Τελευταίες παραστάσεις για τις «Ζωές των άλλων»

ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ www.theatrotouioniou.gr

ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2011-2012

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Θέατρο του Ιονίου παρουσιάζει:

Πέτρου Αυγερινού «Ζωές των άλλων»,

θεατρική σύνθεση στηριγμένη στα διηγήματα του Ντίνου Θεοτόκη: «Αγάπη παράνομη», «Υπόληψη», «Κάϊν», «Η παντρειά της Σταλαχτής».

Ένα έργο-σταθμός στα θεατρικά μας πράγματα, αναβιώνοντας τη γλώσσα και την ατμόσφαιρα των ιστοριών του κορυφαίου μας συγγραφέα, που έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής.

Για 2 τελευταίες παραστάσεις:

Κυριακή 4 και Δευτέρα 5 Μαρτίου στο ΠΟΛΥΤΕΧΝΟ.

Η ανασκευή των ιστοριών του Ντίνου Θεοτόκη και η ανασύνθεσή τους σε ενιαίο έργο, στόχο έχει να φωτίσει την ηρωίδα γυναίκα όπως αυτή αναδύεται από το συνολικό πεζογραφικό του έργο, είτε ως μαρτυρική ηρωίδα είτε παραμένοντας στη σκιά.

Ο μύθος απλός, καθημερινός. Μια μάνα αναθρέφει τις δυο της κόρες (η μία νόθα) κόρες «της παντρειάς». Ο πατέρας λείπει. Και οι γυναίκες δουλεύουν στα χωράφια αδιαμαρτύρητα με τη γη. Ολόγυρά τους ορθώνεται μια κοινωνία περίκλειστη (μια αδιαπέραστη κρούστα), με τις σιωπές, με τις ενοχές της, με τις φοβίες και με τα κρίματά της -ανέχεια, φτώχεια και έντονες κοινωνικές, ταξικές διαφορές. Αλλά και τιμή. Και υπόληψη. Μέχρι που έρχεται ο έρωτας. Κι όλα ανατρέπονται…

Οι «Ζωές των άλλων» είναι ένας ύμνος για τη γυναίκα, μάνα – αδερφή – ερωμένη – σύζυγο. Που έχει υποστεί αδιαμαρτύρητα όλο το βάρος της Ιστορίας, στο κατώφλι του 20ου αιώνα, προτού την όποια απαρχή χειραφέτησης. Θέλοντας να την αντιπαραβάλουμε (όπως αυθεντικά αναδύεται από το έργο του Θεοτόκη) με τις σπουδαίες λογοτεχνικές ηρωίδες της εποχής της, τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη επί παραδείγματι.

Η παράσταση ανεβαίνει σε Σκηνοθεσία – Σκηνογραφία: Πέτρου Αυγερινού, Κοστούμια: Δώρας Παπανικολάου και με Βοηθό σκηνοθέτη τη Θώμη Καρύδη.

Παίρνουν μέρος:

ΔΙΑΜΑΝΤΩ: Δώρα Παπανικολάου

ΜΠΗΛΙΩ: Δήμητρα Κοντοέ

ΜΑΡΙΑ: Μαρία Πασινιού

 

Κυριακή 4 και Δευτέρα 5 Μαρτίου

στο ΠΟΛΥΤΕΧΝΟ (Σχολεμβούργου 39). Ώρα έναρξης 9:00 μ.μ. ακριβώς.

Τιμές εισιτηρίων: 10,00 Ε και 5,00 Ε (φοιτητικό – νεανικό)

Τηλ. για επικοινωνία και κρατήσεις: 26610 27794.