«Η ζωή πέρα απ΄ το ευρώ και την Ε.Ε.» – Εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λευκάδας

ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ
“Η ΖΩΗ ΠΕΡΑ ΑΠ’ ΤΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΗΝ Ε.Ε.”

ΟΜΙΛΗΤΕΣ:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ, ΜΕΤΩΠΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

Σε λίγες μέρες κλείνουν 11 χρόνια από τη μέρα που ο τότε πρωθυπουργός περιχαρής ανακοίνωνε ότι η Ελλάδα μπαίνει οριστικά και αμετάκλητα σε περίοδο συνεχούς ανάπτυξης. Ήταν η μέρα που η χώρα έμπαινε στον «παράδεισο» του ευρώ, αφού η Γερμανία που αντιμετώπιζε τότε μεγάλα προβλήματα προώθησης των προϊόντων της χρειαζόταν επειγόντως αγορές κι έσπρωχνε όποιον ήθελε να μπει στην ευρωζώνη. Ούτε ο Σημίτης όμως δε θα περίμενε ότι λίγα χρόνια αργότερα ο ελληνικός λαός θα βυθιζόταν στην απόλυτη φτώχια και η χώρα θα κατέγραφε 5 χρόνια συνεχούς ύφεσης (με τα καλύτερα να έρχονται), πράγμα που συμβαίνει για τρίτη φορά σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, του ανεπτυγμένου, του τρίτου, ή του υποταγμένου όπου ανήκουμε εμείς σήμερα, από το 1800!! και μετά. Κι όμως. Όπου κι αν γυρίσει κανείς το κεφάλι του, ή καλύτερα όποιο κανάλι της τηλεόρασης και ν’ ακούσει θα καταλάβει ότι σε όλα τα προβλήματα υπάρχουν λύσεις εκτός από δύο: να τετραγωνίσουμε τον κύκλο και να ζήσουμε χωρίς ευρώ.

Κι έτσι, αφού το ευρώ είναι μονόδρομος αναγκαζόμαστε να υπογράφουμε μνημόνια για να μας δανείζει η Ε.Ε. ν’ αποπληρώνουμε τα χρέη μας, χρέη που ποτέ δε μας είπε κανένας πως ακριβώς δημιουργήθηκαν και γιατί θα πρέπει να τα πληρώσει ο λαός για λεφτά που δεν κατάληξαν στις τσέπες του. Γιατί, προς απογοήτευση του Πάγκαλου, η Ελλάδα είχε πάντα από τα χαμηλότερα ποσοστά πανευρωπαϊκά σε δαπάνες για έξοδα μισθών δημοσίων υπαλλήλων καθώς και σε υπηρεσίες παιδείας και πρόνοιας.

Κι όμως μέχρι σήμερα η πλειοψηφία του λαού δεν αντιδρά όπως κάποιος θα περίμενε στην απάνθρωπη και οικονομικά ακόμα αναποτελεσματική πολιτική που της επιβάλλουν, αφού τμήμα της κοινωνίας φαίνεται να περιμένει ότι θα ξεπεράσει το μαρτύριο της Τρόικα με τη βοήθεια της … ΕΕ. Ακούγεται απίστευτο αλλά το σενάριο που περνά η κυβέρνηση είναι ότι μόνο με τη βοήθεια αυτού που δημιούργησε και έστειλε στην Ελλάδα την Τρόικα θα μπορέσουμε να τη διώξουμε από δω. Κι αν αυτό πλασάρεται από μια κυβέρνηση που έχει πείσει και τον πιο κακόπιστο μεγαλοαστό ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι πως θα προστατεύσει τα συμφέροντά του και θα κλέψει από το λαό για να του τα χώσει στην τσέπη, τότε πώς να εξηγηθεί η προσήλωση μεγάλου τμήματος και της Αριστεράς στα ιδεώδη της Ε.Ε., από τη στιγμή που φαίνεται καθαρά ότι σκοπός της είναι η συντριβή των μεσαίων και φτωχότερων στρωμάτων? Πού γίνεται ορατή η δυνατότητα άμεσης μετάλλαξης αυτής της γραμμής της Ε.Ε., που περνά συνέχεια σε πιο αντιδραστικά μονοπάτια? Γιατί ιδίως ο ελληνικός λαός, αλλά και οι λαοί ολόκληρης της νότιας Ευρώπης σήμερα και σίγουρα κι άλλοι στο μέλλον, δεν έχουν άλλες αντοχές. Δεν μπορούν να περιμένουν πότε θα συμπέσουν πολλές λίγο ή περισσότερο «σοσιαλιστικές» κυβερνήσεις μέσα στην Ένωση για να τους επιτρέψουν ν’ ανασάνουν.

Ο ελληνικός λαός, περισσότερο ταλαιπωρημένος και περισσότερο προδομένος απ’ οποιονδήποτε άλλο στην Ευρώπη, οφείλει να δει το μέλλον του έξω απ’ αυτήν την ένωση των κομάντος του κεφαλαίου. Και βέβαια οφείλει ν’ αρνηθεί το κύριο μέσο που αυτή χρησιμοποιεί για να τον ποδηγετεί και να τον ελέγχει, να μετατρέπει τον κόπο του σε ευρώ και να του το αρπάζει εκβιαστικά για να ταΐσει τ’ αχόρταγα αφεντικά της.

Πολύ δύσκολη αυτή η προσπάθεια, αφού εκτός από τον πόλεμο της ντόπιας και ευρωπαϊκής αστικής τάξης πρέπει πρώτα η κοινωνία να μάθει και να πειστεί ότι η λύση είναι … αλλού: μόνο έξω απ΄ το ευρώ και την Ε.Ε. μπορεί να διεκδικήσει όσα του αξίζουν για μια αξιοπρεπή ζωή, χωρίς κηδεμόνες και εκβιαστές. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πήρε θέση από την πρώτη στιγμή που η κρίση έλαβε τα σημερινά χαρακτηριστικά ότι αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει ν’ ακολουθήσουμε. Αναγνωρίζοντας τις μεγάλες δυσκολίες της προσπάθειας, αλλά βλέποντας καθαρά από την πρώτη στιγμή μέχρι σήμερα τη λαίλαπα που ερχόταν. Θα προσπαθήσει να δημιουργήσει μέσα στα λαϊκά στρώματα τα ερείσματα εκείνα που θα επιτρέψουν στο ζαλισμένο λαό να δει ποιο είναι το συμφέρον του.

Σ’ αυτό το πλαίσιο η Τ.Ε. Λευκάδας διοργανώνει το Σάβατο 24 Νοεμβρίου, στις 18:30 στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, εκδήλωση για «Τη ζωή πέρα απ’ το ευρώ και την Ε.Ε.» με ομιλητές το Γιώργο Δελαστίκ και τον Αλέκο Αλαβάνο.

(Πηγή: www.kolivas.de)