το Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ήταν διδάκτορας του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου εκπόνησε διδακτορική διατριβή με θέμα: «Συστηματική λεξιλογική διδασκαλία σε μαθητές Ε’ και ΣΤ’ τάξεων του Δημοτικού Σχολείου και συνέπειες στη γλωσσική τους ανάπτυξη«.

Δίδαξε στο ΜΔΔΕ, στα ΠΕΚ και στο Πρόγραμμα Εξομοίωσης των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θέματα σχετικά με το γλωσσικό μάθημα και το μάθημα της Ιστορίας στο δημοτικό σχολείο. Ήταν μέλος των επιτροπών του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου που συνέταξαν το Αναλυτικό Πρόγραμμα της Ιστορίας, για το δημοτικό σχολείο, καθώς και τα βιβλία για το μαθητή και το δάσκαλο που χρησιμοποιούνται ως διδακτικά εγχειρίδια στα δημοτικά σχολεία. Πήρε μέρος στη σύνταξη του Προγράμματος Σπουδών για το γλωσσικό μάθημα, στο δημοτικό σχολείο, το οποίο βασίζεται στο Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Επίσης, ήταν μέλος της συγγραφικής ομάδας διδακτικών βιβλίων για τη διδασκαλία της Ελληνικής σε παλιννοστούντες μαθητές. Είναι συντονιστής της ομάδας του Π.Ι. για το μάθημα της Ιστορίας του δημοτικού σχολείου και ασχολείται με θεωρητικά και πρακτικά θέματα γλωσσικής διδασκαλίας.

Είχε εισηγηθεί σε αρκετά συνέδρια, σεμινάρια και ημερίδες και είχε δημοσιεύσει σε επιστημονικά περιοδικά και τον ημερήσιο τύπο θέματα εκπαιδευτικού προβληματισμού και αποτελέσματα ερευνών.