Διπλή ορκωμοσία για το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων

93

Ορκίστηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στην Ιόνιο Ακαδημία στην έδρα της Περιφέρειας στην Κέρκυρα ο νέος Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θόδωρος Γαλιατσάτος, οι αντιπεριφερειάρχες, οι επικεφαλής των παρατάξεων και οι περιφερειακοί σύμβουλοι. Η τελετή της ορκωμοσίας αποτελείτο από δυο μέρη αφού αρκετοί υπήρξαν εκείνοι, μεταξύ των οποίων και ο κ. Γαλιατσάτος, που θέλησαν να δώσουν πολιτικό όρκο.

Η απλή κατά τα άλλα τελετή ξεκίνησε με τον καθιερωμένο θρησκευτικό όρκο χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριου, ο οποίος αποχώρησε λίγο πριν την έναρξη του πολιτικού όρκου. Αμέσως μετά ο νέος Περιφερειάρχης ανέγνωσε το κείμενο του πολιτικού όρκου για όσους επέλεξαν αυτό τον τύπο ορκωμοσίας. Αξίζει να αναφερθεί ότι από τους Περιφερειακούς Συμβούλους της Ζακύνθου εκείνοι που επέλεξαν να ορκιστούν πολιτικά ήταν οι κ.κ. Θ. Καμπίτσης, Ν. Ποταμίτης και Γ. Κορφιάτης, ενώ όλοι οι υπόλοιποι τήρησαν το παραδοσιακό τελετουργικό. Πάντως, καμιά απο τις δυο πλευρές δεν σχολίασε αρνητικά τον τρόπο που ορκίστηκε η άλλη.

Γιορτινό ήταν το κλίμα στην Ιόνιο Ακαδημία όπου εκτός των θρησκευτικών και πολιτικών αρχών, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Ζακύνθου Σταυρος Κοντονής, το παρών έδωσαν οι οικογένειες, συγγενείς και φίλοι των μελών του νέου περιφεριακού συμβουλίου. Ωστόσο, όλοι μίλησαν για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η νέα Περιφερειακή Αρχή, κυρίως από έλλειψη κονδυλίων, ενώ εστίασαν στη διαφάνεια που θα υπάρξει και την ενημέρωση των πολιτών για το τι παρέλαβε.

Στις πρώτες του δηλώσεις ο νέος περιφερειάρχης ανέφερε πως σκοπός και στόχος του είναι η θητεία του να είναι επωφελής για τους Ιόνιους πολίτες και τα νησιά. Εξέφρασε την πίστη ότι θα τα καταφέρουν και πολύσύντομα, σε δημόσια παρουσίαση θα δώσει την εικόνα για το τι παραλαμβάνει ως Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, δίνοντας παράλληλα και τους βασικούς άξονες για τις προταιρεότητες του επόμενου διαστήματος.

Εκτός από το νέο Περιφερειάρχη Θεόδωρο Γαλιατσάτο και τους Αντιπεριφερειάρχες Κέρκυρας Νικολλέτα Πανδή, Λευκάδας Θεόδωρο Χαλικιά, Κεφαλονιάς Παναγή Δρακουλόγκωνα και Ζακύνθου Λευτέρη Νιοτόπουλο, από την 1η Σεπτεμβρίου το Περιφερειακό Συμβούλιο θα αποτελείται από τους:

•ΑΝΑΣΑ: Μιχαλάς Αλέξανδρος, Δραζίνος Σπυρίδων, Φοντάνας Γιάννης, Αγγουράκη Σπυριδούλα, Γκούσης Κωνσταντίνος, Τσούκας Διονύσιος, Μοσχάτ Μαρίνα, Βλαχόπουλος Σπυρίδων, Μωραΐτης Χρήστος, Κουλούρης Ιωάννης, Μπούκας Θεόδωρος, Στραβοράβδης Διονύσιος, Γρηγόρης Σταύρος, Κατωπόδη Λουκία, Τσιντηλάς Σπυρίδων, Γαλιατσάτος Σπύρος, Φιλίππου Παναγιώτης, Βαλλιανάτος Ανδρόνικος, Βαγγελάτου Αικατερίνη, Πεφάνη Σουσσάνα, Παπαδάτου Αγγελική, Ποταμίτης Νικόλαος, Καμπίτσης Θεόδωρος, Μπάστας Διονύσιος.

•Νέα Ιόνιος Πολιτεία: Σπύρος Σπύρου, Τάκης Μεταλληνός, Βερύκιος Θοδωρής, Κουρής Σωτήριος, Μυλωνάς Διονύσιος

•Μεγάλο Ιόνιο: Άντζελα Γκερέκου, Τσιλιμιδός Γιώργος, Μαρκουτσάς Χάρης

•Επτανησιακή Αναγέννηση: Γιώργος Καλούδης, Χρύσανθος Σαρλής, Σούνδιας Πραξιτέλης

•Λαϊκή Συσπείρωση: Θεόδωρος Γουλής, Κορφιάτης Γιάννης

Επτανησίων Θέληση: Χρήστος Άνθης

•Αριστερή Κίνηση Ιονίου: Τάσος Σαλβάνος

•Κίνηση Ενεργών Πολιτών: Δεσύλλας Αλέξανδρος

•Ελληνική Αυγή για το Ιόνιο: Νικόλαος Λεμοντζής

Πηγή: Άρωμα Λευκάδας via imerazante.gr

Και η ομιλία του νέου μας Περιφερειάρχη:

Αξιότιμοι εκπρόσωποι της ελληνικής βουλής, των εκκλησιαστικών, πολιτικών, αυτοδιοικητικών και στρατιωτικών αρχών.

Αγαπητοί συνάδελφοι, αντιπεριφερειάρχες και περιφερειακοί σύμβουλοι.

Συμπολίτισσες και συμπολίτες της Κέρκυρας και του Ιονίου.

Οι στιγμές που βιώνουμε σήμερα είναι ιστορικές.

Γιατί δώσαμε πριν λίγο τον όρκο στον χώρο της Ιονίου Ακαδημίας που, σαν ζωντανός πνευματικός οργανισμός, συνεχίζει ένα έργο που άρχισε πριν από 190 χρόνια με την ίδρυσή της, και συμβολίζει την διαχρονική πνευματική και πολιτιστική ενότητα των νησιών της περιφέρειας μας.

Γιατί δώσαμε τον όρκο για πίστη στην πατρίδα, στην επέτειο των 150 χρόνων από την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα το 1864, και ο ίσκιος του νέου Ριζοσπαστισμού πλανιέται και πάλι στους ουρανούς του Ιονίου.

Γιατί ο όρκος που δώσαμε μπορεί να είναι μια τυπική φράση, αλλά την ίδια στιγμή υποσχεθήκαμε σιωπηρά να εργαστούμε με τιμιότητα, αξιοκρατία, συλλογικότητα, διαφάνεια, δημοκρατία, και προ παντός αλληλεγγύη. Και είμαι βέβαιος ότι με την ίδια διάθεση θα εργαστούν και θα προσφέρουν όλοι οι συνάδελφοι περιφερειακοί σύμβουλοι της νέας περιόδου.

Οι συνθήκες της βαθιάς οικονομικής κοινωνικής και ανθρωπιστικής κρίσης που έχουν επιβληθεί στην χώρα μας από την νεοφιλελεύθερη εκδοχή της παγκοσμιοποιημένης εξουσίας του κεφαλαίου, πλήττουν ασφαλώς και την περιοχή μας και δημιουργούν μια εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία.

Για αυτό:

  • Αποφασίζουμε να τοποθετήσουμε στο κέντρο της προσοχής, στην απόλυτη προτεραιότητα τον μη προνομιούχο πολίτη του Ιονίου, να «βάλουμε πλάτη», με αλληλεγγύη, για να μην καταρρεύσει ο κοινωνικός ιστός της εργασίας και του πολιτισμού.
  • Αποφασίζουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα της νησιωτικότητας και, με σχέδιο και επιμονή, να επιβάλλουμε την κρατική υποχρέωση για την αντιμετώπισή τους.
  • Αποφασίζουμε να χαράξουμε το νέο φωτεινό μονοπάτι της Περιφέρειας του Ιονίου με σεβασμό στο περιβάλλον, την ιστορία και τον πολιτισμό.

Γνωρίζουμε τις δυσκολίες του εγχειρήματος. Γνωρίζουμε ότι η αυτοδιοίκηση μετατρέπεται σταδιακά σε μακρύ χέρι μιας ανάλγητης εξουσίας. Γνωρίζουμε ότι για να προκόψουν οι νέες ιδέες στο Ιόνιο χρειάζονται και γενικότερες ανατροπές.

Τα γνωρίζουμε όλα αυτά.

Αλλά αισιοδοξούμε.

Η δυνατή σχέση που δημιουργήσαμε με τις συμπολίτισσες και τους συμπολίτες του Ιονίου, από τα Διαπόντια μέχρι τα Στροφάδια, είναι ο καταλύτης για τα μελλούμενα.

Σχέση ειλικρίνειας και αλληλοσεβασμού, στην βάση της δημοκρατίας, της διαφάνειας, της συλλογικότητας, της συμμετοχής. Αυτή είναι η πρόσκληση μας.

Ελάτε μαζί μας για την νέα, δημοκρατική, βιώσιμη οντότητα της περιφέρειας των Ιονίων Νήσων.

Πρόσκληση και πρόκληση ταυτόχρονα και στους συμπολίτες και συμπολίτισσες και στους συναδέλφους της νέας σύνθεσης του περιφερειακού συμβουλίου.

Εύχομαι σε όλες και σε όλους τους νεοεκλεγμένους ωφέλιμη και δημιουργική θητεία.

(Πηγή: www.kolivas.de)