«Ο ξένος», η νέα ταινία μικρού μήκους του Βησσαρίωνα Κατωπόδη

channels4_banner

Ήμουν παρών το καλοκαίρι σε κάποια από τα γυρίσματα της νέας ταινίας μικρού μήκους του νεαρού συμπατριώτη μας Βησσαρίωνα Κατωπόδη. Θα θυμάστε την ταινιούλα που γύρισε πέρυσι με τίτλο «Όταν κάποιος που αγαπάς πεθαίνει».

Η νέα του παραγωγή, γυρισμένη εξ’ ολοκλήρου στο Βαθύ και με ερασιτέχνες ηθοποιούς γνωστά μας πρόσωπα, έχει τίτλο «Ο ξένος». Σύμφωνα με την πλοκή της ταινίας ένας Βούλγαρος υπάλληλος σε σούπερ-μάρκετ ενοχοποιείται άδικα για κάποιες επαναλαμβανόμενες κλοπές. Ο πραγματικός ένοχος όμως είναι κάποιος υπεράνω υποψίας.  Η κοινωνία αποβάλει τελικά τον ξένο, για να προστεθεί κι αυτός στα χιλιάδες αθώα θύματα της ξενοφοβίας που έχει ποτίσει το μεδούλι της ελληνικής κοινωνίας. Η ταινία αποτελεί ένα καυστικό κοινωνικό σχόλιο για ένα σύγχρονο πρόβλημα που δεν πρέπει να αφήνει κανέναν αδιάφορο. Απολαύστε (και προβληματιστείτε με) την ταινία διάρκειας 19′ :

Μολονότι ζήτησα μια μικρή συνέντευξη από τον Βησσαρίωνα, αυτός με συστολή μου αρνήθηκε. Ίσως μελλοντικά να το κάνουμε. Εντούτοις πρέπει να τονίσω ότι η προβολή της καλλιτεχνικής δημιουργίας και μάλιστα από έναν τόσο νέο και ελπιδοφόρο καλλιτέχνη είναι υποχρέωσή μας. Κι αυτό γιατί δεν είναι πολλά πλέον τα παιδιά που αποφασίζουν να εκφραστούν στις διακοπές τους με δημιουργικό τρόπο, κι αυτά τα λίγα που υπάρχουν θα πρέπει κατά την άποψή μου να προβάλονται ως πρότυπα.

Στο τεχνικό κομμάτι τώρα, παρατηρώ αλλαγές στην φόρμα, εξέλιξη δηλαδή στην σκηνοθετική δουλειά του Βησσαρίωνα: περισσότεροι διάλογοι, δευτερεύοντες χαρακτήρες με κομβικό ρόλο, προοπτικά πλάνα που δίνουν μια δυναμική στην εικόνα, ενδιαφέρον ντεκαπάζ, σχετικά σφιχτή δράση. Είναι προφανές ότι ο ελπιδοφόρος Μεγανησιώτης κινηματογραφιστής έχει μακρά τροχιά να διανύσει ακόμα, αλλά σίγουρα βρίσκεται σε καλό δρόμο. Ειδική μνεία πρέπει να κάνω στο ότι δεν τρομάζει να αγγίξει θέματα ταμπού και να στείλει μηνύματα-χαστούκια σε μια κατά βάση συντηρητική κοινωνία. Κι αυτό είναι ασφαλώς μια από τις υποχρεώσεις ενός καλλιτέχνη που σέβεται τον εαυτό του και επιθυμεί να αλλάξει τον κόσμο γύρω του.

Σημειωτέον ότι στο youtube υπάρχει μία ακόμα ταινιούλα του Βησσαρίωνα, με τίτλο: «Οι κρατούμενοι»

Βησσαρίωνα, συγχαρητήρια, καλό κουράγιο και καλή συνέχεια στο δύσβατο αλλά όμορφο μονοπάτι που περπατάς!

Χιουμοριστικό Υ.Γ.: Η φήμη ότι ο ηθοποιός που υποδύεται τον πατέρα του πρωταγωνιστή στον «Ξένο» πετάει σε λίγες μέρες για Αμερική, μετά από πρόταση που του έγινε από το Χόλιγουντ, είναι απολύτως ακριβής. Συγκεκριμένα τον προσέλαβε η Metro Goldwyn Mayer να κάνει το λιοντάρι στο σήμα της, μιας και το προηγούμενο ψόφησε.