Μεγανησιώτικη κουζίνα… » Ριγανάδα «

SONY DSC

Το ψωμί εκτός από απαραίτητο συνοδευτικό σε κάθε γεύμα στην κουζίνα μας είχε ξεχωριστό ρόλο αφού παλιότερα κάθε σπίτι είχε το δικό του ψωμί.
Κατηγορία :
Ξεραθυμικά  (Ορεκτικά )
Υλικά :
Ενα καρβέλι ψωμί από προζύμι.
Αλάτι χοντρό.
Ρίγανη
Λάδι
Σκόρδο προαιρετικά.
Εκτέλεση :
Κόβουμε σε ένα μπωλ κομματάκια τετράγωνα το ψωμί και το αφήνουμε σε δροσερό σημείο να ξεραθεί αρκετά.
Ραντίζουμε με νερό τα κομμάτια εως ότου μουσκέψουν καλά.
Ρίχνουμε το αλάτι και τη ρίγανη.
Ραντίζουμε με λάδι όπως στην σαλάτα.
Σκορπίζουμε το σκόρδο κομμένο σε μικρά κομματάκια.
Συνοδεύεται με τυρί η παστά ψάρια.

Το ψωμί χρησιμοποιείται με πολλούς τρόπους στην Μεγανησιώτικη κουζίνα, κυρίως το καρβέλι, σαν πρωινό δεκατιανό ή απογευματινό μικρό γεύμα.

1) Φέτα από το ζεστό ψωμί ραντισμένη με λάδι και με :
Τυρί πρόβειο χλωρό ή ξερό.
Τυρί και σταφύλι.
Σαλάμι λευκαδίτικο.
Πασπαλισμένη με ζάχαρη.
Με συμπυκνωμένο ντοματοπελτέ.
Με φρέσκο κρεμυδόφυλλο ή ψάρα ( είδος σαλατικού ).
2) Προμάδα (Ζούπα)
Φέτες ψωμιού πυρωμένες στα κάρβουνα μουσκεμένες σε κόκκινο κρασί και λάδι, η σκέτο λάδι.

Καλή επιτυχία…