Εκλογή προεδρείου Δημοτικού Συμβουλίου και μελών Επιτροπών στο Δήμο Λευκάδας

Ρεπορτάζ από την ηλεκτρονική εφημερίδα » Λευκαδίτικα Νέα»

Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου εξελέγη με 31 ψήφους ο κ. Γεώργιος Γεωργάκης

12_ds

Στη νέα αίθουσα συνεδριάσεων στο Διοικητήριο πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί (07.09.2014) σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας, μετά από πρόσκληση του συμβούλου του πλειοψηφήσαντος συνδυασμού που εκλέχτηκε με τις περισσότερες ψήφους κ. Γιώργου Κούρτη, η προβλεπόμενη από το νόμο εκλογή με μυστική ψηφοφορία των μελών του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου, των τακτικών και αναπληρωματικών μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, καθώς επίσης και των αντιπρόσωπων στη Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Ιονίων Νήσων. Χρέη ειδικού Γραμματέα εκτέλεσε ο υπάλληλος του Δήμου Νίκος Ζαβιτσάνος.

Από την πλευρά της πλειοψηφίας προτάθηκε ως πρόεδρος ο κ. Γεώργιος Γεωργάκης. Για τη θέση του Αντιπροέδρου προτάθηκε από την παράταξη της μείζονος πλειοψηφίας η κα. Σωτηρία Γαζή και για τη θέση του Γραμματέα από την παράταξη της ελάσσονος μειοψηφίας «Μαζί για τη Λευκάδα μας» του κ. Βασίλη Αραβανή ο κ. Φίλιππος Σκληρός, μετά τις απαραίτητες διευκρινήσεις των επικεφαλής των λοιπών παρατάξεων της ελάσσονος μειοψηφίας, της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και του «Διαύλου», ότι δεν διεκδικούν τη θέση αυτή.

Ως εκ τούτου εξελέγησαν στο Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου οι άνω προταθέντες που έλαβαν τις εξής ψήφους:

ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ Γιώργος Πρόεδρος 31
ΓΑΖΗ Σωτηρία Αντιπρόεδρος 31
ΣΚΛΗΡΟΣ Φίλιππος Γραμματέας 31

Η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης που εκπροσωπείται στο Δημοτικό Συμβούλιο με δύο συμβούλους ψήφισε λευκό.

Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γεωργάκης αφού ευχαρίστησε το Δήμαρχο για την τιμητική πρόταση που του έκανε επισήμανε ότι ο Κανονισμός λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου θα είναι η πυξίδα για τη σωστή λειτουργία του και ότι θα είναι δίκαιος προς όλους, ανεξαρτήτου παρατάξεως.

11_ds

Ακολούθησαν στη συνέχεια ο χαιρετισμός του Δημάρχου κ. Κώστα Δρακονταειδή και των επικεφαλής των παρατάξεων κ.κ. Σπύρου Μαργέλη («Ανοίγουμε Πανιά»), Βασίλη Αραβανή («Μαζί για τη Λευκάδα μας»), Δήμητρας Σταματέλου («Λαϊκή Συσπείρωση») και Κωνσταντίνου Γληγόρη («Δίαυλος)».

Δήμαρχος Κώστας Δρακονταειδής:
Στο χαιρετισμό του έκανε λόγο για μια δύσκολη περίοδο, όπως δύσκολη θα είναι και η πενταετία της θητείας του Δημοτικού Συμβουλίου. Επισήμανε ότι οι πολίτες έστειλαν με την ετυμηγορία τους ένα μήνυμα για αναθεώρηση της άσκησης εξουσίας και ότι η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου θα παίξει πρωταρχικό ρόλο. Οφείλει να γίνει όργανο παραγωγής πολιτικής, να δώσει νόημα και περιεχόμενο σε θεσμούς και πρακτικές για έξοδο από την κρίση και την κοινωνική προκοπή του τόπου. Να είναι στα πλαίσια του «Καλλικράτη», με τον οποίο όπως είπε διαφωνεί, πρότυπο δημοκρατικής λειτουργίας με πρωταγωνιστές σε αυτή τη διαδικασία τους πολίτες, διαφορετικά δεν θα επιτύχει στο έργο του.

Έτεινε χέρι συνεργασίας προς όλες τις δημοτικές παρατάξεις με τους επικεφαλής των οποίων θα πρέπει, όπως είπε, να είναι σε διαβούλευση, να επικοινωνούν μαζί του και με τους υπόλοιπους συνεργάτες του για όποιο θέμα θεωρούν ότι πρέπει να συζητηθεί. Ευχαρίστησε τέλος τους κ.κ. Γαλιατσάτο και Χαλικιά για την έγκαιρη προετοιμασία της αίθουσας συνεδριάσεων, υπενθυμίζοντας ότι το δημοτικό συμβούλιο είναι εκεί φιλοξενούμενο και ότι θα πρέπει να την σεβαστούν όλοι.

Σπύρος Μαργέλης:
Ο επικεφαλής της μείζονος πλειοψηφίας τόνισε ότι η παράταξή του θα είναι παρών και ενεργή, όχι με λόγο καταγγελτικό, αλλά με προτάσεις και ιδέες. Καλωσόρισε τη δήλωση του δημάρχου ότι θα είναι ανοιχτός στη συνεργασία τονίζοντας ότι όλα αυτά τα χρόνια έμαθε να δημιουργεί και λιγότερο να αντιπολιτεύεται. Θα ασκήσει μια άλλη αντιπολίτευση, που θα στηρίζει τους πολίτες, θα συνεργάζεται με φορείς, θα δημιουργεί έσοδα και θέσεις εργασίας, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Λευκάδας προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, αναφέροντας σαν παράδειγμα τη Μαρίνα. Επισήμανε, κλείνοντας, ότι αν πρυτανεύσει η λογική της συναίνεσης υπάρχει η δυνατότητα μέσα από την αξιοποίηση προγραμμάτων να γίνει καλύτερη η Λευκάδα και ότι ο τόπος χρειάζεται απλά πράγματα: όραμα, κοινή λογική και ισχυρή βούλιση.

Βασίλης Αραβανής:
Σημείωσε ότι η σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου του δίνει αισιοδοξία και ότι ανεξάρτητα αν συμφωνεί κανείς ή όχι με τον «Καλλικράτη» είναι κάτι που εφαρμόζεται και το ζητούμενο είναι πως θα μπορέσει κανείς να του δώσει δημιουργική αξία. Παρατήρησε ότι αν μπορέσει ο Δήμος να αποκτήσει επιτελική κυρίως αποστολή, χωρίς να λύνονται όλα τα θέματα στο Διοικητήριο, αλλά βγαίνοντας στα χωριά, μπορούν να μειωθούν τα μειονεκτήματα του Καλλικράτη. Ολοκλήρωσε λέγοντας ότι πρέπει να γίνει κατανοητό πως δεν πρέπει να έχουν θέση στο δήμο πρότυπα πολιτικής, όπως υπήρξαν στην Ελλάδα, να περάσει δηλαδή η κομματική γραμμή μέσα από την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Δήμητρα Σταματέλου:
Εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η παράταξή της ψήφισε λευκό στις εκλογές για την ανάδειξη του Προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου λέγοντας ότι δεν είναι αντιπροσωπευτικό και συλλογικό όργανο, αφού και αυτή ακόμη η Ημερήσια Διάταξη καθορίζεται αποκλειστικά από τον Πρόεδρό του. Τόνισε ότι είναι γνωστή η σημερινή κατάσταση και το πλαίσιο λειτουργίας του Δήμου που θα υλοποιήσει τη στρατηγική της κυβέρνησης με όποια μορφή διαχείρισης κι αν αυτή έχει. Δεν θα δούμε, επισήμανε, αλλαγές στην καθημερινότητα του λευκαδίτικου λαού, όσα οράματα κι αν έχει κανείς για τον «όμορφο και ευλογημένο τόπο», ούτε το στομάχι γεμίζουν. Παντού τα ίδια, φορτώνουν τα βάρη στην πλάτη του κόσμου, έχουν καταντήσει οι δήμοι διαχειριστές της ακραίας φτώχειας και ανακύκλωσης μέσα από τα διάφορα προγράμματα της ανεργίας. Πρόσθεσε ότι η παράταξή της ζητά πλήρη και αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση, μείωση των ανταποδοτικών τελών, να μη μπορεί η τοπική διοίκηση να βάλει παραπάνω φόρους, επισημαίνοντας ότι θα αντιπαλέψει προσπάθειες κάθε μορφής ιδιωτικοποιήσεων και θα υπερασπιστεί τις κοινωνικές δομές.

Γληγόρης Κωνσταντίνος:
Ευχήθηκε να έχει το δημοτικό συμβούλιο δημιουργική και παραγωγική θητεία.

Έγινε στη συνέχεια η εκλογή των τακτικών και αναπληρωματικών μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, καθώς και των αντιπροσώπων για τη Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ Ιονίων Νήσων.

Να αναφέρουμε ότι και οι δύο επιτροπές είναι εννεαμελείς και εκλέγονται σε ενιαίο ψηφοδέλτιο με μυστική ψηφοφορία ως εξής: οκτώ (8) τακτικά μέλη, πέντε (5) από την παράταξη της πλειοψηφίας και τρία (3) από τις παρατάξεις της μειοψηφίας. Αναπληρωματικά μέλη εκλέγονται πέντε (5), τρία (3) από την παράταξη της πλειοψηφίας και δύο (2) από τις παρατάξεις τις μειοψηφίας. Οι επικεφαλής των Επιτροπών ορίζονται από το Δήμαρχο και είναι οι αρμόδιοι καθ΄ ύλην Αντιδήμαρχοι, στην προκειμένη περίπτωση ο κ. Μάρκος Νικητάκης στην Οικονομική Επιτροπή και ο κ. Θανάσης Περδικάρης στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Μετά την δήλωση του κ. Μαργέλη ότι λόγω της πολυφωνίας και της αντιπροσώπευσης όλων των παρατάξεων στις επιτροπές η παράταξή του αρκείται με ένα (1) μόνο μέλος σε αυτές, με την οποία συμφώνησε ο κ. Αραβανής, διαμορφώθηκαν τα ακόλουθα ψηφοδέλτια με τους πιο κάτω υποψήφιους που εκλέγονται λαμβάνοντας τις ακόλουθους ψήφους:

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ – ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΝΙΚΗΤΑΚΗΣ Μάρκος του Βασιλείου
ΓΚΟΓΚΑΚΗΣ Γρηγόριος του Κων/νου «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ» 33
ΒΛΑΧΟΣ Κωνσταντίνος του Πανταζή «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ» 32
ΚΟΥΡΤΗΣ Γεώργιος του Αθανασίου «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ» 32
ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗΣ Ηλίας του Πάνου «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ» 32
ΣΕΡΒΟΣ Κωνσταντίνος του Αποστόλου «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ» 31
ΚΑΡΦΑΚΗ Μαριάννα του Γερασίμου «ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΠΑΝΙΑ» 30
ΖΟΥΡΙΔΑΚΗΣ Ευτύχιος του Εμμανουήλ «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ ΜΑΣ» 31
ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΥ Δήμητρα του Σπυρίδωνα «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» 31
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ – ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ
ΓΙΑΝΝΙΩΤΗΣ Οδυσσέας του Δημοσθένη «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ» 32
ΧΑΛΙΚΙΑΣ Ευάγγελος του Σπυρίδωνος «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ» 32
ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ Αθανάσιος του Πάνου «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ» 31
ΒΙΚΕΝΤΙΟΣ Νικόλαος του Γεωργίου «ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΠΑΝΙΑ» 31
ΣΚΛΗΡΟΣ Φίλιππος του Δημοσθένη «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ ΜΑΣ» 31

Στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής εξελέγησαν ως τακτικά και αναπληρωματικά μέλη οι εξής:

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ – ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ Αθανάσιος του Πάνου
ΦΙΛΙΠΠΑΣ Γεώργιος του Αλέκου «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ» 32
ΘΕΡΜΟΣ Ευάγγελος του Θεοδώρου «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ» 32
ΓΑΖΗΣ Πάνος του Αιμιλίου «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ» 31
ΒΛΑΧΟΣ Ευστάθιος του Ιωάννη «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ» 30
ΠΟΛΙΤΗΣ Σπυρίδων του Βασιλείου «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ» 29
ΓΑΖΗ Σωτηρία του Νικολάου «ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΠΑΝΙΑ» 30
ΣΚΛΗΡΟΣ Φίλιππος του Δημοσθένη «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ ΜΑΣ» 31
ΓΛΗΓΟΡΗΣ Κωνσταντίνος του Γεωργίου «ΔΙΑΥΛΟΣ» 32
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ – ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ
ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ Σπυρίδων του Βασιλείου «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ» 31
ΛΩΛΗ Γεωργία του Χρήστου «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ» 32
ΝΙΚΗΤΑΚΗΣ Μάρκος του Βασιλείου «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ» 29
ΣΚΛΗΡΟΣ Παναγιώτης του Δημοσθένη «ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΠΑΝΙΑ» 31
ΓΡΑΨΑΣ Αθανάσιος του Ιωάννη «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» 31

Αντιπρόσωποι για τη Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Ιονίων Νήσων (η Λευκάδα εκπροσωπείται με 8 αντιπροσώπους σύμφωνα με τον πληθυσμό της, μη συμπεριλαμβανομένου του Δημάρχου που συμμετέχει αυτοδίκαια, και ο κάθε συνδυασμός πήρε μέρος με χωριστό ψηφοδέλτιο στις εκλογές) εκλέχτηκαν:

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΕΔ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗΣ Ηλίας του Πάνου «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ» 17
ΚΟΥΡΤΗΣ Γεώργιος του Αθανασίου «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ» 17
ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ Αθανάσιος του Πάνου «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ» 16
ΣΕΡΒΟΣ Κωνσταντίνος του Αποστόλου «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ» 16
ΝΙΚΗΤΑΚΗΣ Μάρκος του Βασιλείου «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ» 15
ΒΙΚΕΝΤΙΟΣ Νικόλαος του Γεωργίου «ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΠΑΝΙΑ» 6
ΣΚΛΗΡΟΣ Παναγιώτης του Δημοσθένη «ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΠΑΝΙΑ» 5
ΑΡΑΒΑΝΗΣ Βασίλειος του Αριστοτέλη «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ ΜΑΣ» 4