Συνάντηση Τσίπρα, μεταξύ άλλων, με Γαλιατσάτο και Δρακονταειδή

tsip1_0

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ συνάντηση με τους νέους Δημάρχους και Περιφερειάρχες της Αριστεράς είχε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας.

Στη συνάντηση πήραν μέρος, μεταξύ άλλων, οι δυο Περιφερειάρχες κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος και κα. Ρένα Δούρου που εκλέχτηκαν με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και ο νέος Δήμαρχος Λευκάδας κ. Κώστας Δρακονταειδής, επικεφαλής της ανεξάρτητης (κατά τα άλλα) Δημοτικής Κίνησης «Όλοι για τη Λευκάδα».

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

Συνάντηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα,
με τους νέους Δημάρχους και Περιφερειάρχες της Αριστεράς

Συνάντηση με τους Δημάρχους και τους δύο Περιφερειάρχες, Ρένα Δούρου και Θόδωρο Γαλιατσάτο, που εκλέχθηκαν με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ είχε σήμερα το μεσημέρι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μαζί με τον υπεύθυνο από την Π.Γ. για την Αυτοδιοίκηση, Κώστα Πουλάκη, και στελέχη του Τμήματος Αυτοδιοίκησης του κόμματος, καθώς και η υπεύθυνη της ΕΕΚΕ Εσωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Άρτας Όλγα Γεροβασίλη.

Στην ομιλία του, με την οποία ξεκίνησε η συνάντηση, ο Αλέξης Τσίπρας ευχήθηκε στους νέους αιρετούς «μία πραγματικά καλή θητεία, πρώτα και κύρια για το λαό μας, που δοκιμάζεται σκληρά επί τέσσερα και πλέον χρόνια από τα μνημόνια. Και που προσβλέπει στους Δημάρχους και τους Περιφερειάρχες της Αριστεράς να σταθούν μπροστάρηδες στην προσπάθεια οργάνωσης των συλλογικών αντιστάσεων και δημιουργίας ενός δικτύου αλληλεγγύης για τους πιο αδύναμους. Αλλά και μια καλή θητεία για την ίδια την Αυτοδιοίκηση που βρίσκεται καθημερινά αντιμέτωπη με τεράστιες προκλήσεις, αλλά και αδιέξοδα», ενώ τόνισε πως στην πρώτη αυτή περίοδο είναι σημαντικό οι δυνάμεις της Αριστεράς να πορευτούν αταλάντευτα στη ριζοσπαστική και ασυμβίβαστη κατεύθυνσή τους.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε την κριτική του κόμματος στην αντιδραστική «απορρύθμιση», και όχι μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» και στην αδυναμία των Δήμων και των Περιφερειών να παίξουν τον παραδοσιακό τους ρόλο, πολύ περισσότερο δε να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις και στις πρωτόγνωρες ανάγκες που δημιουργεί η πρωτοφανής κρίση σε όλα τα επίπεδα.

Παρουσιάζοντας την πρόταση του κόμματος για την Αυτοδιοίκηση, ο Αλ. Τσίπρας εξέθεσε αναλυτικά τους τέσσερις άξονες στους οποίους αυτή στηρίζεται, για μία ριζοσπαστική αλλαγή στη δομή και τη λειτουργία των ΟΤΑ ώστε να καταστεί πραγματικά ισχυρή η Αυτοδιοίκηση, για το κοινωνικό κράτος και το ρόλο της Αυτοδιοίκησης στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, για τη δημοκρατική αναδιάρθρωση, την αποτελεσματικότητα και την υπέρβαση του πελατειακού συστήματος και της γραφειοκρατίας και, τέλος, για τη δημιουργία μίας νέας σχέσης εμπιστοσύνης κράτους-πολιτών.

Από την πλευρά τους, στις τοποθετήσεις τους, οι Περιφερειάρχες και οι Δήμαρχοι εξέθεσαν στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιφέρειες και οι δήμοι, κυρίως στο οικονομικό πεδίο, με την απόλυτη ανυπαρξία πόρων, αλλά και στο θεσμικό επίπεδο. Ιδιαίτερα συζητήθηκε η εναλλακτική αντίληψη των αιρετών της Αριστεράς τόσο ως προς το αυτοδιοικητικό τους όραμα, όσο και ως προς τη διαχείριση των καθημερινών προβλημάτων, για ένα ανοιχτό και συμμετοχικό μοντέλο διακυβέρνησης, για την εμπιστοσύνη προς τους εργαζόμενους των ΟΤΑ, για την αύξηση των εσόδων και την ουσιαστική εξοικονόμηση πόρων, στο πλαίσιο και μίας ενδεχόμενης φορολογικής αποκέντρωσης, ώστε να αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό του ΑΕΠ που θα διαχειρίζονται οι Δήμοι και οι Περιφέρειες.

Τέλος, ενόψει και της παρουσίασης του κυβερνητικού προγράμματος στη ΔΕΘ, μεγάλο μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε στον αναπτυξιακό ρόλο που μπορεί και πρέπει να παίξει η Αυτοδιοίκηση ως βασικός πυλώνας της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, κυρίως στους Δήμους της Περιφέρειας.

(Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – 04/09/2014)

(Πηγή: www.kolivas.de)