Ενημέρωση από την «ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ» ΑΕ για τα προγράμματα LEADER.

Σημαντικό ενδιαφέρον παρουσίασε η ενημερωτική συνάντηση, που οργάνωσε ο Δήμος, με τα στελέχη της ΤΡΙΧΩΝΙΔΑΣ  Α.Ε, ενόψει της  2ης Προκήρυξης του Τοπικού Προγράμματος της ΟΤΔ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ ΑΕ «Προσέγγιση LEADER» (Άξονας 4 του ΠΑΑ 2007-2013 – Αλ. Μπαλτατζής), το Σάββατο 17/11/2012 στην Αίθουσα Πολιτισμού στο Σπαρτοχώρι.

Ανοίγοντας την συζήτηση ο κος Δήμαρχος επισήμανε ότι, δικαιώνεται η επιλογή του Δήμου να συνεργαστεί με την Τριχωνίδα Α.Ε, αφού το πρόγραμμα περπάτησε με ιδιαίτερη επιτυχία. Συνολικά από το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκαν και είναι σε εξέλιξη για τουριστικά καταλύματα, που είχαν και το ενδιαφέρον για το Μεγανήσι, μία επένδυση στην Ευρυτανία, δύο στην Αιτωλοακαρνανία και τρεις στο Μεγανήσι, που θα μπορούσε να ήταν τέσσερεις αν ο τέταρτος επενδυτής που είχε προκριθεί δεν απέσυρε το ενδιαφέρον του. Επισήμανε επίσης ότι ο σκοπός της εκδήλωσης είναι να προκληθεί το ενδιαφέρον των Μεγανησιωτών και για το τομέα της μεταποίησης, στον οποίο υπάρχουν και χρηματοδοτούνται πολλές και ενδιαφέρουσες για το Μεγανήσι δράσεις, πέρα από τα τουριστικά καταλύματα, στα πλαίσια μιας γενικότερης προσπάθειας του Δήμου να προωθήσει τον πρωτογενή τομέα, όπως επίσης να εθιστούν οι Μεγανησιώτες στην ιδέα να παρακολουθήσουν και να μπουν σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Η κα Δελλή Φρόσω, διευθύντρια της εταιρείας ενημέρωσε για την δομή, την οράνωση και τις δράσεις της Τριχωνίδας Α.Ε και στη συνέχεια οι συνεργάτες και τα στελέχη της εταιρείας ανέλυσαν τα μέτρα και τις δράσεις που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα leader. Η δεύτερη προκήρυξη, αφορά τα αδιάθετα υπόλοιπα της πρώτης. Σημαντική διαφοροποίηση, όπως επισημάνθηκε, είναι ότι τώρα για την ιδία συμμετοχή, δεν χρειάζεται εγγυητική επιστολή τράπεζας, αλλά αρκεί μία υπεύθυνη δήλωση του επενδυτή. Απαντήθηκαν και διευκρινίστηκαν αρκετά  ζητήματα και γενικότερα έμειναν ικανοποιημένοι οι παρευρισκόμενοι.

Κλείνοντας την εκδήλωση ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τα στελέχη της Τριχωνίδας, επισημαίνοντας ότι από όλους τους Μεγανησιώτες, περίπου δέκα τον αριθμό που υπέβαλαν πρόταση, κανένας δεν αμφισβήτησε την διαδικασία επιλογής και βαθμολόγησης, όπως τουλάχιστον πληροφορείται, γι’ αυτό και αρκετοί από αυτούς, θα υποβάλουν ξανά πρόταση.

Στo link μπορείτε να δείτε την πρώτη προκήρυξη, τα μέτρα και τις δράσεις που χρηματοδοτούνται. Προφανώς η δεύτερη έχει μειωμένους προϋπολογισμούς, αλλά είναι δυνατόν να αυξηθούν από αναπορρόφητα άλλων προγραμμάτων και μεταφορά πιστώσεων από μέτρο σε μέτρο.

 

Περισσότερες πληροφορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.trihonida.gr